BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

Hallgat a mentőszolgálat a gyógyszerleltár lenullázásának okáról. Az informatikai rendszert néhány nap elteltével kezdték újra feltölteni. Rendőrségi eljárás nem indult, tehát valószínűleg nem külső támadás történt. Nem tudni, hogy a nullázással a lopások nyomait próbálták-e eltüntetni. A szolgálat egyik dolgozója más jellegű, de sorozatos visszaélésekről számolt be a Hír TV Célpont című műsorának.

A Célpontnak nyilatkozó férfi kollégája rosszul lett munka közben. A mentők némi kenőpénzért azonnal átszállították egyik kórházból a másikba. 12 ezer forintért rövidítették le a 4-5 órás várakozási időt. „Utána én odamentem hozzájuk, hogy akkor kifizetném a pénzt, és mondták, hogy ezt ne itt bent, merthogy ez nem teljesen legális, hanem menjünk inkább ki az utcára, és akkor ott vették át a 12 ezer forintot tőlem” – mondta Nyíri Mihály mentős. „Az Országos Mentőszolgálat egy állam Magyarország területén, amelyre nem vonatkoznak Magyarország törvényei” – tette hozzá Nyíri Mihály, aki 6 éve sofőr a mentőszolgálatnál.

Mostanra elege lett a különböző jogsértésekből, és kitálalt a Hír TV stábjának. Mesélt beteget bántalmazó kollégáról, de tolvajokról is. A visszaéléseket jelentette feletteseinek, akik nem lepődtek meg. Egyikük asztalán 70 feljelentés feküdt. A szolgálat azonban összezárt, jött a hasonló szervezeteknél megszokott falazás és a kirekesztés. Nyíri Mihályt árulónak bélyegezték. „Innentől kezdve folyamatosan zaklattak a vezetőim is és a kollégáim is. Az egyszerű törölközőleköpdösés, papucsleköpdösés, szekrényfelfeszítés, autógumi -kiszúrás, autó leköpdösése, megkarcolás, tehát a legkülönbözőbb zaklatások történtek. A vezetők részéről érezhetően romlott a viszony, rossz beosztást írtak” – nyilatkozta a mentős.

Egyes mentők nem csak a betegektől lophatnak. A Célpont birtokába került dokumentumok szerint néhány hónapja lenullázták a mentőszolgálat teljes gyógyszerleltárát. Az informatikai rendszert néhány nap elteltével kezdték csak újra feltölteni. Rendőrségi eljárás nem indult, tehát valószínűleg nem külső támadás történt. Az OMSZ-t erről hiába kérdezte a Célpont. A betegek meglopásáról viszont beszélt a szolgálat szóvivője. A lopás már más eset, hiszen akkor rendőrségi feljelentést kell tenni. „Évekkel ezelőtt a sajtóban is megjelent olyan eset, amikor rendőrségi eljárás indult mentődolgozókkal szemben lopás alapos gyanúja miatt. Ennek meg is lett a következménye; egyrészt nyilván büntetőeljárás indult, másrészt pedig a mentődolgozók – akik egyébként becsületesen dolgoznak országszerte – azt kellett, hogy átéljék hónapokon keresztül, hogy akárhova mentek a betegeken segíteni, mindenhol azt mondták, hogy figyeljük ám az önök kezét, nézzük, hogy hova nyúlnak. Én azt gondolom, hogy ez megalázó volt” – fogalmazott Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Az Országos Mentőszolgálat az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozik. A tárca illetékes államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a betegek egy új intézményhez, az Országos Betegjogi és Dokumentációs Központhoz fordulhatnak panaszaikkal.

Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, az OMSZ Közalkalmazotti Tanácsának vezetője és a Mentődolgozók Önálló Szakszervezetének elnöke közös közleményben tiltakozik a Célpont riportjában elhangzottak ellen. Állításuk szerint a riport sorozatos visszaélések hamis látszatát keltette. A közlemény a riport egyetlen állítását sem cáfolja tételesen, és arra sem tér ki, hogy a gyógyszerkészlet leltárának nullázására miért volt szükség.

A Célpont ezzel foglalkozó riportját itt megnézhetik.

http://mno.hu/videok/116355

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.