BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

Ősszel benyújtja a rendvédelmi életpályamodell egyes elemeire vonatkozó javaslatát a belügyminiszternek a Magyar Rendvédelmi Kar (MRK) – tájékoztatta az MRK elnöke az MTI-t.

Ebben a költségvetés teherbíró képességére figyelemmel javaslatot tesznek a végrehajtói állomány illetményének rendezésére, a teljes életpályát felölelő modell kialakítására, amelynek része lehet egy életpálya biztosítás bevezetése is – mondta Dobson Tibor.

Az életpályamodell a tervek szerint a katasztrófavédelem, a rendőrség, a büntetés-végrehajtás, a titkosszolgálatok és az országgyűlési őrség tagjaira vonatkozik majd – tette hozzá a tűzoltó dandártábornok.

Emlékeztetett arra, hogy május közepén ismertette Orbán Viktorral a rendvédelmi életpályamodell egyes elemeire vonatkozó elképzeléseiket, amelyeket támogatásáról biztosított a miniszterelnök. Ezután Pintér Sándor belügyminiszter jóváhagyásával megkezdődtek az előzetes szakértői tárgyalások.

Dobson Tibor elmondta: tarthatatlan az az állapot, hogy a kezdő végrehajtói állomány, például a vonuló tűzoltók illetménye jelenleg a kiegészítő pótlék nélkül nem éri el szakmunkás minimálbér összegét. Vagyis a bérek rendezése szükséges. Ugyanakkor a modell a tanulmányoktól kezdve, például a lakáshoz jutáson át, a nyugdíjig tartalmazná egy biztonságos életpálya kritériumait. Mindez pedig, szándékaik szerint kiegészül majd egy, a teljes állományra vonatkozó életpálya-biztosítással.

Utóbbi megvalósításához külső, piaci forrás bevonását is lehetségesnek tartják, a biztosítók és az állam számára egyaránt kölcsönösen előnyös konstrukció keretében – sorolta a MRK elnöke. Hozzáfűzte, az előkészítő munka során javaslatot tesznek az életpályamodell megvalósításához szükséges jogszabályi változtatásokra is.

Dobson Tibor, aki az önkéntes tűzoltóságokat tömörítő Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) elnöke is, arról is beszámolt, hogy a Nemzetstratégiai Kutató Intézettel közösen Kárpát-medencei Önkéntes Tűzoltó Hálózat elnevezéssel regionális tűzoltó szervezet kialakítását kezdte meg az MTSZ. Mindennek eredményeként az MTSZ május 3-án Pilisvörösváron megtartott Szent Flórián napi rendezvényén már székelyföldi önkéntes tűzoltók is részt vettek. A hálózat megszervezése érdekében felkereste Románia, Szerbia, Szlovákia és Ukrajna magyarlakta régióit – mondta.

A szervezet létrehozásától a nemzettudat, a nemzeti összetartozás erősítésén túl egyebek mellett azt várja, hogy a 2014-2020-as időszakban nagyobb eséllyel pályázhatnak uniós projektekre a tűzoltók képzése, az egyesületek technikai felszerelésének javítása érdekében. A program részeként szeptemberben konferenciát tartanak Balatonföldváron valamennyi környező ország, a visegrádi négyek és Németország tűzoltó szövetségeinek részvételével – mondta az elnök.

Dobson Tibor hangsúlyozta, hogy országszerte 1100 önkéntes tűzoltó egyesület működik, amelyek mintegy 20 ezer tagot számlálnak. Együttesen mintegy 1000 település, illetve 1,5 millió ember mentő-, illetve tűzvédelmében vállalnak szerepet.

Az elmúlt évben plusz 100 millió, az idén pedig plusz 200 millió forint támogatást kaptak az önkéntes tűzoltó-egyesületek a költségvetésből, így 2014-ben már 300 millió forintra nőtt az éves büdzséjük. Ez azért jelentős, mert a 2013-at megelőző egy évtizedben az évi 100 milliós működtetésre fordítható támogatáson túl nem jutottak fejlesztési forráshoz – mondta Dobson Tibor.

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.