BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

Csütörtökön tárgyal a rendvédelmi dolgozók szakszervezete Orbán Viktorral a korkedvezményes nyugdíj esetleges eltörléséről, a szakszervezet új vezetője szerint a korkedvezményes nyugdíj nem privilégium. Árok Kornél elmondta azt is, hogy kemény fellépés várható, ha nem közeledik a kormány és a sztrájkbizottság álláspontja. Korábban a Belügyminisztérium olyan javaslatot tett, amely szerint nem maradna a kedvezményes korhatár, de a már nyugdíjas rendvédelmisek önkéntes alapon dönthetnének arról, hogy visszamennek-e dolgozni.

Forrás: [origo]

A fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek tagjait tömörítő sztrájkbizottság új vezetője szerint a korkedvezményes nyugdíj nem privilégium, hanem “azt meg kell adni”, mert a rendvédelmi dolgozók elhasználódnak. A Kónya Péter helyét pénteken átvevő Árok Kornél erről a Tv2 Mokka című műsorában beszélt hétfőn reggel.

Árok, aki a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke is csütörtökig, az Orbán Viktorral való tárgyalás napjáig vállalta el a rendvédelmi szakszervezetek vezetését. Árok a Mokkában elmondta, hogy a keményebb irányvonalat szeretné képviselni. Ha csütörtökön nem születik meg az egyezség, akkor újabb demonstrációk várhatók a “jog és törvényesség keretein belül” – mondta.

Árok szerint addig azonban nincs értelme az utcára vonulni, ezért a hétfőre a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete által a Kossuth térre meghirdetett tüntetés szervezőitől azt kérte, hogy halasszák el a tüntetést.

A Pintér Sándor belügyminiszterrel folytatott tárgyalásaikon a minisztérium a múlt hét végén kompromisszumos javaslatot terjesztett a sztrájkbizottság elé, ami szerint nem maradna a kedvezményes korhatár, de a már nyugdíjban lévő rendőrök és rendvédelmisek önkéntes alapon dönthetnének arról, hogy visszamennek-e dolgozni.

A szakszervezeti vezető az Orbán Viktorral való csütörtöki tárgyalásról elmondta, hogy nem engednek a korkedvezményes nyugdíjból, és továbbra is béremelést követelnek, de a feketemunka megszűntetéséről hajlandóak tárgyalni.

A sztrájkbizottságot eddig vezető Kónya Péter pénteken mondott le tisztségéről, miután Orbán Viktor hétfői tárgyalásukat csütörtökre tette át. Kónya akkor elmondta, hogy a kormány tervezett intézkedéscsomagjának elfogadhatóságával kapcsolatban a sztrájkbizottságban olyan többségi vélemény alakult ki, amely az ő számára emberileg nem vállalható.

A rendvédelmi dolgozók május eleji tüntetésén füstbombákkal borították ködbe a belvárost, kereplőkkel és dobokkal vonultak fel, és a Parlament parkolóját is elfoglalták. Három héttel korábban 24 órán át demonstráltak a rendvédelmi szervek dolgozói, ekkor a tűzoltók a tűzcsapokat kinyitogatva elárasztották az Andrássy utat.

Forrás: Origo

4 hozzászólás ehhez - Kemény választ ígért a rendvédelmisek új vezetője a korkedvezmény eltörlésére

  1. bumbaj mondta:

    nyugger2-nek
    Talán azért, mert jó helyre születtek anno, akik most képviselők. Családjukban biztos megtalálható volt pártkáder, elvtárs, “jó üzleti érzékkel megáldott” újgazdag stb., ahol a gyerekek mindent megkaphattak a semmiért. Jó iskolába járatták őket, ahol ha akartak volna sem tudtak volna megbukni. Idővel lediplomáztak, elhitték hogy tényleg okosak, azonnal jól fizető állásokba kerültek, ahol nem tudnak látványosan elrontani semmit. Ha mégis ott a “piros telefon” és elrendezik a dolgot, vagy alkotmányt módosítanak.
    Ahogyan ezek az emberek a közvetlen környezetükben szocializálódtak, azokat a magatartásokat, erkölcsi normákat tették magukévá, látván, tisztességtelenül sokkal többre vihetik.

  2. nyugger2 mondta:

    Mondja már meg nekem valaki, hogy ebben a kis országban miért kell állandóan a remegéseket kelteni, és remegni ? A Parlamentben értelmes, diplomás emberek ülnek, akiket megválasztottak, nyilván/ és ez nem szégyen / sokuknak /tisztelet a kivételnek/ a megfelelő élettapasztalat hiánya, és a felelősség terhének cipelése,a kompromisszum képesség hiánya, /amit csak az élet egyetemén lehet 30-40 féléven keresztül elsajátítani, ha nem bukik az ember/ vezethet oda, h néha ők is hibázhatnak, vagy a legjobb akaratuk mellett tévedhetnek is. Már pedig egy értelmes , diplomás ember, ha még nem is bölcs,/ mert fiatal/ mert becsvágyó, stb., menjen el a nagyapjához, és beszélgessen vele, mert a józan paraszt észnél nincs jobb iskola, hogy igenis ki merje mondani, hogy ” Mi szerettünk volna jól végezni a munkánkat, csak az emberi gyarlóságunk miatt ide jutottunk, és megkövetem, és elnézést kérek minden sértő szóért a Rendvédelmisekkel szemben”. és leülünk tárgyalni! Csak ennyi kellene, meg a stíluson változtatni! MERT AZ ÉLET EGY NAGY KOMPROMISSZUM !

  3. Agyarország mondta:

    http://hvg.hu/velemeny/20110531_antal_attila_alkotmany

    “A jogegyenlőség és a szerzett jogok ez esetben tehát korántsem állnak szemben olyan élesen, mint ahogy azt az államtitkár kifejtette. Ha mégis szemben állnak, akkor az nem a szolgálati nyugdíj jogszerű lehetőségét igénybe vevő rendvédelmisek hibája. A kormány elfelejti azt az örökérvényű szabályt, hogy a jogalkotó által alkotott, esetleg rossz jogszabály miatt a jogkövető állampolgár nem vonható felelősségre.”

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Üzenet: