BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

Tisztelt Kiss Sándor Úr! Kollegám Palkovits Peti kért meg, hogy Önnek küldjem ezt a levelet amit az országos parancsnokunkhoz intéztem a devizahiteles halálraitélt sorstársaim, kollegáim és jómagam nevében. Én a levelet változtatás nélkül átküldöm (ide bemásolva a levéltörzsbe és .doc mellékletként is, természetesen felhasználhatják amilyen formában gondolják.  Továbbra is az az önkényes és tántoríthatatlan gondolatom (talán Peti beszélt róla), hogy az elsődleges amire nekünk apellálni kell, hogy vezetőink tegyék lehetővé nekünk az állam amúgy is kizsigerelt szolgáinak valamiféle állami kezességvállalással azt, hogy normális árfolyamon (nem extrakamatokkal terhelve ahogy most teszik) váltsák át forintalapúra a hitelünket. (bankokat nem éri kár, hiszen ahogy a levelemben is hivatkozási alapként említett jogászok társaságok is felvetették nem is devizaalapú hitelt kaptunk hanem pénzügyi manőverként használták a bankok ezt az eljárást profitmaximalizálást céljából és a jelenlegi helyzet számunkra a legkívánatosabb. Saját példámat tekintve : törlesztőrészletem majd háromszorosára emelkedett miközben a frankárfolyam “mindössze” 60-70%-al lett magasabb annál az árfolyamnál amin én felvettem. Ráadásul az én hitelem eddig is követte az árfolyammozgást nem rögzített volt mint amivel nagyon sokan még rosszabbul jártak. És ahogy nekem másnak sem adnak magyarázatot a bankok az extraköltségekre. Nem Svájc és a világválság tesz tönkre minket hanem a bankok akiknek az állam hagy prédájává válnunk. Ráadásul én a feleségemmel együtt összesen kb 30 évnyi állami szolgálattal rendelkezünk nekem 14 neki 12 évnyi hivatásos szolgálattal és a hitelünket is köztisztviselői kezességvállalással vettük fel!!!! És semmit nem ér a kezességvállalás! Nem védi meg az állam a saját dolgozóit sem! A hivatásos szervek vezetésénél jelentős magasan kvalifikált jogi és gazdasági végzettségű szakember dolgozik akiknek hetek óta ezzel kéne foglalkozni miközben a vezetés nyomást gyakorolhatna a minisztérium és a kormány irányába. És ahogy levelemben is említem, nem ismerek a több mint 20 kollega közül akiket érint olyat aki azért vette volna fel a devizahitelt mert nyerészkedni akart volna vagy akár csak jobban járni hanem azért mert ha lakást akart nem volt más választása ahogy nekem sem, mert az én esetemben pl használt lakásra 5 milliónál nem adtak többet forintban és mivel semmi pénzünk nem volt  és mivel 5 millióért nem lehet lakást venni győrben nem volt más választásunk. Hozzáteszem a mai árfolyam mellett sem lenne a bosszúságon igazi komoly problémám ha  bank csak annyival emelte volna fel a törlesztőrészletet mint amennyivel az árfolyam emelkedett. Köszönöm, ha elolvasta és hogy foglalkoznak velünk társaim nevében.

Alább a levél.

 

Győr-Moson-Sopron Megyei

Büntetés-végrehajtási Intézet

Győr

tárgy: kérelem

Dr. Kökényesi Antal bv. altábornagy úr

büntetés-végrehajtási főtanácsos

országos parancsnok részére

 

Büntetés – végrehajtás

Országos Parancsnoksága

 

BUDAPEST

 

 

Tisztelt Altábornagy Úr!

 

Többtucatnyi kollégánk, saját magunk és családjaink nevében kétségbeesett kiútkeresésként fordulunk Önhöz segítségért.

Az országunkban százezreket érintő tragédia minket sem került el, a devizahitelek emberi életeket, családokat a létbizonytalanság határára sodró hatása kollégáink körében is tapasztalható. Csak intézetünkben az állomány több mint negyedének van olyan fennálló – legnagyobbrészt lakáshitel – törlesztése, amely a teljes kilátástalanságba sodor nagyon rövid idő (hetek, de maximum néhány hónap) alatt mindannyiunkat.

