BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

Még mielőtt bármely szakszervezet, kisajátítaná, és ön fényezésre használná fel a  Győri helyzetett. Mellékelnénk azt a jegyzőkönyvet, amin a jelenlévő szakszervezetek elmondták kifogásaikat, vagy sem.

Kitűnik az anyagból, hogy csak az RKDSZ volt, aki próbált érdemi kérdéseket feltenni.

JEGYZŐKÖNYV

A Rendőrség állományában a más munkáltató státuszának felhasználásával történő foglalkoztatás megszűntetésének végrehajtásra kerülő létszámcsökkentés valamint a Rendőrség érintett szervei részére átszervezés miatti konzultációról

Készült: A Győr-Moson-Sopron Megyei Rfk. hivatalos helyiségében 2009. szeptember 30-án 10.00 órakor.

A konzultáció oka: A 26868/33/2009. számú állománytábla, valamint az ORFK 101/917/16/2009 számú előterjesztése alapján a Rendőrség állományában végrehajtásra kerülő létszámcsökkentés, illetve átszervezés.

Jelen vannak: 1. PUSZTAI ANTAL r. alezredes (munkáltatói jogkört gyakorlója képviseletében)

2. NAHALKÓNÉ VARGA ANITA r. őrnagy (Humánigazgatási szolgálat képviselője)

3. DR. LÉHNERNÉ DR. HARANGOZÓ RITA ktv. (Humánigazgatási szolgálat képviselője)

4. DR. UNGER-BERNÁTH GABRIELLA ktv. (munkáltató jogi képviselője)

5. KALMÁR NORBERT r. százados (NYD-i GEI képviselője)

6. KISS SÁNDOR (RKDSZ és Rendészeti Védegylet (Győr) elnöke)

7. CSORBA DEZSŐ (FRSZ GY-M-S megyei választmányi elnöke)

8. PESZTENLERER LAJOSNÉ (BRDSZ Titkára)

9. TAKÁCS ERIKA (Közalkalmazotti Tanács elnöke)

10. HANCZ RITA (Tettrekész Magyar Rendőrségi Szakszervezet Függetlenített titkára)

Pusztai Antal r. alezredes mint a munkáltató képviselője köszönti a résztvevőket, és a létszámcsökkentés munkáltató részéről történő előkészítéséről tájékoztatást ad:

2009. november 01-i hatállyal a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságon az idegen státuszon történő foglalkoztatást meg kell szűntetni. A Rendőrség-Határőrség integrációja során 416 fő  került idegen státuszra. Ma ez a szám 227 fő, amelyben 1-2 fő eltérés lehetséges. Ebből a létszámból az állománytábla módosítás következtében lesznek olyanok, akik rendszeresített státuszra fognak kerülnek, és lesznek olyanok akik felmentéssel távoznak az állományból, illetve nyugállományba vonulnak. A 227 főből 78 fő végzettségének megfelelő beosztást kap, 20 fő szolgálati nyugállományba vonul. További 16 fő tervezi nyugállományba vonulását. Jelenlegi tervek szerint valamennyi hivatásos állományú kolléga részére tud a munkáltató beosztást felajánlani. A közalkalmazottak és köztisztviselők esetében azonban nem ilyen kedvező a kép. A mai napon a munkavállalók képviselőivel megállapodásra kell jutni abban a kérdésben, hogy mely dolgozó esetében beszélünk átszervezésről.

Hancz Rita nyilatkozata:

A Tettrekész Szakszervezet részéről szeretné leszögezni, hogy a szakszervezete nem ért egyet vele, és elzárkózik a Cselekvési Programban, és a Cselekvési Program és Feladattervhez kapcsolódó Együttműködési Megállapodásban foglaltaktól. Követelik a Cselekvési  Programban foglaltak végrehajtásának felfüggesztését.

Pusztai Antal r.alez válasza:

A szakszervezetnek joga van rá, hogy a cselekvési programban foglaltakkal szemben minden lehetséges fórumon tiltakozzon, de a jelenlegi konzultáció során érdemben ezt a kérdést nem lehet eldönteni.

Kiss Sándor kérdése: Lesz-e olyan akinek a felmentési ideje nem tart ki 2009. december 31-ig.

Nahalkóné Varga Anita r.őrgy válasza:

Nem lesz olyan.

Kiss Sándor kérdése: A hivatalosan kiadott, aláírt állománytáblát szeretné látni.

Pusztai Antal r. alez válasza:

Az állománytábla a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra hivatalos csatornákon keresztül érkezett, annak eredeti példánya technikai okból későbbi időpontban fog a Főkapitányságra érkezni, ám ez nem befolyásolja, hogy az abban foglaltakat ne tekinthetnék hivatalos kiindulási alapnak. A nevesített állománytáblába a szakszervezet csak tagjai vonatkozásában tekinthet be.

