BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

 

Tisztelt kolléganők, kollégák, tagjaink!

Szolgálati törvényünk, a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény, a Hszt. utóbbi mintegy két évben történt változtatása, valamint munkánk tényleges végzésének ellehetetlenítése és megbecsültségének hanyatlása miatt bizony sokunkban felmerült a hivatásos szolgálati pálya elhagyása, a leszerelés.

 

 

 

Minderre figyelemmel szakszervezetünk átfogó tájékoztatást ad ez úton, hogy ebben a helyzetben pontosan mi is a szabályzás, a Hszt. milyen lehetőségeket biztosít.

 

A Hszt. 53. § szabályozza a szolgálati viszony megszűnését. Ez alapján fő szabály szerint  (ez a fő szabály vonatkozik a jelenleg hivatásos jogviszonyban állókra, akik nem kívánnak tovább hivatásosként dolgozni, és nem indult ellenük sem fegyelmi sem pedig büntetőeljárás) a hivatásos állományú a szolgálati viszonyát megszűntetheti

- közös megegyezéssel és

- lemondással vagy

- felmenthetik a hivatásos szolgálati viszony alól.

 

Kétségtelen tény, hogy a pályát elhagyni kívánó hivatásos szempontjából az utóbbi lehetőség, mármint a felmentés a legkedvezőbb.

Erről akkor beszélhetünk, ha a hivatásos állományú nyugdíjjogosultságot szerzett – ez a mostani szabályzás szerint 25 év szolgálati idő – de (a jelenleg még hatályban lévő szabályzás szerint) nincs még 50 éves és valamilyen okból nem kívánják őt tovább foglalkoztatni.

A másik lehetőség a felmentésre, ha a hivatásos állományú 25 év szolgálati idejét még nem húzta le, de bármilyen okból (leginkább átszervezés, vagy létszámcsökkentés miatt) megszűntetik a beosztását, és nem fogadja el a részére ilyenkor kötelezően felajánlandó új beosztást.

A felmentés ideje minimum 2 hónap, ami a szolgálatban eltöltött évek függvényében növekszik. A felmentés idejére teljes fizetés jár, de ez alatt csak fél munkaidőt kell dolgozni, viszont ettől is mentesíthet a parancsnok, ha ő így dönt (ez csak is kizárólag az ő döntése).

A felmentés másik igen kedvező következménye a végkielégítés. Ez már 3 éves szolgálatban eltöltött idő után jár, egy hónapi fizetés, aztán ez sávosan emelkedik.

Felmentés esetén, ha az így már volt hivatásos állományú úgy dönt, és ha még nem töltötte be a Hszt-ben leírt felső életkort, ez jelenleg még 50 éves kor, akkor, amennyiben megfelel a fizikai, orvosi felmérőn, bármikor visszaszerelhet hivatásos állományba.

 

Felmentés hiányában, ami ugye nem a hivatásos választása, kívánsága, ha ő le akar szerelni, akkor csak a közös megegyezés vagy a lemondás között választhat.

Figyelem! Egyik esetben sem jár a fent részletezett felmentéskor járó felmentési idő és végkielégítés sem.

A közös megegyezés és a lemondás között az a lényegi különbség, hogy a közös megegyezés esetén az így volt hivatásos állományú bármikor visszaszerelhet, ha még nem töltötte be a Hszt-ben leírt felső életkort és, ha megfelel a fizikai, orvosi felmérőn. Ez a visszaszerelés lehetősége a lemondáskor már nincs.

Az is igaz viszont, hogy a lemondásnál a hivatásos állományú azonnal leszerelhet, amúgy neki jár 2 hónapi lemondási idő, ez tényleges munkavégzés nélküli fizetett munkaviszonyt jelent, míg a közös megegyezés esetén, mint az a nevében is benne van, őt visszatarthatják, de ez is korlátozott, max. 6 hónap.

Minderre figyelemmel, tehát, ha valaki hivatásos úgy gondolja, hogy „besokallt”, akkor ő inkább a közös megegyezés lehetőségét válassza, mert ekkor még ott van a visszaszerelés lehetősége, ha későbbiek során mégis meggondolná magát, ill. más rendvédelmi szervhez akkor még felszerelhet.

Az eddig leírtakon túl, hogy a közalkalmazott kolléganőkről, kollégákról, így különösen a mentős tagjainkról is szó legyen: az ő munkaviszonyukra a 1992. évi XXXIII. törvény, a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény, a Ktv. rendelkezik.

Ha a közalkalmazotti jogviszony megszűnését a Ktv. 25. § nevesíti. Így fő szabály szerint, ez a fő szabály tehát a konkrét határozatlan idejű munkaviszonyú fegyelmi ill. büntetőeljárás hatálya alatt nem álló közalkalmazottak megszűnik:

- közös megegyezéssel,

- rendkívüli lemondással,

- felmentéssel

- elbocsátással.