A végrehajtó állomány átlagosnak is alig mondható életszínvonalán nincsenek olyan tartalékok, amelyek akár csak néhány hónapra túlélést jelentenének ebben a helyzetben, ezért egyértelműen az utcára kerülés veszélye fenyeget legtöbbünket, ráadásul a hitelválság főleg gyermekes, többgyermekes családokat érinti, így a kilátások még tragikusabbak.

Nap, mint, nap bejárunk dolgozni, sok-sok évnyi szolgálatban tisztességgel helytállt dolgozók az állam szolgálatában, tudva, hogy megélhetésünk, jövőnk, gyermekeink jövője teljes bizonytalanságban van, tesszük ezt teljesen magunkra utalva, kínlódva.

Nem kell gazdasági szakembernek lenni, ahhoz, hogy nyilvánvaló legyen bárki számára, a devizahitelek árfolyamrögzítése a teljes csőd 3 évvel való elodázását jelenti és nem a valódi megoldást.

A kérés, amivel Tisztelt Altábornagy Úrhoz fordulunk, hogy a legtöbbünket érintő probléma megoldásához nyújtson támogatást.

Véleményünk szerint a végleges és számunkra mindenképpen a legjobb megoldást jelentené, ha egyfajta állami kezességvállalás mellett nekünk, az állam dolgozóinak biztosítanák, hogy a devizahitelünket egy a felvételi árfolyamhoz közeli, maximum ahhoz képest 20-30%-al magasabb árfolyamon forintalapú hitelre válthatnánk. Ez az árfolyam különbözet a legtöbbünk számára még elviselhető és vállalható, és ahogy lentebb kifejtjük a bankok számára sem jelentene veszteséget.

Ezen túl létezik számos olyan kezdeményezés (civil szerveződések és magánemberek, komoly közgazdasági és jogi végzettségű, a folyamatokat szakmai szemmel átlátó szakemberek által megalkotott elképzelés), amik megoldást nyújthatnak.

Ilyen többek között az Angyal József közgazdász nevével fémjelzett – és megjelenése óta (pl.: HVG Adózó) – több szakember által támogatott elképzelés is, melynek lényege, hogy a devizahiteleket rögzítsék egy adott árfolyamon, ugyanakkor a felgyülemlő különbözet, nem az adózóra terhelnék, hanem ennek a többletköltségét a bank viselné, majd az állam úgy kártalanítaná a bankot, hogy azt a bankadóból levonhatná. Tudomásunk szerint olyan szerveződés is felkarolta és támogatja ezt a megoldást, mint a Magyar Szociális Fórum.

Szintén a megoldást keresik, de egy másik irányból Dr. Gáll Ferenc és Dr. Léhmann György ügyvéd Urak, ennek alapján már perek százai folynak és precedens értékű ítéletre várnak. Többek közt a MTV 1 a témával foglalkozó műsorában is kifejtették, hogy a bankok számunkra valójában nem devizaalapú hitelt nyújtottak, nem történt devizamozgás, a hitelezés során mindösszesen extraprofit szerzésére irányuló pénzügyi manőver a devizahitel elnevezés, ezért ez támadható, a devizahitelek forintalapúra való átváltása pedig a valódi devizamozgás hiányában nem jelenthet a bankok számára veszteséget. Ám a pereskedés akár évekig is elhúzódhat, erre a legtöbbünknek sem pénze sem ideje nincs már.

Nem nyújtanak magyarázatot, segítséget számunkra a bankok abban sem, hogy miért emelkedett két-, háromszorosára a törlesztőrészletünk miközben a devizaárfolyam nemhogy háromszorosára, de még kétszeresére sem nőtt.

A büntetés-végrehajtás felsőbb vezetésében nagyszámú, komoly jogi és gazdasági végzettséggel rendelkező szakember dolgozik, akik segítséget nyújthatnak ezeknek az ellentmondásoknak a felderítésében, hiszen mi magunk az amúgy is nehéz helyzetben már nem tudjuk az ügyvédi költségeket is viselni.

