BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

Nyílt levélben vádolják politikai alkuval a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) vezetőjét az egyhónapos sztrájkjukat eredménytelennek értékelő pénzszállítók és postai értékszállítók. Palkovics Imre cáfol és hálátlanságról beszél, továbbá nem érti, miért lobbizik egy állami cég munkavállalóiért a Jobbik.

Állami tulajdonú cégnél egyhónapos sztrájkot szervezni nem könnyű mutatvány. A Magyar Posta Zrt. tulajdonában lévő JNT Security Kft.-nél dolgozó értékszállítók 5 százalékos béremelést követelve tagadták meg a munka felvételét április végén. A cég vitatta a sztrájk jogszerűségét és bírósághoz fordult. Szarka Zsolt, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója a bértárgyalások folytatásának feltételéül szabta a sztrájk befejezését. A bíróság azonban kimondta, hogy jogszerű volt a munkabeszüntetés.

Harc a végsőkig?

A sztrájk harmadik napján a JNT kirúgta a 11 éve náluk dolgozó Kuti Zsolt szakszervezeti ügyvivőt, a munkabeszüntetés motorját, mondván: a TV2-nek adott nyilatkozata „veszélyeztette a munkáltató jó hírnevét és jogos gazdasági érdekeit”. Mikor a tárgyalások holtpontra jutottak, a dolgozókat képviselő Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete (ÉŐDSZ) a MOSZ-hoz fordult segítségért. Palkovicsék szakmai és jogi támogatást adtak tagszervezetüknek, és az elnök még azt is kijelentette, hogy: „a végsőkig ki kell tartani, mert ez már nem csak a bérekről szól. Ezért ha kell, a székházat is eladjuk”.

A helyzetet bonyolítja, hogy pontosan a bérvita időszakában a Takarékbank 40, az FHB Jelzálogbank Nyrt. 10 százalékos tulajdonrészt vásárolt a JNT-ben, egyben hosszú távú szolgáltatási szerződést is kötöttek a Zrt-vé alakuló céggel. 50 százalékkal a Magyar Posta továbbra is meghatározó és legnagyobb tulajdonosa marad a JNT-nek. A formálódó állami bankrendszer kialakításának egyik elemeként, 2014 októberében a Magyar Posta 28,5 milliárd forintért megvásárolta az FHB Kereskedelmi Bank 49 százalékát.

Ki árult el kit?

A sztrájk ezt követően hamarosan befejeződött. Kuti Zsolt az ATV reggeli műsorának nyilatkozva ezt azzal indokolta, hogy pozitív gesztust kívánnak tenni a JNT új tulajdonosai felé a bértárgyalások újrakezdéséig. Ugyanakkor Palkovics Imréhez intézett nyílt levelében a Munkástanácsok vezetőjét okolja a kudarcért, és azt sugallja, hogy az elnök politikai alkut kötött az ügy gyors lezárása érdekében.

„Az Ön pálfordulása egyre megdöbbentőbb megnyilvánulásokat produkált, egy kihallatszó telefonbeszélgetése alapján felmerült bennünk a gyanú, hogy a háttérben, kijátszva a dolgozókat, teljesen más megállapodások köttettek. Rá kellett jönnünk, hogy a kisebb szervezetek által végzett érdemi munkát kihasználva, egyéni érdekeket próbál érvényesíteni. Különböző pozíciókról, vagy anyagi támogatásokról egyeztetnek?” – teszi fel a kérdést az ügyvivő, és azt állítja, hogy a MOSZ elnöke váratlanul a munkáltató érdekeit kezdte el képviselni a munkavállalók helyett.

Palkovics kiborult

Kuti Zsolt elmondta az atv.hu-nak, hogy feltételezései szerint Palkovics Imre Lázár János egyik államtitkárával egyezett ki, és ketten voltak fültanúi annak a telefonbeszélgetésnek, amelyben a MOSZ-elnök és egy misztikus ismeretlen további részletekben állapodnak meg. Ez után tolmácsolta Palkovics a munkáltató és a tulajdonos – szerinte – ultimátumszerű „ajánlatát” a szakszervezetnek, és bizonyos hárommillió forint is elhangzott, amellyel a kormány a sztrájkolók fájdalmát enyhítené.

Palkovics értetlenül áll a nyílt levél állításai előtt. Mint kifejtette: szakmailag és anyagilag is a MOSZ tartotta fenn a sztrájk működőképességét: 10 millió forint sztrájksegélyt fizetett ki a munkát beszüntető dolgozóknak, szakértőt delegáltak a bértárgyalásokhoz, és emellett ők látják el Kuti Zsolt jogi képviseletét a munkaügyi, illetve a Magyar Posta Zrt. által ellene indított személyiségi jogi perben. Ami a politikai alkut illeti, az elnök szerint nem a saját szakállára, hanem a munkavállalók felkérésére egyeztetett Polacsek Csabával, a Nemzeti Pénzügyi Szolgáltatásokért és Postaügyekért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkárával, aki tájékoztatta őt a realitásokról és az állami tulajdonú cég mozgásteréről az alkufolyamatban.

 

„Nem lettem munkásáruló, ahogyan azt az ÉŐDSZ hivatásos rendőr alelnöke, a JNT-től korábban jogellenes sztrájk miatt elbocsátott Nagy János megírta a MOSZ tagszervezeteinek” – mondja Palkovics, hozzátéve: ahhoz az irreális követeléshez képest, hogy a tavalyi tíz százalékos béremelés után idén újabb öt százalékot kapjanak, pozitív a mérleg mind az elért fizetésemelés, mind a Kutinak a posta cégcsoportján belül felajánlott álláslehetőség tekintetében.

Boszorkányüldözés vs. Jobbik-szál

Kuti nyílt levele szerint Palkovics „felelősségre vonási hullámba kezdett”, a sztrájkkal okozott kár felelőseit keresi, és ki akarja záratni az ÉŐDSZ-t a szakszervezeti szövetségből. Palkovics viszont azt állítja, hogy a világon mindenhol jelentést és mérleget készítenek egy sztrájk után. Pláne, ha – mint esetünkben – a 10 milliós sztrájksegéllyel szemben 3.600 Ft/fő/hó béremelés áll. Az elnök szerint a vizsgálat rámutathat a felelős személyére, noha a cél nem ez, inkább a korrekt elszámolás a Munkástanácsok tagszervezetei felé.

Az pedig nyilvánvaló hazugság – állítja Palkovics –, hogy az ÉŐDSZ tagsága veszélybe került volna a MOSZ-ban. Eddig csak a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetét kellett kizárni soraikból, de őket is csak a Jobbik EP-listáján is szereplő Szima Judit elnök rasszista kijelentései miatt. És ha már a Jobbiknál tartunk, Palkovics minimum furcsállja, hogy Kuti Zsolték nem a MOSZ-nak hálásak, hanem egy nemzeti radikális oldalhoz köthető alapítványnak, amely elérte, hogy az országgyűlés jobbikos alelnöke, Sneider Tamás ügyükben interpellálja Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert.

 forrás:  atv.hu

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Üzenet: