BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

Segélykiáltás hallik a mentőktől a balatoni szezon kezdetén; az érintett egészségügyi intézményektől és maguktól a balatoni mentősöktől is „vészjeleket” fogtunk; már képben az országgyűlési képviselő is, ám az országos központ szerint „minden rendben”.

Három, de időnként csak két autó közlekedik, a siófoki mentőállomás hét szakemberéből négy fogható hadra a nyári szezon elején és nem lehet új dolgozókat fölvenni – erősítette meg információnkat egy balatoni mentős. Egyikük a Facebook-ra is írt a napokban: „A Balaton-parton nincs kocsifejlesztés, sőt, Siófokon négy kocsi helyett nagyon sokszor kettő megy. Sokszor az esetkocsin nincs menőtiszt, vagy orvos. Nem vesznek fel embert, nem engedik a túlórát, tehát spórolnak. Én ezt hazárdjátéknak nevezem. Javaslom mindenkinek, hogy vigyázzon szeretteire és önmagára, mert nem tudni, mikor ér oda érte a mentő. A kollégák minderről semmit nem tehetnek, ők mindent megtesznek értetek!”

A balatoni mentősök úgy hallják, hogy más egységektől vezényelnek majd kollégákat a nyárra a tópartra, de mivel mindenhol nagyon feszített a létszám, azt kérdik: ez esetben onnan vajon nem fog hiányozni a személyzet? Panaszaikkal, kétségeikkel meg kívánják keresni az új egészségügyi államtitkárt is, ugyanakkor Witzmann Mihály országgyűlési képviselőnek már a közbenjárását kérték.

Feltettük kérdéseinket az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr-igazgatójának. Győrfi Páltól a következő válasz érkezett: „Siófok és környéke mentőellátása zavartalan, a szükséges mentőerők folyamatosan rendelkezésre állnak. A feladatszámokat folyamatosan monitorozzuk és a kapacitást a szükségletekhez igazítjuk (a betegség, sérülés miatt kieső dolgozók pótlását is sikerült megoldani). Felkészülve a várható feladatszám emelkedésre, a balatoni térségben hétvégenként, valamint július 1-től folyamatosan megerősített szolgálatot biztosítunk. A Balaton déli partján Balatonlelle, Siófok, Lengyeltóti, Fonyód mentőállomásokon a mentőkapacitást növeljük. Szükség esetén „különleges” mentőegységek (mentőhelikopter, mentőhajó, mentőmotor és a gyermek-mentőorvosi kocsi) is riaszthatók a bajbajutottakhoz, ezzel is tovább növelve a sürgősségi ellátás hatékonyságát.”

E közben lapunk információja szerint Witzmann Mihály már felvette a kapcsolatot a probléma megoldása érdekében az új egészségügyi államtitkárral, Zombor Gáborral.

Egy hozzászólás ehhez - Vészjelek: kevés a mentős és a mentőautó is a Balatonnál

  1. Anonimus mondta:

    No comment!!!

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Üzenet: