BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

Még mindig nem kapta meg Nagy Erzsébet a Kúria által megítélt bankszámla-kompenzációját, valamint az a közel 150 ezer tanár sem, akiknek a döntés értelmében ugyanúgy járna három évre visszamenőleg kompenzálás. A tanárokra vonatkoztatva ez 6-10,5 milliárd forintot jelentene, ám eddig sem a KLIK, sem Balog Zoltán tárcavezető miniszter nem méltatta válaszra a pedagógusokat.

Még mindig nem kapta megNagy Erzsébet pécsi tanár, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének regionális ügyvivője a három évre visszamenőlegesen járó bankszámla-kompenzációját, holott a Kúria is a javára döntött az ügyben, egy elvi határozatban. (Az elvi határozat precedenst jelent, vagyis ha egy tanár a kompenzálás elmaradása miatt pert kezdeményez az ország bármely bíróságán, akkor annak a bíróságnak az elvi határozatban foglaltak szerint kell eljárnia.)

A kompenzációt a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak kellene fizetnie, a Kúria döntése azonban az ország 150 ezer tanárára vonatkozik a PDSZ szerint. A szakszervezet úgy számolja, három évre visszamenőleg fejenként 40-70 ezer forintnyi összegről van szó, ami a 150 ezer tanárra vetítve 6 és 10,5 milliárd forint köztiösszeget jelent.

Tavaly a KLIK úgy fogalmazott – derül ki az RTL Klub június 23-ai Híradójának részletéből -, a kompenzáció kérdését 2013 év végéig rendezni fogják a tanárok felé, ez azonban idáig nem történt meg, és az intézményfenntartó válaszra sem méltatja a PDSZ-t.

A szakszervezet elnöke, Mendrey László Balog Zoltánnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető miniszternek is jelezte a problémát a következő levélben.

“Tisztelt Miniszter úr!

Segítségét, közbenjárását kérem annak érdekében, hogy a köznevelés dolgozói megkapják az őket jog szerint is megillető számlavezetési kompenzációt.

Pontosan egy évvel ezelőtt mondta ki a Kúria – elvi határozatában – hogy a bankszámlavezetéssel kapcsolatos költségek a munkáltatót terhelik. A munkavállalót jogosan megilleti, hogy az évek óta elmaradt összeget, három évre visszamenőleges hatállyal, egy összegben kézhez vegye. A Kúria ítélete nyilvános. Erről tájékoztattuk a KLIK vezetését, kérve a kifizetések folyósítását. Levelünkre választ sem kaptunk.

Tisztelt Miniszter úr!

Kérem segítő közbenjárását annak érdekében, hogy kollégáink – fárasztó, hosszadalmas, és fölösleges – bírósági eljárás nélkül hozzá juthassanak az őket megillető összeghez. A bírósági eljárás eredménye – a Kúria elvi határozatából következően – mindenképpen a munkavállaló számára kedvező. Az elhúzódó procedúra újabb költségekkel terhelné meg a költségvetést, amire semmi szükség nincs.

Tisztelt Miniszter úr!

Bízom támogató közbenjárásában!”

Balog Zoltán egyelőre nem válaszolt a szakszervezeti vezető levelére.

A bankszámla-kompenzáció ügye Pécsen indult, Nagy Erzsébet az önkormányzatot perelte be a 2010-13 közt elmaradt kompenzálás miatt. Mivel 2013 januárjától az iskolák az államhoz, a tanárok pedig a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz kerültek, a kompenzálás kérdésének megoldása is rájuk szállt, ezt nem sikerült egy éve rendezniük. A pécsi önkormányzat csak a nála maradt közalkalmazottaknak adott az országgyűlési választás előtt kompenzálást, ám annak mértéke csúfosan alacsonyra sikerült.

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.