BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

Pedagóguselbocsátásoktól tart a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a több középiskolában tapasztalható tanulóhiány miatt.

A PDSZ elnöke azt mondta, több jelzés érkezett hozzájuk, hogy az ország déli szegletében, csak egy megyében mintegy kétezer tanuló “hiányzik” a beiskolázásoknál, azaz ennyivel kevesebben jelentkeztek. Ennek csak egyik oka lehet, hogy kevesebb a gyermek. A törvényi szabályozás, a tankötelezettség korhatárának leszállítása is közrejátszhat. A PDSZ már korábban jelezte: rengeteg olyan gyerek kerül így utcára, aki magatartási zavarral, tanulási nehézségekkel küzd.

Országosan kivetítve 35-36 ezer diák hiányozhat a szakközépiskolákból, szakiskolákból – mondta Mendrey László, aki fontosnak tartotta, hogy áttekintsék az országos helyzetet és pontos adatok álljanak rendelkezésre. Az érdekvédő lehetséges következményként említette, hogy az intézmények mindenkit felvesznek majd, olyan diákokat is, akik esetleg egy-egy szakmára nem alkalmasak.

A PDSZ-elnök példaként hozta, hogy van olyan intézmény, ahová gázszerelőnek pszichés zavarok mellett is be lehetne kerülni. A szakképzés problémája, hogy eleve egyoldalú és leszűkített képzést ad. A szakszervezet azt is javasolja, hogy a tankötelezettség korhatárának visszaállítását gondolják át. Szerinte a hiányzó 35-36 ezer gyermek ötven iskolát, több ezer pedagógus elbocsátását is jelentheti akár már az önkormányzati választások előtt.

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.