BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

Az illetékes miniszter döntheti el, hogy ki mehessen a tanárok közül a magasabb fizetési besorolást jelentő minősítő vizsgákra. A tanárokat szeptemberben egységesen – a pályakezdőket leszámítva – a Pedagógus I. kategóriába sorolták. A II. kategóriába leghamarabb 2015-ben lehet átkerülni.

Mindenkit egy kalap alá, kivéve a pályakezdőket

Szeptember elsejével minden tanárt automatikusan a Pedagógus I. életpálya-kategóriába sorolt az állam, függetlenül attól, mióta vannak a pályán. Rajtuk kívül csak azok a tanárok jártak rosszabbul, akik még nincsenek két éve a pályán: ők gyakornoknak számítanak, annak megfelelő fizetéssel. (Magyarán: ha valaki idén szeptemberben még csak másfél éve volt a pályán, akkor 2015. szeptemberéig pályakezdőnek számít, hiába lesz addigra három és fél éves tapasztalat mögötte – a szerk.)


Ha feljebb akarnak lépni a pedagógusok, hosszadalmas minősítő vizsgákon kell átesniük. A vizsgákra jelentkezés előtt az Oktatási Hivatal tájékoztató anyaga szerint “érdemes átnézni a köznevelési törvény kapcsolódó részeit, a minősítési rendszerről szóló kormányrendeletet, a Nemzeti alaptantervet, illetve a tanári felkészítés követelményeiről, az egyes tanárszakok képzési és kimeneti követelményeiről, illetve az óvodai nevelés országos alapprogramjáról szóló rendeleteket”

A jelentkezést a gyakornokok esetében az intézményvezető végzi el, ő regisztrálja a két gyakornoki év lejárta egy hónappal a megfelelő felületen a delikvenst, aki a mentora segítségével összeállított e-portfólióját is fel kell töltenie az erre a célra létrehozott felületre. A portfóliót (amely a szakmai önéletrajzot, tíz tanóra “kidolgozott és utólagos reflexiókkal ellátott” óratervét, a “szakmai életút értékelését, önálló alkotói, művészeti tevékenységek bemutatását, dokumentumait, a pedagógust foglalkoztató intézmény környezetének bemutatását, a pedagógus szakmai és egyéb tevékenységének bemutatását és dokumentumait tartalmazza) a bizottság értékeli.

A portfóliótól a II. kategóriába pályázó tanárok sem szabadulnak meg. Nekik a minősítő vizsgákra minden év március 31-ig lehet jelentkezni, illetve addig kell feltölteni a portfóliójukat a megfelelő helyre. “Arról, hogy a jelentkezők közül ki vehet részt az adott évben a minősítési eljárásban, a miniszter dönt – a tanár és az intézményvezető május 31-ig kap értesítést, hogy a pedagógus bekerült-e az úgynevezett minősítési tervbe. A már feltöltött e-portfóliót csak abban az esetben lehet módosítani, ha a jelentkezés és a portfólióvédés között több mint hat hónap telik el” – olvasható a cikkben.

A portfólió feltöltésére szolgáló honlap a portál információi szerint még nincs kidolgozva.

(Sietségre azonban semmi ok nincs, hiszen a vonatkozó előírások értelmében Pedagógus II. kategóriába leghamarabb is 2015. január elejétől sorolják át a tanárokat – tájékoztat a portál egy másik cikkében.)

A vizsga előtt álló mesebeli hétfejű vizsgafeladatok

A minősítő vizsgához tartozik egy óralátogatás is a minősítést végző szervezettől, amelyet egy, a vizsgára jelentkező tanárral azonos szakképzettségű szakértő végez el előzetes egyeztetés után. A régies nevén tanfelügyelőnek hívott szakértő akár a diákok füzetébe is belenézhet.

Amennyiben az illetékes miniszter engedi a minősítésre jelentkező tanárt vizsgázni, a jelentkezőnek a minősítő grémiumnak a portfóliója alapján egy 15 perces prezentációt kell tartania. Ezután a bizottság kérdéseire is választ kell adnia.

A jelentkező értékelésébe a portfólió minősége, annak megvédése, valamint “az intézményi önértékelés a pedagógusra vonatkozó részei, az országos pedagógai-szakmai ellenőrzés során látogatott foglalkozások tapasztalatai, értékelései, valamint az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés összegző értékelése” számítódnak bele.

Amennyiben az itt felállított lécet megugorja a jelentkező, akkor a következő év január elsejétől automatikusan a magasabb fizetési kategóriába sorolják át.

 

 

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.