BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

Erős érdeklődés mutatkozik a legújabb adósmentő lehetőség iránt – tudta meg lapunk.

A bér melletti juttatásként adható támogatás lényege, hogy a munkáltató öt év alatt ötmillió forinttal, azaz akár havi 83 ezer forinttal járulhat hozzá a dolgozók lakáshitelének törlesztéséhez. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) érdeklődésünkre közölte: az utóbbi időben a tárca és az adóhivatal ügyfélszolgálatainál rengeteg kérdést tettek fel az érdeklődők, s ebből arra lehet következtetni, hogy számos cég, vállalkozás gondolkozik a lehetőségen.

A kérdések, visszajelzések alapján úgy tűnik – folytatta az NGM –, hogy a többféle megoldás közül legnépszerűbb juttatási forma a kafetéria. Vagyis a munkavállalók a kafetériakeretükből, saját döntésük alapján választhatják az adómentes lakáscélú munkáltatói támogatást. A tárcánál megjegyezték azt is, hogy az akár ötmillió forint adómentes segítség hatalmas könnyebbség lehet a magyar családoknak, hiszen a hazai háztartások átlagos adóssága hétmillió forint körül mozog.

Az utóbbi időben a rendőrség állományának 1706 tagja kezdeményezte, hogy függesszék fel a kafetériajuttatásainak kifizetését – ezt már az Országos Rendőr-főkapitányságtól tudtuk meg. A rendőrség kérdésünkre adott válaszából kiderült: az érintettek – élve az új lehetőséggel – bizonyosan azt kérik majd, hogy a munkáltató a jövőben ne étkezési utalványt vagy más hozzájárulást adjon számukra, hanem a lakáshitelük törlesztésében vegyen részt. A rendőrségen ennek kapcsán a szükséges lépéseket már márciusban megtették, akkor ugyanis átalakították a különféle juttatások kifizetéséről szóló utasítást, és már csak a belügyminiszter döntésére van szükség.

A folyamatot felgyorsítja, hogy a közelmúltban megjelent a nemzetgazdasági tárca végrehajtási rendelete, amely részleteiben szabályozza, miképpen adhatnak a munkáltatók akár nagyobb összeget is a hitelcsapdába szorult alkalmazottaiknak.

– Kétségkívül előnyös, hogy a közzétett szabályok rendkívül rugalmasak, s a munkáltatók a gyakorlatban többféle megvalósítási mód közül választhatnak – így vélekedett lapunknak Fata László kafetériaszakértő. A munkaügyi megoldásokat jól ismerő szakember arról beszélt: a munkaadó úgy is határozhat, hogy a bér mellett, egyszerű támogatásként folyósítja a hiteltörlesztési hozzájárulást, miképpen arra is van mód, hogy a foglalkoztatók a kafetériarendszerükbe illesszék a lehetőséget. Ennek nyomán a dolgozók az eddig megszokott juttatások, vagyis például a Szép-kártya, a helyi bérlet és az Erzsébet-utalvány mellett a jövőben hiteltörlesztési hozzájárulást is kérhetnének. – Bizonyos munkahelyeken a lehetőség év eleje óta él, másutt a következő időkben kerülhet a lakáshitel törlesztésének támogatása a kafetériaelemek közé – jegyezte meg Fata László.

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.