BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

orfk24/2009. (OT 13.) ORFK utasítása, a Rendőrség hivatásos állománya szolgálati időt elismerő támogatásának folyósításáról!

A Rendőrség hivatásos állományú tagjainak szolgálati időt elismerő támogatásáról szóló 17/2009. (VI. 4.) IRM rendeletben (a továbbiakban: IRM rendelet) meghatározott támogatás folyósításának szabályozása céljából kiadom a következő utasítást!

Az országos rendőrfőkapitány 24/2009. (OT 13.) ORFK utasítása a Rendőrség hivatásos állománya szolgálati időt elismerő támogatásának folyósításáról

A Rendőrség hivatásos állományú tagjainak szolgálati időt elismerő támogatásáról szóló 17/2009. (VI. 4.) IRM rendeletben (a továbbiakban: IRM rendelet) meghatározott támogatás folyósításának szabályozása céljából kiadom a következő us sa s ís sá s t.

1. Az utasítás hatálya a Rendőrség szerveire terjed ki.

A támogatás kérelmezésére, a jogosultság megállapítására és a folyósításra vonatkozó szabályok

2. A Rendőrség IRM rendelet 1. §-ában meghatározott feltételeknek megfelelő hivatásos állományú tagjának járó támogatás (a továbbiakban: támogatás) összegét az illetménnyel együtt kell folyósítani.

3. A támogatás kifizetése az adóelőleg és a járulékok levonásával történik. Amennyiben a támogatás kifizetésére – a jogosultság megszűnését eredményező feltétel bekövetkezése vagy a támogatás visszatartása miatt – nem egész naptári hónapra vonatkozóan kerül sor, úgy az összegének kiszámításánál havonta 21 munkanapot kell figyelembe venni. A támogatás összegét 10 forintra felkerekítve kell megállapítani.

4. Az ORFK Gazdasági Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Igazgatósága vagy az illetékes regionális gazdasági ellátó igazgatóság, illetve gazdasági igazgatóság (a továbbiakban: bérszámfejtést végző illetékes gazdasági igazgatóság) az IRM rendelet 3. §-ának (4) bekezdésében meghatározott időponttól folyósítja a támogatást. A bérszámfejtést végző illetékes gazdasági igazgatóság minden tárgyévet követő január hó 20-áig tájékoztatja az illetékes személyügyi szervet a támogatásra jogosultnak adott évben kifizetett támogatás nettó összegéről. Az illetékes személyügyi szerv az erről szóló értesítést elhelyezi a támogatásra jogosult személyügyi nyilvántartási anyagában.

5. Az IRM rendelet 7. §-ának (2) bekezdésében meghatározott esetet kivéve a támogatást visszamenőleg igényelni nem lehet, az kizárólag az IRM rendelet 3. §-ának (1) bekezdésében meghatározott nyomtatvány (a továbbiakban: kérelem) elbírálását követő időszaktól folyósítható.

6. A kérelmet a támogatásra jogosult személy az illetékes személyügyi szervnél terjeszti elő.

7. Az illetékes személyügyi szerv köteles megvizsgálni, hogy a kérelmező megfelel-e az IRM rendelet 1. §-ában meghatározott feltételeknek, illetve nem áll-e az IRM rendelet 4. §-ában meghatározott kizáró feltételek hatálya alatt.

8. Az illetékes személyügyi szerv a kérelmet annak kézhezvételétől számított tíz munkanapon belül javaslatával és a támogatásról történő rendelkezést tartalmazó állományparancs tervezetével együtt felterjeszti az állományilletékes parancsnok felé.

9. Az állományilletékes parancsnok – a kérelem benyújtását követő tizenöt napon belül – az IRM rendelet 2. mellékletében meghatározott „intézkedés szolgálati időt elismerő rendszeres támogatás folyósítására” dokumentumon (a továbbiakban: engedély) bírálja el a kérelmet. Amennyiben a kérelmező megfelel az IRM rendeletben meghatározott feltételeknek, az állományilletékes parancsnok a kérelmet nem utasíthatja el, és az állományparancs kiadmányozásával rendelkezik a támogatás folyósításáról.

10. A kérelem elbírálásáról szóló dokumentumokat az állományilletékes parancsnok haladéktalanul, de legkésőbb a 9. pontban meghatározott időpontig visszaküldi az illetékes személyügyi szervnek.

11. Az illetékes személyügyi szerv az engedély és a kiadmányozott állományparancs kézhezvételét követően intézkedik az állományparancs egy példányának a támogatott részére történő átadásáról.

12. Az illetékes személyügyi szerv a kiadmányozott állományparancs egy példányát három munkanapon belül megküldi a bérszámfejtést végző illetékes gazdasági igazgatóságnak, amely a 2-4. pontban meghatározottak alapján folyósítja a támogatást. A bérszámfejtést végző illetékes gazdasági igazgatóság az állományparancs alapján intézkedik a támogatás számfejtésére, és az illetménnyel együtt történő utalására.

A támogatás folyósításának felfüggesztésére irányadó szabályok

13. Az IRM rendelet 4. §-a (1) bekezdésének a) és b), továbbá d-f) pontjaiban meghatározott esetekben az illetékes személyügyi szerv, a c) pont esetén a közvetlen parancsnok – a támogatásra jogosult egyidejű értesítése mellett – intézkedik a bérszámfejtést végző illetékes gazdasági igazgatóság felé a támogatás folyósításának felfüggesztésére.

14. Amennyiben a 13. pontban meghatározott folyósítás felfüggesztésére okot adó körülmény megszűnt, az illetékes személyügyi szerv, az IRM rendelet 4. §-a (1) bekezdésének c) pontja esetén a közvetlen parancsnok – a támogatásra jogosult egyidejű értesítése mellett – intézkedik a bérszámfejtést végző illetékes gazdasági igazgatóság felé a támogatás ismételt folyósítására.

Eljárás a szolgálati viszony megszűnése esetén

15. A szolgálati jogviszony megszűnése esetén az illetékes személyügyi szerv igazolja, hogy a támogatásra jogosult eleget tett az IRM rendelet 1. §-ának a) és b) pontjában meghatározott követelményeknek.

16. Amennyiben a szolgálati jogviszony megszűnésére az IRM rendelet 5. §-ában meghatározott okokból kerül sor, az illetékes személyügyi szerv a bérszámfejtést végző illetékes gazdasági igazgatóságtól megkéri a támogatásra jogosultnak az adott év szolgálati viszony megszűnéséig kifizetett támogatás nettó összegét. Az illetékes személyügyi szerv ezen, és a 4. pontban meghatározott értesítések alapján megállapítja a támogatásra jogosult által visszafizetendő nettó összeget, amelyről értesíti a bérszámfejtést végző illetékes gazdasági igazgatóságot.

Visszafizetési kötelezettség esetén alkalmazandó szabályok

17. A 16. pontban meghatározott esetben az illetékes személyügyi szerv a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény 61. §-a (2) bekezdésének c) pontja alapján kiállított igazoláson értesíti a támogatásra jogosultat a fennálló tartozásáról.

18. A 17. pontban meghatározott igazoláson a támogatásra jogosultat fel kell hívni arra, hogy az addig folyósított támogatás összegét 60 napon belül köteles visszafizetni. A visszafizetés tényét a bérszámfejtést végző illetékes gazdasági igazgatóság igazolja, amelyről értesíti az illetékes személyügyi szervet.

19. Amennyiben a támogatásra jogosult a folyósított támogatás összegét 60 napon belül nem fizeti vissza, úgy a bérszámfejtést végző illetékes gazdasági igazgatóság intézkedik a támogatás visszafizetésének érvényesítésére.

Záró rendelkezések

20. Ez az utasítás a közzététele napján[1] lép hatályba.

21. Az állomány tagjait a Rendőrség intranetes honlapján közzétett közleményben kell tájékoztatni a kérelem benyújtásának lehetőségéről, feltételeiről, és gondoskodni kell a kérelem elektronikus formátumban történő letöltésének lehetőségéről.

22. Az IRM rendelet 1. §-ának c) pontjában meghatározott határidőig, a támogatási jogosultság kezdetét megelőző 30 nappal korábban – a kérelemről szóló dokumentum megküldésével – az illetékes személyügyi szervnek értesíteni kell a hivatásos állomány tagját a támogatási jogosultság kezdetéről.

23. Az illetékes személyügyi szerv nyilvántartja a támogatást igénylők, a támogatásban részesülők, az elutasításra kerültek és a támogatás folyósításából felfüggesztettek statisztikai (anonim) adatait.

Dr. Bencze József

r. altábornagy sk.


[1] Hatályba lépés napja: 2009. június 05.

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.