BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

http://www.fn.hu/belfold/20110428/bevezetnek_kotelezo_munkaidot/

Bevezetnék a kötelező munkaidőt a közoktatásban

A kötelező óraszámok helyett a törvényben megszabott heti kötelező munkaidő 80 százalékát kellene a pedagógusoknak a közoktatási intézményekben eltölteniük – többek között ezt javasolná az oktatási államtitkárság az új közoktatási törvényben.

Az államtitkárság a pedagógusok véleményére is kíváncsi, valamennyi iskolának kérdőíveket küldtek szét.
Az elektronikus válaszokat csütörtökig várják, akadályoztatás esetén péntekig lehet visszaküldeni a véleményeket – olvasható az MTI-hez eljuttatott dokumentumban.

Gloviczki Zoltán közoktatási helyettes államtitkár levelében azt írta, hogy a pedagógus-életpályamodell és az abban megismert magasabb alapbérek, átlátható és kiszámítható javadalmazás bevezetését a társadalmi konzultáció nagy tetszéssel fogadta.
Az életpályamodell bevezetése esetén az átlátható és rendszerezett intézményfenntartás és -finanszírozás kialakításához öt kérdésre várnak választ.

Kíváncsiak arra, hogy az életpályamodell feltételei mellett egyetértenek-e a pedagógusok azzal, hogy a törvényben megszabott heti munkaidő 80 százalékát kötelezően munkahelyi tevékenységgel töltsék. Ezeken belül az órarend szerinti foglalkozással lekötött óra nem lehet kevesebb, mint a jelenlegi kötelező óraszám, a szervezett nevelő-oktató munkához köthető valamennyi egyéb tevékenységre pedig az igazgató saját hatáskörében jelöli ki munkatársait

Arra is választ várnak, támogatják-e a pedagógusok, hogy a megtartott tanóráik kötelező száma tanított szakjaiktól, csoportjaik létszámától vagy egyéb szempontoktól függően differenciálható legyen.

Szeretnék tudni, egyetértenek-e azzal, hogy az állam nagyobb felelősséget vállaljon a közoktatási intézmények fenntartásában, illetve támogatja-e, hogy a pedagógusbéreket és azok járulékait az állam egészében és közvetlenül finanszírozza. Kíváncsiak arra is, hogy egyetértenek-e a pedagógusok állami alkalmazásával, a munkáltatói jogok egy részét továbbra is az igazgató hatáskörében tartva.

Az MTI úgy tudja, hogy a tervezett lépések miatt “bizonyos arányú” létszámleépítés elkerülhetetlen, de ezt az államtitkárság úgy szeretné megoldani, hogy a nyugdíjba vonulókat “nem pótolják” a rendszerben. Az új közoktatási törvény koncepciójának végleges változatát május végén tárgyalja a kormány, a jogszabálytervezet pedig várhatóan szeptemberben kerül az Országgyűlés elé – közölte a kormányszóvivő az MTI-vel, miután a kabinet április 20-i ülésén első olvasatban megvitatta a közoktatási koncepciót.

Nagy Anna azt mondta, ha tartani tudják a tervezett ütemet, 2012 szeptemberétől már az új közoktatási törvény rendelkezései lesznek érvényesek az iskolákra.
Az elsődleges cél az, hogy hosszú távon működtethető, kiszámítható, azonos feltételeket nyújtó, államilag biztosított rendszer jöjjön létre, amelyben nincsenek kódolva azok a pénzügyi nehézségek, amelyek a jelenlegi szisztémában – hangsúlyozta a kormányszóvivő.

nyomtatható: kötelező munkaidő

2 hozzászólás ehhez - dr. Hoffmann Rózsa: második kísérlet….

  1. real mondta:

    Egyetértek Bubussal!
    A nemzeti konzultáció keretén belül mindenkivel konzultálnak csak az érintettekkel, azok képviseleti szerveivel nem.
    Ez a kormány csak a tőkét szolgálja ki és sárba tiporja azokat az embereket akik a pénzt termelik.
    Korábban már elmondtam, hogy ez nyugaton hogyan működik:
    A 3 legfontosabb szektor a munkavállalásban:
    Egészségügy,Rendvédelem,Oktatás,
    Lássuk miért is!
    Az ember megszületéséhez elengedhetetlenül fontos az egészségügy.
    Az élet első napjához, hogy az újszülött ezt megélhesse biztonság kell!
    Ahhoz, hogy ebből az élőlényből HOMO SAPIENS legyen, ahhoz nevelésre, oktatásra van szükség!
    Nos a kormányunk. ahogy az előző is ezt a 3 ágazatot pusztította, döntötte nyomorba.
    Mi ez ha nem tudatos NÉPÍRTÁS!

  2. Bubus mondta:

    Na, most kezdődik a pedagógusok szívatása is!
    Nehogy elhiggyétek, hogy kíváncsiak a véleményükre!
    Mert akkor kiderülne, hogy egy lelkiismeretes tanár már így is többet dolgozik, mint 40 óra!
    De hát ezzel is jól lehet cukkolni a közvéleményt, ugyanúgy tévhitben van az emberek többsége ebben a témában is, mint a rendvédelmisek nyugdíjazásában.

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Üzenet: