BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

Elmúlt a 2014-es országgyűlési választás, a győztesek és vesztesek is lassan kiheverik a katzenjammert. Bár a hírek szerint az új kormány május végéig nem alakulhat meg, már vannak sejtések maradó, lecserélendő, illetve új versenyzőkről is. Nekünk meg lenne pár tippünk, hogy kinek kellene még távoznia.

A nemzeti kétharmad első négy évén van túl, ezalatt jó pár személycserének lehettek tanúi a választópolgárok az egyes államtitkárságok élén. Bár Orbán Viktor a választás előtt azt hangoztatta, senkinek nincs még kiosztva bársonyszék az új kormányban, négy emberről biztosan lehetett tudni – az elejtett miniszterelnöki megjegyzésekből -, hogy az elvileg május végére kialakuló kormány oszlopos tagja lesz.

Pintér Sándor továbbra is belügyminiszter, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Balog Zoltán emberi erőforrás-miniszter marad, Lázár János pedig továbbra is a Miniszterelnökséget fogja irányítani. A vásárhelyi politikus az Index értesülése szerint még a ranglétrán is feljebb kerülhet, államtitkári pozíció helyett kancelláriaminiszteri posztot kaphat.

Négyükön kívül mindenki másnak inog a széke, főképp az államtitkárok közt lehetnek személycserék a Népszabadság értesülései szerint. Ezen a szinten a szakemberek helyett megbízható pártkáderek kerülhetnek vezető pozíciókba.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumában a lap értesülései szerint Szócska Miklósnak az egészségügy, míg Hoffmann Rózsának a közoktatás éléről kell felállnia. “A harmadik Orbán-kormány egészségügyi államtitkári posztjára Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere és Sélleiné Márki Mária OEP-főigazgató az esélyes, de hallani Velkey György, a kórházszövetség elnökének nevét. Emlegetik még Kovács Józsefet is, ő jelenleg a parlament egészségügyi bizottságának elnöke” – olvasható a cikkben.

Halász János kulturális és Soltész Miklós szociális államtitkárok a helyükön maradhatnak, viszont Hoffmann Rózsát Hoppál Péter Fidesz-szóvivő válthatja, de az államtitkári kinevezések Balog Zoltán miniszter kompetenciájába fognak tartozni.

A szóbeszédről a Pécsi STOP megpróbálta megkérdezni Hoppál Pétert, ám sem ő, sem pedig apparátusa nem válaszolt megkeresésünkre.

Az organikus lakásbővítésben nevet szerzett Rogán Antal válthatja le Németh Lászlóné fejlesztési minisztert – reméljük, Rogán első lépései közt lakásprogramot hirdet.

A VS.hu úgy értesült, Hende Csaba honvédelmi miniszter is megtarthatja tisztségét (a Népszabadság ugyanakkor billegőnek írja le), viszont Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter helyére Kósa Lajos kerülhet – utóbbi neve frakcióvezetőként is felmerült. Másik nagy távozó Martonyi János külügyér lehet, helyére Szijjártó “Keleti Nyitás” Péter esélyes. Erre a posztra azonban még Navracsics Tibor is odakerülhet, ha a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium valamilyen formában a Lázár Jánoshoz tartozó Miniszterelnökséghez kerül.

A Pécsi STOP-nak lenne még pár javaslata a személyi változtatásokra.

Pintér Sándor: a “két hét alatt rendet teszünk” program négy éves kudarcának is köszönhető a Jobbik megerősödése. És akkor még a forradalmi havazás totálisan blőd kezeléséről nem is beszéltünk, meg a rengeteg pályaelhagyóról, és szolgálati nyugdíj eltörléséről sem.

Hende Csaba: aki négy év alatt nem tudta a Magyar Honvédség szovjet helikoptereinek üzemidő-kifutását máshogy megakadályozni, mint hogy három eléggé öreg szovjet helikoptert szereztetett be, annak még egy féllábú ólomkatona is feladhatja a leckét. A személyi állomány alacsony bérezésének gondját már nem is említjük.

Hoffmann Rózsa távozásával teljesen egyetértünk, a KDNP-s gőzhenger az oktatásban csak kárt tudott tenni. Viszont Hoppál Péternek sem tudunk maradéktalanul örülni.

Balog Zoltán: csak annyit írunk, hogy Kárpátia zenekar és Szaniszló Ferenc kitüntetése.

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.