BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

Visszavonulót fújt a KLIK: már senkinek esze ágában sincs a pedagógusokat korlátozni szabadságuk kivételében. Erről a központ már a tankerületi vezetőket is tájékoztatta, így ha eszükbe is jutott ilyen, többet nem fog.

Nem mindig volt ez így, ahogyan tavaly, úgy idén is felmerült, hogy a tanárokat korlátoznák szabadságuk kivételében.Idén még direktebb volt a próbálkozás. A Pécsi STOP úgy tudja: a Klebelsberg iskolafenntartó baranyai, de nem pécsi iskolaigazgatók számára tartott megbeszélésén hangzott el, hogy a tervek szerint a pedagógusoknak központilag csak július után engednének szabadságot kivenni.

Ez ugye azért baj, mert nem felel meg a jogszabálynak az a gyakorlat, ha az őszi és a téli szünetben kiadandó szabadságra “spájzolva” akkor is kevesebb szabadságnapot adnak ki a nyári szünetben, ha az intézményi feladatok alapján többet lehetett volna kiadni. A pedagógusnak is joga van a Munka törvénykönyve szerinti 7 munkanap szabadsággal önállóan rendelkezni. Azaz: megteheti a pedagógus is, hogy a nyár után fennmaradó szabadságnapjait a szorgalmi időben veszi igénybe.

Az ügyben tájékoztatást kért Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a KLIK vezetőjétől.

Marekné dr. Pintér Aranka rendívül megnyugtató választ küldött. Egészen pontosan bármi is hangzott el azon az ominózus baranyai tájékoztatón, többet nem fog, a KLIK teljes visszavonulót fújt az ügyben. “A KLIK … nem kívánja korlátozni a pedagógusok szabadságát és a szabadság kiadásának módját sem “rendelte el” központi határozatban. A tankerületi igazgatókat tájékoztattuk a jogszabályi előírásokról, felkértük őket, hogy a tájékoztatást adják tovább az intézmények vezetőinek, felhívva a figyelmet a pedagógusok szabadságának szabályos dokumentálására…” – áll egyebek mellett a levélben.

- Nem baj, ha az ember téved, csak jó lett volna előbb beismerni ezt, mert akkor a Munka törvénykönyve szerint szabályosan, azaz időben ki lehetett volna adni a szabadságot, a pedagógusok tudták volna rendesen tervezni a nyarat – vélekedett az ügyről Nagy Erzsébet pécsi pedagógus, a PDSZ itteni ügyvivője. – Remélhetőleg a későbbi években legalább ilyen probléma már nem lesz, e nélkül is van bajunk elég.

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Üzenet: