BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

Okafogyottá vált a rendvédelmi szakszervezetek és a kormány közötti tárgyalás, információnk szerint ez áll a sztrájkbizottság vezetőjének, Árok Kornélnak a lemondása mögött. A csütörtöki egyeztetésen Pintér Sándor világossá tette: nyugdíjkérdésben Orbán Viktorhoz kell igazodni. A miniszter tárgyalási technikájára jellemző volt, hogy mosolygott, kedves volt és figyelmesen végighallgatott mindenkit. A hvg.hu a kulisszák mögé nézett.

“Itt van a sajtó, ezért valamivel etetni kell őket. (…) Azt kell mondani, hogy közeledtek az álláspontok, de még nem teljesek”– tanácsolta Pintér Sándor belügyminiszter a rendvédelmi szakszervezetek vezetőinek a csütörtök délutáni tárgyalás végén azzal kapcsolatban, mit kommunikáljanak kifelé. A nyilvánosságnak szánt üzenet azonban köszönőviszonyban sincs a valósággal. A hvg.hu úgy tudja, a korábban széthúzó, ám a csütörtöki tárgyaláson már egységes álláspontot képviselő szakszervezeti vezetők nagyon is tisztában vannak azzal, hogy az égvilágon semmit nem értek el, amikor Pintérrel egyezkedtek. Még akkor sem, ha például Powell Pál, a Rendvédelmi Szervek Érdekegyeztető Fóruma munkavállalói oldalának megbízott elnöke a tárgyalást követően, de még a sajtótájékoztató előtt ennek ellenkezőjéről győzködte társait, legalábbis azt fejtegette, hogy szerinte történt némi előrelépés.

Forrásaink szerint Árok Kornél, a sztrájkbizottság tegnap lemondott elnöke a belügyminiszterrel folytatott tárgyalás után egyenesen arról beszélt kollégáinak, hogy “okafogyottá vált” az egyeztetés, mert amit a kormány ajánl, az a “nesze semmi, fogd meg jól”. “Ez semmi más, mint a Széll Kálmán-terv preparált leírása” – jelentette ki a többieknek zárt ajtókon belül a minisztérium épületében, nem sokkal azután, hogy Pintér elhagyta a termet.

A szakszervezetek képviselői képtelenek voltak sarokba szorítani Pintér Sándort: a finoman, kedélyesen, de határozottan tárgyaló belügyi vezető a nyugdíjakat érintő érdemi kérdéseket nagy ívben kerülte. “A nyugdíjkérdést most függesszük fel és menjünk végig az összes többin” – ezekkel a szavakkal hárította el a szakszervezetisek próbálkozását, majd annak a 25 pontos dokumentumnak a tartalmáról kezdett el egyezkedni velük, amelyet közvetlenül a tárgyalás előtt osztott szét nekik és amelyet legkésőbb a jövő hét keddi kormányülésig alá akar íratni velük.

Búcsú a szolgálati nyugdíjtól

Csakhogy – az időközben a hvg.hu által megszerzett – dokumentum egyetlen olyan pontot sem tartalmaz, amely egyezik a szakszervezetek követelésével, sőt, teljesen ellentétes azzal. Olyannyira, hogy az érdekképviselők közül többen arról beszéltek egymás között, hogy ha a papírt levinnék a Belügyminisztérium előtt demonstráló tűzoltókhoz, azok rögvest nekimennének az épületnek. A dokumentum világosan kimondja: “a szolgálati nyugdíj jogszabályban rögzített jelenlegi rendszere (beleértve a szolgálati nyugdíjjogosultság megszerzésének, a nyugdíj mértékének, megállapításának és folyósításának szabályait) 2012 január 1-jével megszűnik”. Ezután a “megállapodásban meghatározott kivételekkel, szolgálati nyugdíjra jogosultság nem szerezhető, szolgálati nyugdíj nem állapítható meg”. Leszögezi: a jövő évtől “megszűnik azoknak a szolgálati nyugdíjasoknak a nyugdíjas jogállása és a szolgálati nyugdíj folyósítása, akik a rájuk irányadó felsőkorhatár előtt mentek nyugállományba, és keresetpótló juttatásban részesülnek”.

A dokumentumban azt is rögzítette a kormányoldal, hogy “az öregségi korhatár előtt folyósított ellátás keresetpótló juttatásnak minősül, ezért az abban részesülőnek is hozzá kell járulnia a nemzetgazdaság kiadásához”. Tehát az a szolgálati nyugdíjas, aki nem akar visszamenni dolgozni, a “szolgálati nyugdíja helyébe lépő” ellátásának 16 százalékát köteles lesz személyi jövedelemadóként befizetni.