Kiss Sándor kérdése:

Mi van azokkal akik a kinevezésétől eltérő munkahelyen vannak foglalkoztatva.

Nahalkóné Varga Anita r.őrgy válasza:

Az illető nézze meg a kinevezési parancsát, és ha úgy érzi hogy az abban foglaltakkal ellentétes és rá sérelmes a beosztási helye, a szolgálati út betartásával panaszolja meg.

Hancz Rita kérdése:

Kérdés, hogy milyen szolgálati helyen kell munkát végezni, az érintettre nem lesz-e sérelmes a munkavégzés helye.

Nahalkóné Varga Anita r.őrgy válasza:

Munkát a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság működési területén belül tud felajánlani a munkáltató.

Abban az esetben, ha pl. Sopronból Győrbe kell bejárni, Főkapitány úr döntése alapján utaztatni fogják őket, és a természetes fluktuáció eredményeképpen a későbbiek során lesz rá lehetőség, hogy visszakerüljenek Sopronba.

Kiss Sándor kérdése:

Az elbeszélgetések előtt kéri a munkaköri leírásokról és az illetményről történő tájékoztatást, hogy az érintettek annak ismeretében dönthessenek.

Nahalkóné Varga Anita r.őrgy válasza:

Az érintettek személyre szóló tájékoztatást fognak kapni ebben a témában.

Pusztai Antal r.alez.:

Az állománytábla szakmai szempontok alapján készült, a beosztások felajánlásánál a munkáltató törekszik figyelembe venni a humán szempontokat, hogy a személyiségi és családhoz fűződő jogok minél kevésbé csorbuljanak. A mai konzultáció tárgya, hogy megegyezés szülessen abban a kérdésben, hogy mi minősül átszervezésnek.

Nahalkóné Varga Anita r.őrgy válasza:

  • - az érintettnek változik a szolgálati helye (pl. Szövetség utcából a Zrínyi utcába)
  • - területi szervtől átkerül helyi szintű szervhez
  • - valamennyi idegen státuszon foglalkoztatott dolgozónak
  • - más munkakörben lesz foglalkoztatva, munkaköri leírása megváltozik
  • - eddigi szolgálati helye megszűnik és mási szolgálati helyre kerül

Kiss Sándor kérdése:

Mi van azzal, akinek az 1,2-es szorzójával kapcsolatos pere jelenleg folyamatban van, és ha a bíróság rá kedvező döntést hoz, és a jelenlegi átszervezéssel nyugállományba mehetett volna?

Nahalkóné Varga Anita r.őrgy válasza:

Amennyiben a 25 év szolgálati ideje az 1,2-es szorzó eredményeképpen az átszervezés időpontjában meg lett volna, a bírósági döntés után kérheti nyugdíjazását átszervezésre hivatkozással, de neki kell kérnie.

Kiss Sándor kérdése:

Mi van abban az esetben, ha maradnak üres hivatásos státuszok, eltérőn lehet -e rajta közalkalmazottat megmenteni?

Nahalkóné Varga Anita r.őrgy válasza:

Főkapitány úr döntése alapján korlátozott létszámban lesz erre lehetőség, de csak szakmailag indokolt esetben mert ezek járőr és kmb-s helyek amelyeket fel kell tölteni hivatásos állományú dolgozóval, mert szükségesek a főkapitányság eredményességéhez.

Kiss Sándor kérdése:

Van-e már döntés a korengedményes nyugdíjazások tárgyában?

Nahalkóné Varga Anita r.őrgy válasza:

Sipos úr ellenjegyzésére vár az ezzel kapcsolatos javaslat.

Kiss Sándor javaslata:

Javasolom, hogy az első körös elbeszélgetés után üljünk le ugyanilyen keretek között, hogy a fennmaradó helyekre a szakszervezet is megtehesse a javaslatát.

Nahalkóné Varga Anita r. őrgy válasza:

A fennmaradó helyekről a főkapitány úr fog dönteni a beérkezett szakmai javaslatok alapján. A szakszervezetnek lesz módja javaslatot tenni ebben a kérdésben.

Pusztai Antal r.alezredes:

Aki most a beosztást választja, és kompromisszumot köt, a későbbiekben lehet lehetősége arra, hogy számára kedvezőbb beosztásba kerüljön, a lényeg, hogy bent maradjon a rendszerben.

Kiss Sándor kérdése:

Van esély rá, hogy pl. aki most Sopronból fog bejárni, visszakerülhet?

Nahalkóné Varga Anita r. őrgy. válasza:

A Sopronban megüresedő státuszokat elsősorban ezekkel a kollégákkal kívánjuk feltölteni.