Ebben a tragikus helyzetben a megoldáskeresésre már hónapjaink sincsenek hátra, mert ahogy fentebb is részleteztük legtöbbünknek semmi tartaléka nincs, többen olyanok is vannak, akiknek már most elmaradása van, nem tudnak várni.

Borzalmas lelki traumákat okoz, amikor egy kétgyermekes apát, a kollegánkat sírni látjuk, és belegondolunk, hogy mi történik velünk, elveszítjük a lakásunkat, amiért évek óta dolgozunk. A megoldás keresése közben neki pl. egy ügyvéd azt tanácsolta, hogy váljon el és próbálja meg gyerekeire íratni a házat, hogy a bank ne vehesse el. Ebben az elkeseredett helyzetben ez nem lehet megoldás.

Nincs közöttünk olyan, aki a devizahitelt valamiféle nyerészkedésből vette volna fel. Nem volt más választásunk: egyikünk példájából kiindulva lakásvásárlásunkkor úgy tájékoztatott a bank, hogy használt lakás vásárlására 5 millió forintnál többet forintban nem adhatnak csak devizában. Lakhelyünkön Győrben panellakást lehetetlen ilyen áron venni, ezért kénytelenek voltunk belemenni abba, hogy az 5 millió forint feletti részt devizában vegyük fel (és panellakás a legolcsóbb lakásforma még mindig). Kollegáink nagy része azonban különböző okok miatt gyakran a teljes lakáshitelüket kénytelenek voltak devizában felvenni. Nem ritka a 10-12 millió forintos kölcsön felvétel, ezeknél jelenlegi árfolyamon számítva a tartozás 20-30 millió forintot jelent. Hangsúlyozzuk, akkoriban nem volt más választásuk, választásunk.

10-14 éve a büntetés-végrehajtás dolgozói vagyunk, soha sem tartoztunk sem az állam, sem bank, sem szolgáltató felé. Nap mint nap igyekszünk legjobb tudásunk szerint helytállni az állam szolgálatában azzal a tudattal, hogy akár pár hónapon belül elveszíthetjük mindenünk.

Az Intézetparancsnok Úr támogatása mellett nagyon kérjük a Tisztelt Altábornagy Urat, magunk és társaink nevében is, hogy nyújtson segítséget abban, hogy a lehető legrövidebb időn belül a fentebb vázolt megoldási alternatívák közül bármelyik megvalósuljon, illetve kérjük a támogatását, segítségét, hogy problémánkat a Belügyminiszter Úr felé is tolmácsolják.

 

Győr, 2011. augusztus 10.

 

Megértéséért és segítségéért köszönettel:

 

 

Csonka Tamás bv. tzls.

körlet-főfelügyelő

 

5 hozzászólás ehhez - Alelnökünk kapta. No comment……

  1. roppant nyugdias mondta:

    Hajh, karpati, mennyire igazad van! Tegyük még hozzá ahhoz, amit írtál, hogy Európában, de talán a világon egyetlen országban sincs annyi lakás, illetve családi ház magántulajdonban, mint Magyarországon! Nálunk a bérlakások aránya nem éri el a 10%-ot, míg pl. Németországban ez kb. 40%. Én is (két gyereket egyedül felnevelő rokkant nyugdíjasként) kínlódom a 68 m2-es lakótelepi lakásom fenntartásával, és képtelen vagyok eladni, vagy kisebbre cserélni.
    Az pedig, hogy a bérlakások száma drasztikusan lecsökkent nálunk, az a rendszerváltás utáni elhibázott privatizáció következménye, mert boldog-boldogtalan igyekezett megvenni az önkormányzati vagy szolgálati lakását. Így aztán elfogytak a bérlakások és évek óta egyszerűen nincs más lehetőség a lakhatásra, csak ha veszel. Mert logikus, hogy inkább veszel, mint fizetnél hitelnyi összegű albérleti díjat egy életen keresztül. És ezzel bekerülsz az ördögi körbe. Mert a lakás uralkodik felettünk. Fizetni a hitelt, a rezsit. A lakásodért mindent kénytelen vagy eltűrni a munkahelyeden. S ha munkát – netán jobb munkát – 100 km-re találnál az otthonodtól, akkor nem mész, mert a lakásod röghöz köt.
    Nálunk bérlakásra leginkább parlamenti nagyjainknak telik, amelyeknek bérét az adónkból – elnézést, adótokból – fizetik.
    Miért van az, hogy a kisember látja a megoldást, míg a parlament 2/3-a nem? Bár lehet, hogy a rövid gyeplőn tartott narancsosaink szemellenzőt is viselnek a kocsis parancsára.