A Pintérrel folytatott tárgyalás során a szakszervezetisek próbálták ugyan elérni, hogy a “szolgálati nyugdíj helyébe lépő” úgynevezett keresetkiegészítő pótlékot nyugdíjnak nevezzék el (elérve ezzel, hogy hasonló törvényi védelemben részesüljön, mint az öregségi nyugdíj), ám a miniszter az értésükre adta, hogy ebben a kérdésben Orbán Viktorhoz kell igazodni, aki a jövőben “nyugdíjnak csak az öregségi nyugdíjat akarja nevezni”. Amikor az egyik szakszervezetis arról kérdezte a minisztert, hogy milyen garanciákat kap az átminősített munkavállaló arra, hogy a jövőben a keresetkiegészítő pótlékot nem vonják meg tőle, Pintér közölte: “közösen beépítjük a jogszabályba”. Azt hangoztatta, hogy ezt a pótlékot majd kétharmados többséget igénylő sarkalatos törvénybe építik be, amit “nem olyan egyszerű megváltoztatni”, szerinte “ennél nagyobb védelem nincs”. Láthatóan ezt kevésbé hitték el tárgyalópartnerei, hiszen a Fidesz kétharmados többséggel az alkotmányt is könnyen módosíthatja. Több szakszervezetis annak az aggályának adott hangot, hogy ha a nyugdíj neve megváltozik, akkor onnantól kezdve csökkenthető, szociális járulékká váltható.

“Öregszem, de törekszem”

Az, hogy mi legyen a keresetkiegészítő pótlék neve, többször felmerült az egyeztetés alatt. A nyugdíj szót elvető belügyminiszter azt mondta, hogy a szakszervezetek képviselői “találjanak egy közös kifejezést” erre, de neki személy szerint az “illetménypótló juttatás” tetszik. “Ha most mi tizenheten elkezdünk ötletelni, nem fogjuk tudni a lényegi kérdésekre koncentrálni. Tőlem pályázatot is ki lehet rá írni” – vetette oda ironikusan. A tárgyalás alatt még egy Hitlerrel kapcsolatos történelmi anekdotát is elmesélő miniszter egyébként többször viccelődött. “Öregszem, de azért törekszem, mondta az öreg Sam” – poénkodott egy ízben, amikor egyik tárgyalópartnere a dokumentumban szereplő “törekvés” kifejezést kifogásolta. Abban ugyanis az áll, a kormány törekszik arra, hogy a “szolgálati nyugdíjasok a munka világába, elsősorban a rendvédelmi területre visszatérjenek”.

A végig nyugodtan, higgadtan viselkedő Pintér Sándor tárgyalási technikájára jellemző volt, hogy mosolygott, kedves volt és figyelmesen végighallgatott mindenkit – noha jelezte, hogy majd a legközelebbi tárgyaláson jó lenne, ha már csak 2 percet szólalhatna fel mindenki. A szakszervezetek képviselői a tárgyalás alatt egyáltalán nem konfrontálódtak a “miniszter úrral”, ellenben engedelmesen végigmentek vele mind a 25 ponton. Ezért is mondhatta Árok Kornél este a Duna Televízióban, hogy a tárgyalás nyugodt és mértéktartó volt. Még a rendvédelmisek szemében “legharcosabbnak” mutatkozó Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) vezetője is csak az ülés elején kért szót, hangoztatva, hogy a TMRSZ nem írja alá a dokumentumot, később nem is szólalt meg, sőt, jóval a szünet előtt lelépett. Szima és a többi szakszervezetis egyébként élesen összekülönbözött az ülés előtt, a TMRSZ vezetője azt vágta a többiek fejéhez, hogy a parlamenten kívül rekedt, amikor délelőtt az érdekképviselők Orbán Viktorral találkoztak. A többiek pedig azt kifogásolták, hogy a megkérdezésük nélkül készít hangfelvételt – ezt egyébként a tárgyalás végén Pintérrel is tudatták, amikor a sajtóval való kommunikáción tanakodtak.

Ha aláírják, nem mehetnek az utcára

A belügyminiszter mindenesetre nyeregben érezte magát. Olyannyira, hogy a tárgyalás végeztével nyilvánvalóvá vált: pénteken már nem is akar tárgyalni, mindössze az érdekképviseletek további javaslatait várja Powell Páltól (persze csak a csütörtökön megbeszéltekkel kapcsolatban), hogy aztán hétfőn tető alá hozzák a megállapodást. Pintér azt is felvetette, hogy hétfőn ne vele, hanem Orbán Viktorral egyeztessenek. Célja, hogy a kész anyag kedden a kormányülésen landolhasson. Látszatengedményeket tett csupán, így például azt ígérte, hogy később nemcsak a készülő törvényekről, hanem azok módosító javaslatairól is hajlandó leülni a szakszervezetekkel.

