BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

http://hvg.hu/itthon/20110819_ujabb_milliardokba_kerulo_atszervezes_ren#rss

 

Újabb átszervezés vár jövőre a rendőrségre: január 1-jével megszűnik a Köztársasági Őrezred, mert a testületet beolvasztják a Készenléti Rendőrségbe. Bár a rendészeti szakemberek szerint jogos és olcsóbb az egyszerűbb szervezetre való törekvés, nem értik, hogy a személyvédelemet miért kell elkülönítetten kezelni, két külön szervezet között felosztani.

A közel 1200 fős Köztársasági Őrezred (KŐR) különálló szervként 2012. január 1-jével megszűnik. Jelenleg ez a beolvasztásra váró testület látja el az Országgyűlés elnökének, valamint az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság elnökének védelmét. Szintén a KŐR feladata a hazánkba látogató külföldi állami vezetők védelme, emellett őrzi a kormányzati szempontból kiemelt jelentőségű objektumokat, és biztosítja a hazai és nemzetközi állami rendezvényeket, mint tette azt az év első felében az unió soros elnöksége idején.

Eredetileg ez a szervezet biztosította az államfő és a miniszterelnök személyi védelmét is, ám ezek a feladatok átkerültek a 2010. szeptember 1-jével létrehozott Terrorelhárítási Központhoz (TEK), melynek élére Orbán Viktor korábbi testőre, a Fidesz volt biztonsági igazgatója, Hajdú János került.

Az őrezred megszűnésével logikus lett volna, hogy a párhuzamosságok felszámolása érdekében a KŐR teljesen betagozódjon a terrorelhárítás szervezetébe. Úgy tudjuk, a rendőri vezetők között akadt, aki ezt szorgalmazta, de a TEK-nek nem kellett a szétszedett Köztársasági Őrezred. Ezzel nemcsak állományuk lett volna jóval nagyobb, hanem feladataik is sokasodtak volna.

Kis pénz, nagy felelősség

Az tehát már eldőlt, hogy a Készenléti Rendőrséghez (KR) – korábbi nevén Rendőrségi Biztonsági Szolgálathoz (Rebisz) – kerül át az őrezred. Az átszervezés viszont a logisztikai és költöztetési nehézségeken túl felvetett egy másik, a rendőrököt zavaró kérdést is: a beolvasztás a fizetésekre is kihat majd. A KŐR ugyanis az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) önálló gazdálkodású, központi költségvetési szerve, míg a Készenléti Rendőrség területi szervnek számít, az ORFK Rendészeti Főigazgatóságához tartozik.

Fekete autók, kemény legények – sorsuk bizonytalan

Fotó: Köztársasági Őrezred

Ez azt jelenti, hogy jelentős különbség van a két szervezet dolgozóinak fizetése között a “központiak” javára. Amennyiben ők a területi szervhez kerülnek, az állomány tagjai alacsonyabb fizetéssel számolhatnak. Ennek hatására pedig többen dönthetnek úgy, hogy inkább nyugdíjba mennek. A távozók kifizetése, illetve az átszervezés teljes költsége – a hvg.hu-nak nyilatkozó bennfentesek szerint – milliárdokra is rúghat.

A változtatásokkal, vagyis a két szervezet összevonásával azért a rendőrség hosszabb távon költségeket takaríthat meg, de egyes vélemények szerint ezt akkor tudnák igazán megvalósítani, ha elérnék, hogy a feladat ellátása – az állami vezetők személyi védelme – ne két külön testületben, hanem egy szervezet égisze alatt történjen.

Személyvédelem és terrorelhárítás

Az átszervezéssel kapcsolatban Finszter Géza kriminológus a hvg.hu-nak azt mondta, indokolt lehet az a törekvés, hogy az azonos, speciális rendvédelmi feladatok egy helyen csoportosuljanak, szerinte ez egyszerűbb és olcsóbb is, valamint erősíti a centralizációt. Hozzátette: azt viszont nem lehet szakmai érvekkel alátámasztani, hogy az állam- és a kormányfő személyi védelme a terrorelhárítókhoz került, míg a többi közjogi méltóság – a házelnök, az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság elnökének védelmét – egy másik testület végzi. Finszter megjegyezte: a demokratikus jogállami felfogás szerint a TEK-nek nem a köztörvényes cselekményekkel kellene foglalkoznia, mint ahogy most teszi. “Akkor viszont – tette fel a kérdést a szakember – miért kell elválasztani a bűnügyi szolgálatoktól?”

Kacziba Antal nyugalmazott tábornok, az ORFK 1991 és 1996 közötti bűnügyi főigazgatója a hvg.hu-nak szintén ésszerűnek nevezte a szervezetek számának csökkentését. Szerinte – mivel a KŐR tényleges, fő funkcióját a TEK átvette – a Készenléti Rendőrséghez kerülők objektumőrök lesznek. “Egyébként a változásnak nincs jelentősége azon túl, hogy akadnak majd pozíciójukat vesztett, sértett parancsnokok.”