  2. karpati mondta:

    Sajnálatos a szakmai vezetés, de legfőképp a kormány részéről ez a fajta hozzáállás a lakásgondok meg(nem)oldása ügyében.

    A társadalom, a nép SZOLGÁIT sem segíti abban, hogy legalább biztos fedéllel a fejük felett, nem filléres gondokkal küszködve induljanak reggel vagy este SZOLGÁLNI…

    A népnemzeti keresztény kormányunk megold mindent.

    Korábban szegy-döngetés mellett hitelt biztosítottak ahhoz, hogy tanulhassanak a diákok: – naccerű… – Hitel visszafizetéssel kezdeni 23 évesen az életet! – Jaaa, majd el feledtem, hogy a párttitkár vagy „titkos munkatárs” apukák zsebből fizették az egyetemi tanulmányokat csemetéiknek, akiket helyből vettek fel a jogi vagy egyéb szakokra…

    Vizsgák után nem hiteltörlesztéssel kezdték fényes pályafutásukat, hanem szolgálati lakást biztosítottak az egyetemről kikerült és a parlamentbe beült csemetéiknek, akik egy két év után 10%-os áron megvehették a részükre „szociális okokból kiutalt” önkormányzati (szolgálati) lakásokat…

    A népnemzeti kormány most LOGIKÁTLANUL gettót akar építtetni, ami a legdrágább beruházás, ugyanis az építési költségeket sokszorozza az infrastruktúra kiépítése…

    Megjegyzés: – a használt lakások ára jelenleg a bányászbéka ülepe alatt van kb. 3 (kitolt) tűzoltó létrával…

    Járatos vagyok a témában, ugyanis én is elkövettem egy nagy hibát, mert a szülői örökségből származó 50 m2 városi, fűtésmérős téglalakást nem adtam oda 5 millióért 3 évvel ezelőtt. Most 4,5-ért bárki vihetné, de nincs kereslet, mert legtöbb vidéki városban 50-60 hasonló lakást hirdetnek lényegesen ÁRON ALUL, de az eladó panelek száma ennek 3-4 szerese is akár…

    A 2 szobás lakás teljes berendezését ingyen odaadtam a helyi szeretetszolgálatnak, akik ingyen elszállították, rögtön a rászorulókhoz, de a közmunkásokat örömömben egész nap etettem itattam, csak vigyék a bútort az utolsó kávéskanállal együtt…

    Szegény embert az ág is húzza, 2 hét múlva azért nem tudtam eladni egy óvónőnek, mert berendezést is kellett volna még vennie, de egymilliót már nem engedhettem az árból. Előtte 2 évig azért nem tudtam eladni, mert az INGYEN bútor, színes tévé, mosógép, telefon, mikró, komplett konyhafelszerelés nem kellett egy vevőnek sem…

    Az üres lakás fenntartási közös költsége 10-15 ezer Ft havonta. Ezt nem költöm belső fogyasztásra…

    Kérek mindenkit, hogy ne jegyezze meg azt, hogy b@x+ Te most panaszkodsz vagy dicseXel…!?