 

A közös megegyezést a munkáltató és a munkavállaló is, tehát a közalkalmazott is kezdeményezheti, és mint a nevében benne van egységes, beleegyező akarattal szűnik meg a közalkalmazotti munkaviszony. Fontos tehát, hogy ezt mindkét fél akarja, olyan tehát nincs, hogy csak a munkáltató akarja ezt, a munkavállaló, a közalkalmazott meg nem, így ennek ily módon való létrejöttét erőlteti a munkáltató – erre sajnos volt már példa. Ebben az esetben azonnal forduljatok jogászainkhoz jogi segítségért!

Rendkívüli lemondással a közalkalmazott akkor élhet, ha a munkáltatója valamilyen konkrét jogsértéssel, törvénysértéssel, vagy más egyéb a közalkalmazott szempontjából hátrányos bármilyen olyan magatartást tanúsít, amivel a munkáját ellehetetleníti. Tekintettel arra, hogy ezek mint összetett jogi tények, így itt ezek esetén is célszerű jogászaink segítségét kérni.

 

A munkáltató a közalkalmazott munkaviszonyát felmentéssel akkor szűnteti meg, ha a közalkalmazott munkaköre, feladatköre megszűnt, és az esetlegesen (ez ilyenkor itt ebben a munkaviszonyban nem kötelező) neki felajánlott új munkakört, feladatkört ő nem fogadja el – ehhez a közalkalmazottnak joga van.

Felmentéssel szűnik meg továbbá a közalkalmazott munkaviszonya az elrendelt átszervezésből adódó létszámcsökkentés esetén, vagy ha a közalkalmazott bármely okból (ez leginkább egészségügyi ok) tartósan alkalmatlanná válik munkaköre, feladatköre ellátására.

Felmentés esetén a közalkalmazottat megilleti a felmentési idő, mely idő alatt a közalkalmazott legfeljebb fél, de ettől inkább több munkaidő alól mentesíteni kell, természetesen változatlan munkabérezés mellett. A felmentési idő minimum 2 hónap, ami a munkában eltöltött évekkel sávosan emelkedik, de az 8 hónapnál több nem lehet.

 

A közalkalmazottat akkor bocsátják el (rendkívüli felmondás) ha ő a munkáltatója sérelmére valamilyen konkrét jogsértést, törvénysértést, vagy más egyéb bármilyen olyan magatartást tanúsít, amivel a munkavégzést ellehetetleníti – ellenpontja a rendkívüli lemondásnak.

Figyelem! A rendkívüli lemondás és a felmentés esetére jár csak végkielégítés, ami legalább 3 évi munkaviszony után jár, akkor egy havi keresetnek megfelelő összeg, ami a munkában töltött évekkel együtt sávosan emelkedik.

 

A közalkalmazott munkaviszonya meg bárhogy is szűnjön meg, ő bármikor kezdeményezhet újabb közalkalmazotti jogviszony létesítését bármely munkáltatónál.

 

 

 

 

RKDSZ

 

4 hozzászólás ehhez - Ha mégsem kecsegtet az “életpálya”.

  1. Gábor mondta:

    Hol találom, vagy hol van leírva(törvényi hivatkozás), hogy két hónap fizetés jár lemondás esetén.

  2. István mondta:

    Üdv! Akit próbaidő alatt szereltek le az visszaszerelhet? Miért nem engedélyezi az ORFK?

  3. Gabi mondta:

    Ezt nem igazán értem. Sehol nem találtam a lemondással kapcsolatban olyan hivatalos értelmezést, hogy 2 hónap fizetett lemondási időm lenne ami jár nekem és nincs tényleges munkavégzés. Épp egy hirtelen jött lehetőség előtt állok, már február 3-án máshol kellene kezdenem ( külföld ), azaz kb 3 hetem van. Sanszos, hogy ott tesznek majd keresztbe a főnökeim ahol tudnak, nem is akarok ezért közössel eljönni. De jó lenne biztosan tudnom, hogy merhetem e határozottan kérni, hogy január végén szereljenek le és az addig hátralévő időmet ügyeim intézésével tölthessem ( nem munkavégzéssel ).
    Nagyon megköszönöm ha valaki tud rá válaszolni.

  4. Árpád mondta:

    Akkor is visszaszerelhet valaki ha lemondással szerelt le, mivel az iskolai képesítése megvan hozzá. Pontosabban jogilag nincs akadálya, de a ORFK nem engedélyezi, de a közös megegyezéssel leszerelteknek sem.

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.