A szervezeti átalakításról az Országos Rendőr-főkapitányságon nem árultak el részleteket., a hvg.hu-nak csak annyit mondtak, hogy a változás részleteinek kidolgozása még folyamatban van.

Körmérkőzés a posztokért
A Készenléti Rendőrség és a KŐR összevonásával közel ötezer fős testületet irányíthat Balogh János parancsnok. Az őrezred élén álló Dobozi Józsefnek is van már állítólag kiszemelt helye, mégpedig a Pest megyei főkapitányi szék; erre a pozícióra már korábban is alkalmasnak tartották. A Pest megyeit jelenleg Simon Tamás vezeti, akit a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet (BSZKI) élére tartanak esélyesnek, már csak azért is, mert ő készítette elő a szakértői intézet rendőrséghez való visszakerülését. Simont azt követően bízták meg a főkapitányi teendők ellátásával, hogy – mint arról beszámoltunk – április közepén indoklás nélkül felmentették elődjét, Ármós Sándort. Simon Tamás helye egy szempontból bizonytalannak mondható. A BSZKI vezetőjének helye most köztisztviselői besorolású, Simonnak viszont jelenleg tábornoki rendfokozata van


4 hozzászólás ehhez - A rendőrök fizetése bánhatja az újabb, milliárdos átszervezést

  1. karpati mondta:

    “Szájjatokat befognyi…!” khendecsaba HAD-ügyi-miniszter ur meKmonta a Olgácska műsorvezető Hölgynek NEMrégen aATÉVÉBEBN, hogy “JEGYZŐK lesznek méga rokkantkatonákIS és ugyanúgy mint a főnöke, vagy bármely más cidecess MÉGSOSE NEMhazudott ősenem és őseisem…!

    úgyhogy anyóssal együtt mindenkinek QSS…!!!

  2. maximus mondta:

    És az újabb agyrém:

    “Hatalmas leépítés a honvédségnél

    Megjelent: 2011.08.26. 14:38 | Frissítve: 2011.08.26. 14:57

    Ezer embert küldenek el. Részben nyugdíjazzák, részben új helyre küldik őket.

    (MTI)
    Az irányításban dolgozó katonai titkosszolgálatok és az őszhaderőnemi parancsnokságok dolgozóival együtt mintegy 3500 ember 30 százalékát érinti az az “ésszerűsítés”, melynek következtében részben nyugdíjba mennek, részben átirányítással új helyre kerülnek, részben kiválnak a rendszerből és a szabad munkaerőpiacon helyezkednek el az érintettek – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

    A tárcavezető megjegyezte, hogy a személyi szintű döntések meghozatala most kezdődött el. Hende Csaba hangsúlyozta: katonai képességekről nem mondanak le, de ésszerűsítésre szükség van, és az elmúlt évtizedekben megnövekedett bürokráciát meg kell szüntetni, ezért még az idén “nagymértékű szervezeti változások” lesznek a Magyar Honvédségnél.

    A Népszava pénteki számában azt közölte: információik szerint elsősorban azoktól válnának meg, akiket szolgálati nyugdíjba lehet küldeni, vagyis van 25 év szolgálati jogviszonyuk.

    A Népszava azt írta, hogy értesülésüket több helyről is megerősítették. A szaktárca azonban tagadta, hogy “1000 embert szolgálati nyugdíjba küld”, bár az elbocsátásokat ez az állítás nem cáfolja – olvasható a lapban.

    Az ügyben az MTI is kereste a Honvédelmi Minisztériumot, de egyelőre nem kívántak nyilatkozni.”

    Ha valaki még érti, hogy mi folyik itt kormányszinten, annak fizetek egy láda sört. Miközben április óta mást sem hallunk mint, hogy “életerős 40-es” emberek ne menjenek el nyugdíjba, a már nyugdíjban lévőket állítólag vissza akarják venni senior -vagy milyen- állományba (ki tudja milyen feladat ellátására), a szolgálati nyugdíj rendszere 2012.január elsejével megszűnik, most kiderül, hogy több száz (esetleg 1000) katonát akarnak szolgálati nyugdíjba küldeni. Én itt már elvesztettem a fonalat. Nekem ez már sakk-matt…

  3. maximus mondta:

    Rendvédelmis nyuggereknek! Már készül számunkra a másik adókulcs! Pedig még múlt héten Szíjjártó megesküdött rá, hogy marad a 16%-os egykulcsos adó. Tehát mégsem véletlenül került bele az új Hszt-be az, hogy aki nem jön vissza dolgozni, az a mindenkori legmagasabb adókulccsal adózik.

    Mai Népszava:
    “Szoldaritás adó álnéven két kulcsos lehet az adórendszer
    Kétszázötven milliárd forintos megszorítás nem lesz, de szolidaritási adó jöhet – erről Pálffy István beszélt a Klubrádióban. A KDNP-s politikus a Megbeszéljük című műsorban arról beszélt, hogy elhangzottak már olyan javaslatok kormánypártok képviselőinek különböző beszélgetésén, hogy ideiglenes jelleggel szolidaritási adót vezetnének be, hisz az egykulcsos személyi jövedelemadó miatti kiesést kompenzálni kell.

