BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

Felülvizsgálja a kormány a korkedvezményes nyugdíjrendszert, amely 2014 végén változhat meg.

2014 végéig meghosszabbítják a jelenlegi korkedvezményes nyugdíjrendszert. Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára közölte: két éven belül munkaegészségügyi szempontból meg kell vizsgálni, hogy melyek azok a szakmák, szakterületek, amelyek megmaradhatnak a rendszerben valamilyen más formában és támogatásban, valamint melyek azok, amelyek ki fognak szorulni.

A korkedvezményes nyugdíj rendszerét több mint 40 éve vezették be. Ennek alapján azok mehetnek nyugdíjba, akik munkájuk során fokozott egészségkárosodásnak vannak kitéve. Negyven év alatt azonban sokat változtak a munkakörülmények, a technikai feltételek és az egészségvédelem, ráadásul több veszélyesnek mondott munkakör már nem is létezik, amire korkedvezmény járt.

 

Jelenleg a magasban, feszültség alatt végzett, vagy tűz- és robbanásveszéllyel járó munka minősül veszélyes munkáknak. Az ilyen területeken dolgozók korkedvezménnyel mehetnek nyugdíjba, azonban jelenleg még a mozdonyvezetőknek és az autóbuszvezetőknek is jár ez a lehetőség.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége egyetért azzal, hogy felül kell vizsgálni a korkedvezményes nyugdíj rendszerét.

“Munkaköri kockázatértékelésen, kockázatbecslésen alapulva mérjük fel azt, hogy egy adott munkakör milyen ártalmas és ennek alapján bizonyos idő eltelte után mehetne el a munkaválaló korkedvezményes nyugdíjba”- mondta Kiss Béla, az MSZOSZ társadalombiztosítási ügyek ügyvivője.

Az érdekvédelmi szövetség azt szeretné, ha az új szabályok figyelembe vennék, hogy például a váltott müszakban dolgozók ma nem mehetnek korkedvezménnyel nyugdíjba, pedig felmérések szerint sokkal rövidebb az életkoruk az átlagosnál.

2 hozzászólás ehhez - Korkedvezményes nyugdij. Így döntenek majd a munkakörökröl.

  1. Ritlop Tibor mondta:

    Szerintem is indokolt a felülvizsgálat! Feltűnt nekem,hogy a mezőgazdaságban dolgozókat szinte soha,sehol nem említik. Akik nem ritkán napi 10-12 órát is dolgoznak. Én,pl. gépszerelő,és gépkezelő vagyok. 72 nyarán kezdtem el dolgozni,fiatal,kezdő szakmunkásként. Azóta már 40 év is eltelt. De még most is nagyon messze van,hogy 64 éves koromban nyugdíjba mehessek. Az igaz,hogy ma már valóban komoly,modern traktorokkal dolgozhatom,de hosszú éveket töltöttem a régi fajta gépeken is.
    Bizony engem is utol ért az úgy nevezett traktoros betegség: A derék,és hátfájás,aranyér,és különböző izületi problémák. Ezt a munkát,csak teljesen egészséges emberek képesek végezni.Úgy érzem,hogy 40 év (ami legalább 20 évvel többet jelent,még akkor is,ha csak 8 órás munkanapokat számolunk,és a hétvégéket nem)becsületesen eltöltött idő,ebben a szakmában bőven elég! Én nagyon szeretnék már nyugdíjba menni ! Most 59 éves vagyok.

  2. Lakner Zoltán mondta:

    Indokolt a felülvizsgálat! Teljesen egyetértek azzal, hogy a körülmények lényegesen változtak. Szereltem villamos felsővezetéket, vezettem mozdonyt, de egészen mások ma a körülmények. A 70-es években 250-300 órát dolgoztunk 14-18 órás műszakokban is. De a kockázatértékelések szakszerű elvégzésére oda kell figyelni.

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.