BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

A korábbi választásokat megelőző kampányokhoz képest a viszonylag csendes korteskedés ellenére a pártokon kívül is sokan már a szavazásra készülnek. A rendőrök, a tűzoltók és a katonák úgy szervezik a szolgálatot, hogy mindenki tudjon voksolni. Készülődik az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelőcsoportja is.

A honvédség, a rendőrség, a tűzoltóság teljes személyi állományának biztosítják a részvétel lehetőségét az áprilisi országgyűlési választáson.

Az országos rendőr-főkapitányi intézkedés szerint a parancsnokoknak a szavazás napjára a szolgálatot úgy kell megszervezniük, hogy a beosztott állomány gyakorolhassa a választójogát – mondta Bényi Mónika, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A hivatásos állomány tagja a választójogát a lakóhelyén vagy igazolással a tartózkodási helyén gyakorolhatja, de ha a szolgálati érdek megköveteli, akkor meghatározható, hogy a rendőr a szolgálati helyének megfelelő szavazókörben adja le a voksát – tette hozzá.

A hivatásos rendőrök csak polgári ruhában vehetnék részt a voksoláson, és szavazati joguk gyakorlása során nem viselhetnek fegyvert.

A tűzoltók szolgálatváltás előtt szavazhatnak

A tűzoltóknál a szolgálatváltás reggel 7 órakor van, a szavazókörök azonban már reggel 6 órakor kinyitnak, vagyis mindenkinek lehetősége van arra, hogy még a szolgálat felvétele előtt leadja voksát – emlékeztetett Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség szóvivője.

Azt is elmondta, hogy nem fordulhat elő, hogy a szavazás miatt hiányozzon tűzoltó a laktanyából. Ezért ha valaki a voksolás miatt később érkezne be a szolgálati helyére, akkor a váltótársa kicsit tovább marad, amíg megérkezik a szavazó.

„A Magyar Honvédség személyi állományának a választásokon történő részvétele biztosításának szabályait honvédelmi miniszteri utasítás és honvéd vezérkari főnöki parancs rendezi.” – tájékoztatott a Honvédelmi Minisztérium médiaosztálya.
A választáson való részvételt az állomány számára lehetővé kell tenni és a választáson való részvételhez szükséges időre a személyi állományt szolgálatmentesség illeti meg – tették hozzá.

A külföldön szolgálatot teljesítő állomány a nagykövetségekkel, főkonzulátusokkal rendelkező magyar külképviseleteken szavazhat, ha korábban kérte a külképviseleti névjegyzékbe vételét.

Az EBESZ csak értékelő csoportot küld

Mindössze választási értékelő missziót küldött Magyarországra az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választást értékelő csoportja, mivel a szervezet szerint nem kell visszaélésektől, választási csalástól tartani.

A tíztagú csoport (Election Assessment Mission) múlt hétfőn érkezett Magyarországra. A megfigyelők az előző, januári látogatásuk során olyan tapasztalatokat szereztek, hogy a magyarországi választások során nem kell visszaélésektől, választási csalástól tartani, ezért elegendő, ha az ODIHR az április 11-i parlamenti választásokra választási értékelő missziót küld. (Az ODIHR, a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodája az EBESZ választási megfigyelésben részt vevő intézménye.)

Az értékelő misszió a hagyományos választási megfigyelő missziónál rövidebb idejű és alacsonyabb létszámú.

Magyarország az EBESZ 1990-es koppenhágai dokumentumának aláírójaként kötelezettséget vállalt arra, hogy az országban tartandó választásokra megfigyelőket hív más EBESZ-államokból.

Forrás: FN.hu

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.