    Szándékom nem erre irányult, mert a jelenlegi saját 2 szobás 50 m2 panelomba nem fér be még egy 50 m2 tégla teljes berendezése: – ld. ajándék teljes berendezés, kb. 1 millió a szegényeknek…

    Sokan hülyéztek, hogy miért nem adtad el darabonként, de mondtam, hogy „én nem olyan családból származok” és azt szüleim vásárolták, így Ők is jótékonykodtak egyet visszamenőleges hatállyal, „mint ahogyan szeretett népnemzeti nagyjaink is…”

    Az ingatlanpiacon országos szinten a 3-4 évvel ezelőtti árakhoz képest 60-70 %-os áron kb 500-600 ezer hasonló lakás van…

    Alacsony áron nem vásárolja fel a kormány, vagy az önkormányzatok, inkább GETTÓT építenek ÖTSZÖRÖS (kiadási költség) ÁRON…

    Mindössze ennyit a kormány „logikus gazdaságpolitikájáról”, a lakásproblémákkal küszködő (fuldokló) emberek megsegítésének és a gondjaik megoldásának OSTOBA módjáról…

    Amit írtam, azt nem önös érdekből tettem, hanem az illetékesek és minden értelmesen gondolkodni képes honfitársam elméjének “felhomályosításának” célzatával: – egyenes szándékkal elkövetve…!

    600 millióból lehet venni 120 db. ÉLETPÁLYA kezdő 4-6 milliós lakást a NÉP-„nemzet” SZOLGÁINAK, ami megtérül a munkában, életvitelben, pályakezdésben és 10-15 év szolgálat után pl. megvásárolhatná a bentlakó kb. 10%-os áron, MINT KORÁBBAN ŐK!!!

    Anyósom most Qssol, mert tudja, hogy új önéletrajzot kell írnia…

  3. Csonka Tamás mondta:

    “csak én” nek: nem igazán értetted meg amit írtam úgy tűnik és a helyzetet sem. Nem tőled kérek segítséget és nem a te adódból. Én csak ahhoz kérek segítséget, az államtól a vezetőimtől, hogy abban segítsenek, hogy a bank ne vegyen el tőlem mindent. Nem akarom, hogy bárki is kifizesse helyettem a lakásomra felvett pénzt. Csak nem tudom 3 lakás árát kifizetni 1 helyett és a bank jelenleg körülbelül ezt akarja minden devizahitelestől, és nem értjük miért. Ismétlem amit a levélben is: ha 60-70%-al emelkedett volna a törlesztőrészletünk amiben még a bank kellemes kamatja bennevan (ergo nem veszt semmit) akkor nem lennénk gondban. De 250-300% százalékra emelkedett és ez tesz tönkre minket…. Nem hiszem, hogy rosszindulatú vagy csak nem tudod miről beszélsz.

  4. zajac mondta:

    “csak én”

    Nem tőled veszik el.

    Mindenkitől. Én nem bánnám, hogy ha azt amit elvesznek, elvettek tőlem arra fordítanák, hogy ne legyen hajléktalan egy kolléga. De nagyjaink inkább Audira meg focipályákra, focicsapatokra költik.

    Nem arról szól a levél, hogy az állam segítsen rajta, hanem a munkáltatója.

    Tényleg rosszindulatúnak tűnsz. Szerintem nem hóbortból vett lakást a kolléga, hanem valószínűleg azért, hogy legyen valahol meghúzódni a családdal. És szar hitelt is nyilván azért vett fel, mert mást nem adtak neki.

    Ne feledd, most ő van bajban, de lehet hogy holnap ő fog segíteni neked!

    Abban viszont igazad van, hogy ha pénzt kapna a kolléga a munkájáért, nem pedig csak alamizsnát, akkor nem lenne gond.

  5. csak én mondta:

    Sajnálom a kollégát, de együttérzésem mellett azt gondolom, hogy én nem vettem fel deviza alapú kölcsönt – nincs is semmim – így az a megoldás, hogy az állam segítsen rajta ( bankadóból levonva) áttételesen tőlem vesz el, ha ez így van nekem is kell hitel…ha nem bírom fizetni segítsen az állam, valamelyik adóból…mivel a bankadót is felhasználják máshol..
    u.i.: sajnálom, ha rosszindulatúnak tűnök, de ez is egy vélemény, ami ha normális juttatások mellett dolgoznánk nem vetődne fel.

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.