BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

A munkavállaló távolmaradásának bejelentésére van-e időtartam?

Az Mt.  6. § (2) bekezdésben szabályozott együttműködési kötelezettségből, valamint a jóhiszemű és tisztességes eljárás követelményéből levezethető, hogy a munkavállalónak olyan időben kell jeleznie távolmaradását, hogy az alapján a munkáltató még megtehesse a szükséges intézkedéseket, a dolgozó helyettesítését megszervezhesse.

A részletek ismerete nélkül általános körülmények között szakértőnk szerint hét nap elegendő tartam kellett volna legyen a munkavállaló számára a távolmaradása jelzésére.

A munkáltató írásban szólítsa fel a munkavállalót, hogy haladéktalanul mentse ki a távollétét. Ha ez eredménytelen (nem érkezik válasz, nem veszi át a levelet a dolgozó), a munkáltató megfelelően indokolt azonnali hatályú felmondással élhet, vagy kiküldi az utolsó, általa ismert lakóhelyre a munkaviszony megszüntetésével összefüggő igazolásokat, kísérőlevélben jelezve, hogy a munkavállaló magatartását – miszerint nem jelent meg munkahelyén –, akként tekinti, hogy ráutaló magatartással maga szüntette meg a munkaviszonyát.

Azonnali hatályú felmondás keresettel történő megtámadása esetén a bizonyítás terhe a munkáltatón lesz, a ráutaló magatartásra hivatkozásnál pedig, ha utólag mégis megjelenne a munkavállaló, őt fogja terheli a bizonyítási kötelezettség (személyét érintő olyan ok állt fenn, amiért nem tudta magát kimenteni, illetve felmerül a kérdés, miért nem tájékoztatta a munkáltatót az elérhetőségéről).

forrás: adózóna

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.