BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

A munkaviszony jogellenes megszüntetésekor a munkáltatónak meg kell térítenie a munkavállaló kárát, vagyis a munkavállaló vagyonában bekövetkezett olyan csökkenést, amelynek oka a jogellenes jogviszony-megszüntetés. A kárt okozó munkáltató köteles bizonyítani, hogy a munkavállaló nem tett eleget a kárenyhítési kötelezettségének – a Kúria eseti döntése.

Ami a tényállást illeti, az alperes jogellenesen szüntette meg a korábban az alkalmazásában üzletkötőként munkakörben működő felperes munkaviszonyát. A felperes az intézkedést sérelmezve keresetet terjesztett elő, amiben a felmondás jogellenességének megállapítását kérte a bíróságtól, valamint azt, hogy az alperest kártérítésként 12 havi távolléti díja megfizetésére kötelezze.

Az első- és másodfokú bíróság eljárása

Az elsőfokú bíróság megállapította az alperes felmondásának jogellenességét és 4 755 136 forintot kártérítés (plusz késedelmi kamat) megfizetésére kötelezte. A bíróság kifejtette, hogy az új munka törvénykönyv [2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.)] szabályai alapján (82. §) a munkáltató köteles megtéríteni a munkaviszony jogellenes megszüntetésével összefüggésben okozott kárt. A kár alatt pedig a munkavállaló vagyonában bekövetkezett olyan csökkenést (béréhez nem vagy alacsonyabb összegben jut hozzá, mint amely korábban megillette) kell érteni, amelynek oka a jogellenes jogviszony-megszüntetés. Kártérítés keretében azonban az elmaradt jövedelem címén igényelt kártérítés nem haladhatja meg a munkavállaló 12 havi távolléti díjának az összegét (limitált összegű elmaradt jövedelemre való jogosultság). A bíróság által számított kártérítési összeg ezen az értékhatáron belül maradt.

A fellebbezés folytán eljárt törvényszék helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét. A bíróság kiemelte, hogy kártérítésként az elmaradt munkabért és a rendszeres juttatások (például cafeteria) pénzbeli értékét kell megállapítani, ugyanakkor az elmaradt jövedelem tételeit jogcímenként elkülönítve kell feltüntetni, mivel az elmaradt munkabér és a cafeteria más-más adószabályok alá esik.

 

forrás:munkajog.hu

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Üzenet: