BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

Sikerült rendezni a bérekkel kapcsolatos korábban felmerült panaszokat, ugyanakkor továbbra is folyamatosan lehet jelezni az esetleges problémákat – mondta Dancsó József, a Magyar Államkincstár (MÁK) elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Kifejtette: a kira.info@allamkincstar.gov.hu e-mail címre érkező bejelentéseket haladéktalanul kivizsgálja az államkincstár.

Az elnök emlékeztetett, hogy a Magyar Államkincstár csaknem 900 ezer, az állami szférában dolgozó munkavállalónak végzi a bérszámfejtését már évek óta. Tavaly szeptember 1-jével egy új, az úgynevezett központosított illetményszámfejtési rendszerre (kira) tértek át.

Elmondta: az átállás során lehetségesek eltérések, ráadásul egy szokásjogot is megváltoztattak, a tárgyhavi számfejtés eredményeként a munkavállalók adott hónap ötödikéig, illetve tizedikéig kapják meg illetményeiket. A változtatás által ugyanakkor az államnak nem kell megelőlegezni egy hétre a béreket, ami éves szinten 2 milliárd forintos megtakarítás a központi költségvetésnek.

Az idén 20 éves államkincstár a jövőben az illetményszámfejtő és a számlavezető rendszerét, valamint az értékpapír kereskedést is megújítja. A MÁK mintegy 800 milliárd forintos állampapír-állományt kezel, az állampapír rendkívül népszerű megtakarítási forma, így az államkincstár célja, hogy minél több helyen jelen legyen az országban fizikailag, illetve a modern kor eszközei segítségével online és telefonon is – fejtette ki.

Forrás: munkajog.hu

 

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.