BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati viszonyáról

104.§

(1)

A rendvédelmi szerv a hivatásos állomány tagjának szolgálatteljesítését az e törvényben meghatározott feltételekkel, az erre szolgáló technikai eszköz igénybevételével is ellenőrizheti(a továbbiakban: technikai ellenőrzés). Technikai ellenőrzésre képrögzítő,hangrögzítő,valamint kép- és hangrögzítőeszköz, továbbá a tartózkodási helymegállapítására és nyomon követésére alkalmas technikai berendezés alkalmazható.

(2)A technik ai ellenőrzés és az annak során alkalmazott eszközök, módszerek nem járhatnak az emberi méltóság megsértésével. Nem alkalmazható elektronikus megfigyelőrendszer olyan helyen, ahol a megfigyelés az emberi méltóságot sértheti. A rendvédelmi szerv köteles gondoskodni arról, hogy a technikai eszközzel végzett ellenőrzés során rögzített adathoz illetéktelen személy ne férjen hozzá.

(3)A rendvédelmi szerv technikai ellenőrzést kizárólag a szolgálatteljesítés ideje alatt,a szolgálatteljesítésre vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzése céljából végezhet. Technikai ellenőrzéssel a hivatásos állomány tagjának magánélete nem ellenőrizhető.

(4)A rendvédelmi szerv előzetesen írásban tájékoztatja a hivatásos állomány tagját annak a technikai eszköznek az alkalmazásáról, amely az ellenőrzésére szolgál.

(5)A technikai ellenőrzés során rögzített adat csak a rögzítés helyszínén elkövetett bűncselekmény vagy szabálysértés miatt indult eljárás, egyéb jogsértés miatt indult közigazgatási eljárás, a kényszerítőeszköz alkalmazása vagy rendőri intézkedésjogszerűségének vizsgálata, a fegyelmi eljárás vagy a kártérítési eljárás lefolytatása céljából,valamint a hivatásos állomány tagja jogainak gyakorlása érdekében használható fel, és azt a rendvédelmi szerv kizárólag az ezen eljárás lefolytatására jogosult bíróságnak vagy hatóságnak adhatja át.

(6)A technikai ellenőrzés során rögzített adatok legfeljebb a rögzítést követő harminc napig kezelhetőek, ezt követően — ha nem indul azok felhasználásával az (5) bekezdésben meghatározott eljárás — azokat törölni kell. Ha a rögzített adatok alapján az (5) bekezdésben meghatározott eljárás indul, úgy azok kezelésére az alapul szolgálóeljárás szabályait kell alkalmazni.

(7)Az (5) bekezdésben meghatározott eljárás megindításához és lefolytatásához szükséges adatok és információk biztosítása céljából — ha ilyen cselekmény elkövetésére utaló adat vagy információ a (6) bekezdés szerinti időtartamon belül merül fel — az adatkezelő rendvédelmi szerv a rögzített adatok kezelésének határidejét legfeljebb harminc napig meghosszabbíthatja.

Ha ezen időtartamon belül nem indul olyan eljárás, amelyben a felvételek felhasználhatók,az adatokat haladéktalanul törölni kell.

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.