BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

Jelenleg van olyan rezidens orvos Magyarországon, aki kevesebb mint 80 ezer forintot keres havonta.

Ha nem sikerül megfordítani az orvosok elvándorlásának tendenciáját, már jövőre sem lesz elég orvos, 2013 végére pedig akkora lehet a hiány, hogy működésképtelenné válik az egészségügy - figyelmeztettek a résztvevők a Változás előtt az egészségügy című csütörtöki, budapesti konferencián.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke a Világgazdaság című lap által szervezett eseményen üdvözölte, hogy a kormány az egészségügyet prioritásként kívánja kezelni. Az új kormányzat pozitív lépései közül kiemelte az egészségbiztosítási felügyelet felszámolását és a rezidensek röghöz kötésének megszüntetését.

Az elnök kitért arra, hogy továbbra is az egészségügyi dolgozók hiánya jelenti az ágazat egyik legnagyobb problémáját, melyre sem rövid, sem hosszú távon nem látják a megoldást. Kiemelte: nem tudják felvenni a versenyt azzal, hogy az orvosoknak külföldön ötszörös bérért jobb munkakörülményeket ígérnek. “A feszültség gyakorlatilag kezelhetetlenné vált” – tette hozzá.

Papp Magor, a Magyar Rezidensszövetség elnöke arról beszélt, hogy az orvosok körében eddig soha nem látott mértékű az elkeseredettség, de emellett az elszántság is.

Mint mondta, folyamatosan egyeztetnek, igyekeznek felmérni a kitörési pontokat. Néhány héttel ezelőtt pedig levélben fordultak Orbán Viktor miniszterelnökhöz, kérve, hogy a kormányfő személyesen avatkozzon be és biztosítson többletforrást az ágazat számára.

Ennek hiányában azt ígérik, hogy néhány hét múlva markánsabban lépnek fel. Papp Magor úgy fogalmazott: a kollégák nagy része elkötelezett amellett, hogy megvívják saját harcukat. Ez a bérük rendezése és a betegellátás fenntarthatósága mellett az orvosok önbecsülésének helyreállításáról is szól, önbecsülésükből mindannyiszor veszítenek, ahányszor a fizetési papírjukat megkapják.

5 hozzászólás ehhez - Véresen komollyá válhat az orvoshiány

  1. Orbánc mondta:

    Emberek !
    Meddig hagyjuk még s politikusok kezében a sorsunkat ?
    Zavarjuk már el őket !
    Senkit sem érdekelnek a hazug törvényeik, a képmutatásuk, a kétszínű viselkedésük!
    Meddig tűrjük még ezt a HAZUGSÁGÁRADATOT ÉS EZT AZ ERKÖLCSI FERTŐT !
    Van még ember ebben az országban, aki akár a köszönését is elhiszi egy politikusnak !?
    Kérem Önöket, tegyenek félre minden viszálykodást, kezdjenek el beszélgetni a környezetükben minden emberrel és keressék a megoldásokat, hiszen olyan sok okos magyar ember van!
    Ha viszont nem veszik komolyan amit kérek, lehet hogy beledöglünk !
    (rövidesen, lehet hogy pár hónapon belül)

  2. kisfekete mondta:

    Igen,velünk “alantos” eü.dolgozókkal sajna a kutya sem foglalkozik.2006 óta befagyasztva van a közalkalmazotti bértábla és erre azt hallom,hogy a közszférában emelték a fizetéseket.De kiét, mert az enyémet biztos nem.Az,hogy adott családi kedvezményeket,amit nem tudok kihasználni,mert annyira nevetségesen alacsony a bérem,a gyermektelenekről nem is beszélve.Ők rosszabbul jártak.Az nem emelés,hanem “adócsökkentés”.Dobott egy koncot,nesze paraszt most aztán fogd be.Én úgy gondolom aki megteheti igenis menjen külföldre,mert jobb pénz jobb körülmények,és nem utolsósorban a szakmai megbecsülés,ami itt nincs meg.

  3. rescue24 mondta:

    Köszi a bíztatást:-)))Átgondolom…

  4. rescue24 mondta:

    Nem értem,miért csak az orvosokat,az orvosok hiányát preferálja annyit a sajtó?Ápolóból sincs elég és még sorolhatnám,kikből.Szakápolókból meg végképp…

    Miközben a fidesz azt harsogja,hogy gazdasági szabadságharc,meg nincsenek megszorítások,addig kőkemény neoliberális gazdaságpolitikát folytat,hülyének nézve,nem csak az egész országot,hanem a saját szavazóit is.Ugyanazt a népnyúzó politikát folytatja,amit az előző kurzusok is folytattak,egy jól körülhatárolható politikai-gazdasági érdekcsoport elvei mentén.

    Egészen új alapokra kéne terelni a politikát…

    • zajac mondta:

      rescue24
      Hát ez igaz. végül is, ha valaki írna a témában egy cikket, amilyennek belülről látja a rendszert…. nem az lenne az első komment, amit közreadunk fő hírként. :-)
      Csak több egészségügyi- és kevesebb “népnyúzó neoliberális” szakszó legyen benne, ugyanis a politikai meggyőződésünk az, hogy tojunk a politikára. :-)

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.