BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

Az airbnb keretében folytatott tevékenységre a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti tételes átalányadó választható  a feltételek meglétre esetén.

Fizetővendéglátó tevékenységet folytató magánszemély az, aki – nem egyéni vállalkozóként, hanem adószámos magánszemélyként – a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X. 20.) kormányrendelet szerinti egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenység keretében nyújt szálláshelyet ugyanannak a személynek adóévenként 90 napot meg nem haladó időtartamra. E tevékenységet folytató magánszemély adóévenként az adóév egészére – az adózás rendjéről szóló törvény 5. számú mellékletében foglalt rendelkezések szerint – az e tevékenységéből származó bevételére tételes átalányadózást választhat. Ennek feltétele, hogy a magánszemély e tevékenységét a tulajdonában, haszonélvezetében lévő egy – nem szálláshely-szolgáltatás rendeltetésű – lakásban vagy üdülőben folytassa.

A magánszemély a fizetővendéglátó tevékenység végzése során maximum 90 napra nyújthat szálláshelyet ugyanannak a személynek, vagyis nem kizárólag magánszemély(ek), hanem például a szolgáltatást igénybe vevő magánszemély(ek) munkáltatója számára is.

A tételes átalányadózás tárgyévre történő választását az előző évre vonatkozó éves adóbevalláshoz fűzött – a határidő letelte előtt benyújtott – nyilatkozatban lehet bejelenteni. A tevékenységet kezdő magánszemély pedig a bejelentkezéskor teheti meg a tételes átalányadózásra vonatkozó nyilatkozatot a ’T101 számú nyomtatványon az állami adóhatóság felé.

A tételes átalányadó évi összege szobánként 32 ezer forint, amelyet egyenlő részletekben, a negyedévet követő hónap 12. napjáig – a tevékenység megszüntetése esetén pedig a megszüntetés napját követő 15 napon belül – kell megfizetni. E tevékenység után egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni, ennek mértéke a tételes adó 20 százaléka.

E szolgáltatás nyújtása engedélyköteles, az engedélyt  az illetékes önkormányzat jegyzőjétől kell kérni.

 

Forrás adózóna.hu

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.