BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

http://nol.hu/belfold/a_szakszervezetek_nem_tuntetni_akarnak__hanem_hatasosabb_eszkozoket_keresnek

Nem tűrjük, hogy a fejünk felett döntsenek – jelentette ki Kónya Péter – aki szerint az érdekképviseletek megosztására készül a hatalom.

Szeptember 29-ig csak figyelmeztetnek arra, hogy itt vannak és a munka világát érintő kérdésekben – például a nyugdíjrendszer változtatásáról, a Munka törvénykönyvének módosításáról, az érdekegyeztetési mechanizmusok átalakításáról – egyeztetést akarnak. Ha azonban nem sikerül tárgyalóasztalhoz kényszeríteni a kormányt, az alkotmányos kereteken belül mindent megtesznek annak érdekében, hogy követeléseiknek érvényt szerezzenek – jelentette ki lapunk kérdésére Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Szakszervezetek Szövetségének elnöke, az új akcióegységbe tömörült ágazati szakszervezetek által alakított operatív bizottság egyik vezetője.

A hatalom addig terjeszkedik, ameddig engedik, ezért a szakszervezetek most valódi társadalmi ellenállást akarnak felmutatni – hangsúlyozta Kónya. A munkavállalók az ésszerű és elkerülhetetlen változásokat nem akarják megakadályozni – emelte ki –, azt viszont nem tűrik, hogy az őket érintő alapvető kérdésekben a fejük felett és nélkülük döntsenek. Ugyanakkor hangsúlyozta: nehéz elfogadni, hogy miközben a megszorító intézkedéseket az ország nehéz helyzetével magyarázzák, a 16 százalékos egykulcsos adó bevezetésével évente ötszázmilliárd forintnyi jövedelem marad a tehetősek zsebében, további ötszázmilliárdot meg elköltöttek a MOL visszavásárlására. Ha nagy baj van, Kónya szerint nem most kell milliárdokért felesleges nemzeti konzultációt szervezni, közterületek átnevezni, új zászlókat készíteni.

A legjobb az lenne, ha visszamennének a kályhához: eltörölnék a korkedvezményes és korengedményes nyugdíjak visszavonását lehetővé tevő alkotmánymódosítást, az Országos Érdekegyeztető Tanács megszüntetéséről rendelkező törvényt, s elölről kezdenék a Munka törvénykönyvének kidolgozását. Erre azonban az érdekvédők nem látnak esélyt, és tudják azt is, hogy a kormány mindent megtesz az összefogás gyengítése érdekében, s az oszd meg és uralkodj politikája mellett nem retten vissza a zsarolástól vagy a fenyegetéstől sem.

Ami az előbbit illeti, a Liga Szakszervezetek vezetőjét és néhány tagszervezetét éppen hétfőre hívták tárgyalásra, de ha a valódi megegyezés lenne a cél, Kónya szerint bizonyosan a többieket is szívesen látták volna. Ezért az egyik legfontosabb cél az egység megteremtése: félre kell tenni a szakszervezeti  mozgalmon belül eddig tagadhatatlanul mutatkozó személyes és más ellentéteket, mert a hatékony nyomásgyakorlásnak elengedhetetlen feltétele, hogy a múlt héten kiadott kiáltványhoz minél több szervezet csatlakozzék. A dokumentumot eredetileg ötvenen írták alá, de máris több érdekképviselet jelezte az együttműködési szándékát.

A szakszervezeti vezető szerint úgy tűnik, a mozgalmuk iránt máris nagy érdeklődés mutatkozik, és a tagság kikényszeríti, hogy azok a szervezetek is részt vegyenek a közös munkában, amelyeknek a vezetői egyelőre másként gondolkodnak.

Egyre többen fogalmazzák meg, hogy nincs szükség a hat, esetenként egymással is huzakodó nagy szakszervezeti konföderációra, s a hatok felett álló újabb ernyőszervezet létrehozása – amivel néhányan előálltak – szintén nem túl szerencsés ötlet. Már ma is túl körülményes és lassú a döntéshozatali mechanizmus, miközben a kormány egyik napról a másikra fogadtat el a munka világát sújtó törvényeket, s ebben a helyzetben nincs idő a szakszervezeti mozgalom átgondolt strukturális átalakítására, hanem be kell érni azzal, hogy a legégetőbb problémák megoldására ad hoc koalíciót hozzanak létre – véli Kónya.

Szerinte a következő két hónap egyik feladata, hogy felmérjék a most formálódó alkalmi szövetséghez csatlakozók akcióképességét. Mekkora aktív tagsággal rendelkeznek, mennyire elszántak, hajlandók-e sztrájkot hirdetni vagy más megmozdulásokban részt venni – egyebek mellett ezekre a kérdésekre kell választ adni. Emellett tisztázni kell azt is, hogy az akcióegység vezetőinek milyen felhatalmazást adnak; megfelelő mandátum hiányában ugyanis a kormányzati lépésekre nem lehet megfelelő választ adni, és könnyen „elmegy a hajó”. Mindezek ismeretében határozhatják meg azokat a lépéseket, amelyekre – ha addig nem sikerül a kormánnyal megegyezni – szeptember 29-e után kerülhet sor.

Nem arra készülnek, hogy tüntetnek egyet, majd hazamennek, és nem akarnak százezer embert a Kossuth térre vinni, mert az ilyen egyszeri demonstrációk nyilvánvalóan eredménytelennek bizonyultak – fogalmazott Kónya Péter. Ezek helyett „szárazföldön, vízen és levegőben” olyan hatékony, időben és térben koordinált, előre nem meghatározott tartamú akciókat kell szervezni, amelyek alkalmasak a nyomásgyakorlásra.

Ha megtalálják a stratégiai pontokat, a fellépés akár nagyobb tömegek bevonása nélkül is igen hatásos lehet. Kónya konkrétumokról egyelőre nem akart nyilatkozni, így arra a kérdésünkre, hogy szóba jöhet-e például egy-egy nagyobb iparvállalat vagy a közösségi közlekedés megbénítása, egy-egy forgalmas útszakasz lezárása – egyikhez sem kell túl sok ember –, nem kívánt válaszolni. Kijelentette azonban, hogy a mindennapi életet semmiképpen nem akarják ellehetetleníteni, s szeretnék, ha minél kevesebb kellemetlenséget okozhatnának. Ám azt nem ígérheti – tette hozzá –, hogy akcióik, amelyek békés jellegét mindenképpen meg fogják őrizni, semmilyen kényelmetlenséget nem okoznak majd, de bízik a lakosság megértésében.

 

 

 

 

12 hozzászólás ehhez - A szakszervezetek nem tüntetni akarnak, hanem hatásosabb eszközöket keresnek

  1. Savanyacukor mondta:

    Üdv Mindenkinek!
    A témán kívüli kérdésem lenne hozzátok.
    -Mennyi jelen pillanatban a FÜV várakozási idő?
    Akinek van infója legyen szíves tájékoztasson.
    Előre is köszönöm.

  2. karpati mondta:

    Tisztelt Hölgyek és Urak!

    Egy kulturált soros elnök országából – EU-s JOGÁLLAMBÓL – mikor fut be Magyarországra a LENGYEL “GYORS”?

    “A lengyel fegyveres testületek szakszervezetei elfogadták a kormány nyugdíjreform-javaslatát, amely azonban csak az újonnan szolgálatba lépőkre kötelező.

    A lengyel egyenruhások szakszervezetei elfogadták a nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő meghosszabbítását, s bár a kormánnyal folytatott tárgyalásaik még nem zárultak le, arra számítanak, hogy július 20-án aláírhatják a megállapodást – nyilatkozta a Dziennik Gazeta Prawnának Antoni Duda, a rendőrök szakszervezetének vezetője.

    Ennek értelmében a jelenlegi 15-ről 25 évre emelnék és 50 éves korhatárhoz kötnék a nyugdíj-minimumhoz szükséges szolgálati időt. Ez kötelezően csak az újonnan szolgálatba lépőkre vonatkozik, míg a törvény hatályba lépésekor már szolgáló egyenruhások maguk választhatnak a régi és az új szabályozás között…”

    “Má mögen bukó vagy Fater, mit vársz te azoktól otthon!” – És joggal! -Mondaná a szabad világban a Platz der Deutschen Einheit-on (Német egység tere) környékén tartózkodó kádár20ár ivadékom, akinek az emailjeiből kiderült, hogy ezidáig sehol, még egyetlen német sem tudta megállapítani, hogy magyar származású!

    Büszke vagyok rá! – “de ha nem disszidál és hazajön akkor ráküldöm a pitbullt!”

  3. Lowland mondta:

    Felvagyok homályosítva némi kép ezért azt üzenem a tagságnak , hogy nyugi a pertársasággal kapcsolatban, mert a RKDSZ rajta van. Mivel komoly pénzekbe kerülnek ezek a perek ezért mindenkinek be lesz adva aki kéri a neve meg a beadványa de elöszőr csak 1 ügy lesz végig vive és utána, ha sikeres akkor arra hivatkozva tömegesen lesz beadva a pere mindenkienk. Ennél egy kicsit azért bonyolultabb az ügy de legyszerűsítve nagyából ennyi.

  4. Lowland mondta:

    Nem pont, ide tartózik de már cikkezik róla a sajtó, hogy keresi a kormány hogy -hogy lehetne “kivoni a forgalomból” Kónya Petit. Még a végén tényleg az lesz mint 48-ban, menni kell kiszabadítani mint Táncsicsot.

  5. harijan mondta:

    Kedves RKDSZ !

    Mi van ? Nagyon pang az oldal.
    Kitört a nyár ???
    Nincs új érdembeli hír ?

    Lehet, hogy le vagyok maradva de, mi a helyzet pl. a pertársaságok, perközösségek terén ?
    Érdekelne az RKDSZ jelenlegi pozíciója ez ügyben !

  6. Lowland mondta:

    Felhivnám a szakszervezetünk figyelmét, hogy Kónyáék fehívást intéztek a FRDSZ, és a HTFSZ honlapján. Jó lenne minél hamarabb kialakítani, hogy a RKDSZ mit kiván “lépni” ezzel kapcsolatban.

  7. Gábor mondta:

    Minden tiszteletem a szakszervezeti vezetőké! Ahhoz is bátorság kell, hogy a Kormány tisztviselőivel szembe merjen valaki pi…álni.
    Annyi észrevételem viszont lenne, hogy a várható tiltakozási formákat nem kellene eltitkolni előlük (tudjátok kik, akiknek nem mondjuk ki a nevüket :) ) ! Véleményem szerint valamilyen (istennek tetsző és nem tetsző ) módszerrel úgy is kiderítenek mindent, ezért kezdeményezném, hogy gyűjtsünk össze minél több lehetőséget a törvény adta keretek közötti sztrájk és megmozdulások tekintetében.Hirdessünk meg többféle akciót, bosszantsuk fel egy kicsit őket, legalább annyira mint ahogy ők minket bosszantottak az intézkedéseikkel.És persze minél több lehetőséget tárunk elébük, annál nehezebb lesz nekik korlátokat (eszmei, törvényi,és persze fizikai korlátokat) kihelyezniük. Nem tudnak mindenféle demonstrációra felkészülni, érezni fogják, hogy kevesen vannak a csatlósaik, és persze az “oszd meg és duhajkodj” :) elv jó értelembe véve megoldhatóbbá válik.Alapból több helyszínre lenne szükség.Az ország nem egyenlő sem Budapesttel, sem pedig a Parlamenttel. A gondok vidéken is ugyanazok…így viszont még esetlegesen spórolósabb is lehet a dolog.És még egy észrevétel: a rendvédelmi kollégákat minden demonstráció előtt berendelik szolgálatba, hivatkozva arra, hogy kevesen vagyunk, ki kell adni a szolgálati létszámot, és persze a legfontosabb , hogy arra az időpontra mindenféle akciókat , fokozott ellenőrzéseket szervezzenek, ezzel alátámasztva a fokozott létszám szükségletet.Ja és persze országunk nagyjait is azoknak kell hivatás tudatból megvédeni, akiket egyébként sárba , iszapba vagy víz alá tipornak.Szóval keressünk olyan jogtiszta lehetőségeket, amit esetleg még szolgálat ellátás során is végre lehet hajtani.
    A végére csak annyit mondanék, ne várjunk sokáig, mert : “itt az idő, most vagy soha”

  8. Tibi mondta:

    Felnézek rá, mert tisztességes és tesz értünk. Erőt, egészséget, kitartást!

  9. harijan mondta:

    Véleményem szerint nagyon oda kell tenni magukat a szakszervezeteknek és mi magunknak is egyaránt, mert amilyen elhatározottságot és ellentmondást nem tűrő hangnemet lehet látni ill. hallani a kormányzat részéről, – eléggé kétséges a siker részünkről.
    DE senki kedvét nem szeretném szegni,- mint annyiszor elhangzott, a “remény hal meg utoljára” !
    Bízom benne és elszántan remélem, siker fogja koronázni az érdekeink megőrzését !

  10. harijan mondta:

    Érdemes megnézni,- nem hosszú de rendkívül tanulságos részlet !!!

    http://www.youtube.com/watch?v=V0M_N8nfg10&feature=youtu.beOrb%C3%A1n

  11. Lowland mondta:

    Én nem vagyok csak 1 senki, de úgyérzem hogy Kónya Peti kivívta, mind a rendvédelmi, mint az egyébb dolgozók megbecsülését és elismerését. Ha most nem állunk mögé 1 emberként, ha megint különbség lesz aközt hogy valaki TRMSZ-es vagy BRDSZ-es, vagy a VDSZ-hez tartózik, vagy bármelyik más szakszervezethez tartózik. Ha megint a szakszervezeti vezetők egy része nem áll oda mellé, hogy segítsük, akkor megérdemeljük azt hogy ez a mostani hatalom elsöpörjön bennünket, és nem ment fel senki és semmi, az utókor számára. Azt gondolom, hogy minden törvényes eszközt megfog fogni igazunk elismeréséért. De nekünk is meg kell tenni minden tölünk telhetött.

  12. zebulon mondta:

    Minden tiszteletem Kónya Péternek, ismerve a kormány: aki nincs velünk az ellenünk, politikáját. Azért kicsit aggódok érte.

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.