Ha a szakszervezetek aláírják a csütörtökön az orruk elé tett dokumentumot, azzal tudomásul veszik a benne foglaltakat és lemondanak arról, hogy a jövőben ezekben az ügyekben az utcára vigyék az embereket. “A megállapodás alapján megtett intézkedésekkel, annak alapján született és kihirdetett jogszabályokkal szemben demonstrációt nem szerveznek, abban nem vesznek részt” – olvasható a szövegben. Bár egyes rendvédelmisek attól tartottak, hogy az érdekképviseletek beadják a derekukat, közvetlenül a tárgyalás után – zárt ajtók mögött – valamennyi szakszervezet egységesen jelezte: nem hajlandó tudomásul venni a dokumentumot. A kormány ugyanis nem azt kéri, hogy fogadják el, hanem azt, hogy vegyék tudomásul. Az érdekképviseletek vezetői tehát nincsenek könnyű helyzetben: ha elfogadják, hiteltelenek lesznek az utcára vonuló tagság szemében, ha viszont nem engednek, a fejük felett valószínűleg így is, úgy is döntés születik. A kabinet ugyanis hajthatatlan.

http://hvg.hu/itthon/20110603_pinter_sandor_rendvedelem_szakszervezet

18 hozzászólás ehhez - “A nyugdíjkérdést most függesszük fel” – így tárgyalt Pintér Sándor

  1. maximus mondta:

    Úgy látom nem vagyok egyedül a véleményemmel:

    “Kónya Péter FRDÉSZ elnök aktuális üzenete: ROSSZ ÜZENET!!! Mert ez nem lehet jó?
    2011-06-05

    Sok mindenben nem értek egyet Szima Judittal. Megosztó, sokszor nyomdafestéket sem tűrő, gyakran vagdalkozva gyalázkodó stílusával. Tény ugyanakkor, hogy a széthúzó, egymással versengő (mai napig nem értem (sic!), kinek jó ez?!) rendőr szakszervezetek okozta sötét űrt betöltve, néhány év alatt, az ő vezetésével felépült a legnagyobb létszámú rendőr szakszervezet, a TMRSZ. Igaz, hogy eközben számtalan vezető társa hagyta ott, ki kényszerből, ki önként és számtalan fordult vele szembe később. A hírek arról szólnak, hogy a mostani események is annak köszönhetőek, hogy egykori kollégájának feljelentése alapján indított vizsgálatot a nyomozó hatóság. Mégsem mehetünk el az ügy időzítése mellett! Ebben az összefüggésben (is), már valami bűzlik Bohócországban…

    Tudjuk azt, hogy számtalan embert feljelentett Szima Judit, és sokan feljelentették Őt. Melyiknek mi a valóság alapja és mi nem, nem az én tisztem vizsgálni. Majd a bíróság eldönti. Az is tény, hogy velem és az általam képviselt szervezettel kapcsolatos egyes megnyilvánulásai is gyakran elgondolkodtattak azon, hogy bepereljem-e vagy sem, kezdjek-e bele nyilatkozatháborúba, vagy sem. Végül mindig a hallgatás mellett döntöttem, mert nem látom annak értelmét, hogy a széthúzást, a megosztottságot tovább erősítsem azzal, hogy az igazamat akarom bizonygatni. Az embert úgyis tettei után ítélik meg, a rágalmak meg leperegnek.

    Hallgathatnék most is, de nem teszem. Az embernek tudnia kell, mikor hallgasson, és mikor beszéljen. Válaszokat nem tudok, de a fejemben kavargó kérdések beszélnek maguktól:

    - Miért pont most?!

    - Ha reális a vád, miért nem korábban lépett a nyomozó hatóság? (Szima Judit maga nyilatkozta, hogy amiért a házkutatást tartották az legalább másfél éve húzódó és egyszer már lezárt ügy.)

    - Az ügyészség nem mert, vagy nem akart lépni és ,,két legyével” csak a megfelelő pillanatra várt?

    - Eddig sakkban tartották Szima Juditot, csak most leesett a sakkóra zászlaja?!

    - Vajon az egész csak koholmány?

    - Ha igen – akkor ő (csak) a tesztnyúl?

    - KI A KÖVETKEZŐ?!

    A történéseknek semmiképp nem lehet jó üzenete, Ha Szima Judit bűnös, akkor azért, ha meg ártatlan, akkor azért!

    Judit, most Veled vagyok, és bízom abban, hogy mielőbb kiderül: ártatlan vagy!

    Jogállamban, valódi demokráciában, ha nincs vaj a fejeden, nyugodtan kiállhatsz a napra. Ahol azonban sérülnek az alapvető emberi jogok, ott úgyis megtalálják a vaj nyomait a fejeden, ha egyébként még soha életedben nem ettél vajat, és azt sem tudod mi az.

    Senkinek ne legyen kétsége afelől, Szima Judit tegnapi letartóztatása üzenet, az időzítéssel tudatták, Damoklesz Kardja ott lebeg mindannyiunk feje felett.

    Újabb vizsgán kell átmennie, vagy megbuknia minden fegyveres és rendvédelmi szakszervezeti vezetőknek. A teszt kezdetét vette!

    A többiek nevében nem tudok nyilatkozni. Én viszont nem félek, mert nincs miért!

    Ha viszont mégis bekeni valaki vajjal a fejem, na bumm(sic!). Bajtársak fognak elvinni, bajtársak fognak őrizni…ultizni tudok!”

    Tényleg: Ki lesz a következő? Visszamegyünk az 50-es évekbe?

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.