    Az extra terhet egy bizonyos jövedelemhatáron túl fizettetnék meg azzal az indokkal, hogy ebben a helyzetben szükséges van szolidaritásra.
    A KDNP-s politikus képviselő ugyanitt cáfolta, hogy korábban azt mondta volna: 250 milliárd forintos megszorításra készülne kormány ősszel. Mint mondta, egy televíziós interjúban elhangzott mondatait értették félre. Mint mondta, nem kormánytag, másrészt a 250 milliárd forint az stabilizációs alap volt, amit a kormány zárolt tavasszal. Ennek nincs köze a féléves GDP-adathoz. Csak arra utalt, hogy már volt egy korábbi kiigazítás, mely nyilván befolyásolja a GDP alakulását. Hozzátette: a gazdasági növekedés kompenzálására százmilliárdos intézkedésre lesz szükség, ám erről majd a kormány fog dönteni ősszel.

    Matolcsy gazdaságpolitikájának alappillérét az egy kulcsos személyi jövedelamadót folyamatosan támadják az ellenzéki pártok és számos közgazdász is. Orbán Viktor kormányfő még a múlt héten is határozottan kiállt a jelenlegi adórendszer mellett, bár annak továbbfejlesztését is kilátásba helyezte. Úgy látszik csak a költségvetés végzetes helyzete bírhatja rá a kormányt, hogy szakítson hibás adópolitikájával.”

    Gondolom az új adókulcs lesz vagy 40-50%. Ezzel adózik majd a szolgálati járandóság, mivel ez lesz a legmagasabb adókulcs, oszt jó napot. Király…

    Egyébként meggyőződésem, hogy senkit nem fognak visszavenni, még azokat sem, akik visszamennének. Nem az a lényeg, hogy munkát adjanak hanem, hogy pénzhez jussanak. Én több helyre jelentkeztem tavaly óta, mindenhol kapásból elutasítottak. Már itt van augusztus vége, de még semmi sem történt ebben az ügyben, teljes a csend. Legalább egy felmérést elvégeztek volna, hogy egyáltalán hányan mennének vissza, de semmi és semmi csak a síri csend. A rendőri vezetők sem tudnak ezügyben semmit.

  4. karpati mondta:

    Új önéletrajzot kell ám majd írni nekik is!

    Népnemzeti fogadásokat kötnek már az emberek, az önkényuralmi önéletrajzokra ÁM.(!)., – a következők szerint:

    1. A BM „átszervezéses megújítása” és önkényuralmi szolgálatról történő „önkéntes” nyilatkozattétel miatt, alcsútdoboz és a sándor palita között, hány gyermek található naponta, aki életében még nem evett narancsos zsíros kenyeret…?

    2. Egységnyi idő alatt hány önéletrajzot vagy törvényt tud aláírni egy nyugdíjas, ha a gójjóstoll kézhezvételét követően a testőrségi szolgálat azonnali hatályú „narancs riasztási” fokozatot rendel el…?

    3. Hány BM-re vonatkozó és népmegnyomorítási törvényt kell még aláírnia a népnemzeti aláírói (marionett) iroda kinevezett vezetőjének ahhoz, hogy rájöjjön arra, hogy MIRE is HASZNÁLTÁK FEL őT…?

    4. Az úti-lapu talpára kötése előtt, vagy utána jön rá arra, hogy az „ő kezében soha sem volt igazán golyóstoll” és a madzagrángatói is csak röhögnek rajta a háta mögött, mert ők ismerik a „növénytant” és tudják az úti-lapu beérési és szüretelési időpontját is…?

    5. Gondolkodik-e egy jog nem végzett azon, hogy ÜGYVÉD nélkül bármit is aláírjon…?

    6. Tudja-e, hogy minden átszervezésről szóló törvény aláírása egy újabb „bevert szög” és ebből hány van még hátra a SAJÁT „ÖNKÉNTES átszervezéséig”…?

    7. a „nemzetközi kapcsolatok” osztályán kinek számoltak be a külföldön tanuló diákok korábban az önkényuralmi rendszerben…?

    8. nyaraltak-e vendéglátásban vagy szállodaiparban dolgozók a BM üdülőiben és kikkel együtt…?

    9. az önkényuralmi szolgálatok szokták-e ismerni a „mocskos munkára kiszemeltek HIÁNYOSSÁGAIT”, s szoktak-e szándékos belebuktatási (kihasználási, felhasználási) célzattal megbízni valakit bármely olyan munkával, feladattal, melyben a munka elvégzése egyben a feladat végrehajtójának erkölcsi megsemmisüléshez vezet…? – de, az ő kezük így tiszta maradhat…!…

    10. az új önéletrajz megírása vonatkozik-e, – é, – e…, – a, – a, – a, – húúúúú vazzeee….!!!

    Anyósom már „bepukkolt”, hogy új önéletrajzot kell írnia… – deénmost fölSPiclentem, arrammá bixtos a fogadás…!

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.