Hancz Rita kérdése:

Az utazás időtartama bele fog számítani a szolgálati időbe? A Győri rendőrkapitány ígérte, hogy ebben a kérdésben egyeztet a Főkapitány úrral, mert hajlandó lenne 1-1 óra kedvezményre.

Nahalkóné Varga Anita r.őrgy válasza:

A Soproni Rendőrkapitányságról szolgálati gépjárművel fognak a Győri Rendőrkapitányságon lévő szolgálati helyekre a kollégák. Főkapitány úr még nem döntött abban a kérdésben, hogy az utazási idő be számít-e a szolgálati idejükbe. Megjegyezni kívánom, hogy azoknak a kollégák sem számít be a szolgálati időbe az utazás, akik jelenleg is más városból vagy falvakból járnak dolgozni.

Hancz Rita kérdése:

Mikor kapunk listát arról, mikor és hol lesznek az elbeszélgetések.

Nahalkóné Varga Anita r.őrgy válasza:

Már meg vannak az időpontok, melyeket most a szakszervezetek és a közalkalmazotti tanács rendelkezésére bocsátjuk.

Pesztenlerer Lajosné kérdése:

Mikor kapják meg a kinevezési parancsokat azok, akik vállalják a beosztást, illetve mikor tudják meg az illetményüket, amennyiben az változik?

Nahalkóné Varga Anita r.őrgy válasza:

Ez függvénye annak, hogy a Szenyor for Windows rendszerben mikor vezetik át az új állománytáblát.

Szeretnénk 2009. október 15. környékén átadni a parancsokat.

Kiss Sándor kérdése:

Mi van abban az esetben, ha a szakszervezet nem járul hozzá a tisztségviselője felmentéséhez?

Nahalkóné Varga Anita r.őrgy válasza:

Nincs jogi eszközünk arra, hogy a tisztségviselő helyett annak tisztségére tekintettel másik dolgozót küldjünk el, ilyen esetben a Főkapitányság bírósághoz fordul az előzetes egyetértés megszerzése tárgyában.

Szót kell ejteni arról, hogy lesznek olyan közalkalmazottak és köztisztviselők, akiknek csak határozott idejű gyes helyettesítő kinevezést tudunk ajánlani. Ebben az esetben tájékoztatni fogjuk őket arról, hogy amennyiben a határozott idejű szerződés időtartama alatt számukra beosztást nem tudunk biztosítani, jogviszonyuk a határozott idő lejártával szűnik meg. Elveszítik a felmentési időre járó átlagkeresetet, illetve végkielégítést. Természetesen a célunk az, hogy ezek a kollégák rendszeresített, határozatlan idejű státuszra kerüljenek. A prémium évekre jogosultak részére fel fogjuk ajánlani az abban történő részvételt.

Hancz Rita kérdése:

Mi van azzal, aki idegen státuszon van és november 01. után jön vissza.

Nahalkóné Varga Anita r. őrgy. válasza:

Ha már bejelentette, hogy vissza szándékozik jönni, státuszra tervezzük. Ha nem, tájékoztató levelet kap, hogy illetmény nélküli szabadságának lejárta után a munkáltató rendelkezik jogviszonyáról.

Aki betegállományban van és részt kíván venni az elbeszélgetésen azzal elbeszélgetünk, ha nem tájékoztató levelet kap. Közalkalmazott esetében a munkajogi védelem lejárta után beszélgetünk el vele.

Hancz Rita kérdése:

Mi lesz a fogászattal?

Nahalkóné Varga Anita r. őrgy válasza:

A Rendőrség-Tűzoltóság-Katasztrófavédelem közösen tervezi a fogászati ellátás további fenntartását megbízási szerződés keretében.

Kiss Sándor kérdése:

Mi lesz az Őrzött Szálláson lévő sofőrökkel?

Nahalkóné Varga Anita r. őrgy. válasza:

Szerepelnek azok között, akiknek a továbbfoglalkoztatása szakmailag indokolt.

Kiss Sándor nyilatkozata:

Kéri jegyzőkönyvbe venni, hogy a 70/2007. (XII.29.) számú IRM Rendelet szerint a határvadász századok jogutóda a Bevetési Osztály annak megszűntetése jogszabály ellenes, mert a rendeletet nem vonták vissza, tehát jelenleg is hatályban van. A megszűntetés ellen a miniszterhez, az országos rendőrfőkapitányhoz, valamint a főkapitány úrhoz kifogással fognak élni.

A konzultáció végén Nahalkóné Varga Anita r. őrgy. szolgálatvezető a munkavállalók képviselőinek részére megtekintésre rendelkezésre bocsátja az állománytáblát.

Pusztai Antal r. alezredes a konzultációt bezárja.

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.