BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

Áll a bál a Békéscsabai menekülttáborban! 100 embert „kirúg” a főkapitány?

A sajtóban eddig szinte semmi érdemi hír nem jelent meg azzal kapcsolatban, hogy a békéscsabai menekülttáborból 19, immáron fogvatartott menekült megszökött.

A menedékjogi szabályozás július 1-jétől újra lehetővé, bizonyos esetekben kötelezővé teszi a menedékkérők őrizetét. A békéscsabai menekülttábor, hivatalos nevén befogadó központ, ennek a kötelezettségének kellene, hogy eleget tegyen. A hatályos jogszabály szerint „ E létesítményeken belül az ügyfelek szabadon mozoghatnak, segítésükről szociális munkások gondoskodnak, korlátozásmentesen részt vehetnek a befogadó központokon belül bármilyen közösségi rendezvényen vagy a számukra szervezett programokon.” A lényeg a belül szón van! Magyarra fordítva olyan fogház, ahol nincsenek zárkák.

Egy szó az Ügyfelekről. Békéscsabán az „ügyfelek” jelentős része Afgán és Pakisztáni. Tisztelve mindkét nép kultúráját, meg kell állapítanunk, hogy az jelentősen eltér a mi európainak nevezhető kultúránktól. Afganisztánban egy ember életét elvenni nem számít különösebb eseménynek. A vitás kérdésekben gyakorta eltávolítják a vitás felek egymás fejét különböző vágó eszközökkel. Ott ebben sem látnak semmi kivetnivalót. Az ügyfelek kiválló kézügyességgel tudnak bármiből fegyvert gyártani. Megolvasztott fogkeféből, széttört porcelán mosdókagylóból. Igen találékonyak e téren. A táborunk „ügyfelei” ilyen országokból menekülnek a jobb lét reményében. Igaz nem Magyarországot választják célul, de végül kitoloncolásuk előtt nálunk kötnek ki. Ez az alaphelyzet. Ügyfeleink egy része gyakorlott menekült. Pontosan tudják azt, hogy eddig szabadon jöhettek mehettek. Nem igazán olvassák a magyar közlönyt se, úgyhogy a bőrükön érezték meg, hogy július 1 óta be vannak zárva, mint a kismalacok a vásári ketrecbe. Cikkünk nem ennek jogosságát, vagy szükségszerűségét taglalja, csak rövid áttekintést akarunk adni a kialakult helyzetről.

Tehát egy létesítménybe be van zárva 200 fő hazatoloncolásra szánt végsőkig elkeseredett ember, akik neveltetésükből kifolyólag mélyen vallásosak, nem félnek meghalni se, és nem félnek elvenni mások életét sem. Be vannak zárva, és azon gondolkodnak, ha hazatoloncolják őket, azt melyikük fogja túl élni. Ép ésszel gondolkozva ennek az állapotnak mi lesz a következménye? Fogolyszökés. Ha ez nem megy, akkor egymásnak fognak esni. Laikusként, amatőr módon végiggondolva ennek így kell lennie. Nyilván azért vannak profik, hogy nekik ne is kelljen ezen gondolkodniuk. Tudják mit tegyenek, hogyan tegyék. A Rendőrségen vannak profik. Ez tény. De ilyen fokú dilettantizmust keresve sem lehet találni, mint ami a Békéscsabai Menekülttáborban tapasztalható!

Miért állítjuk ezt?

Hemzsegnek a szakmai hibák az őrzésben! Olyan hibák, ami az ott dolgozók életét, testi épségét veszélyezteti! Olyan hibák, amik lehetővé teszik a csoportos szökéseket! Erről a sajtót és a közvéleményt senki sem tájékoztatja, ehelyett szűkszavú semmitmondó közleményeket adnak ki a szökésről!

Az őrzést Fegyveres Biztonsági Őrség látja el. Civil emberek, egytől egyig bátor férfiak, és nők! Havi 80.000 forintos fizetésért 200 afgánnal egy épületbe összezárva váltásonként másfél tucat ember. Míg egy börtönben úgy őrzik a rabokat, hogy mindegyik mindenütt rács mögött van, itt közöttük kell járni, kelni! Nem tudni azt, hogy az ügyfelek között van e tálib, http://www.168ora.hu/itthon/menekultek-talibok-kivegzes-bekescsaba-menekulttabor-50055.html  van e szélsőséges, van e bűnöző, van e gyilkos. Jelenleg egy 130 ügyfél kezelésére alkalmas erő őriz 200 főt. Pontosabban ennek az erőnek csak a nyolcvan százaléka, mert képtelen a vezetés feltölteni az állományt. Figyelembe véve ezt, és az „ügyfelek” leírását, ki mer vitába szállni azzal, hogy a Fegyveres Biztonsági Őrök BÁTOR EMBEREK!!! Ha valaki igen, az illetőt szívesen körbevezetik a táborban. Mi több, bent is maradhat kicsit az ügyfelek között!!

Pár szó magáról az objektumról. Egy viszonylag új épület, jól karbantartott, az eredeti céljának megfelelő. Tökéletesen olyan, mint egy leánykollégium. A jelenlegi formájában fogvatartottakat csak az tudna benne megfelelően őrizni, aki kitalálta, hogy ezt a feladatot ebben az épületben kell végezni. Nyilván tud valami olyasmit, ami pótolja az épület hiányosságait. Ebből az épületből akkor és az távozik, aki akar. Még ha a biztonsági őrök a lelküket kiteszik, akkor is. Márpedig kiteszik.

Egyéb hiba is van a gépezetben. A biztonsági őröknek kiváló felszerelésük van. Egy világoskék munkásruha és egy bakancs. A bakancs kitűnő lehet egy farba billentéshez, és a bokát is jól fogja. De a felszerelés nem véd a fogkeféből, a porcelán cserépből készült „bökő” ellen. A biztonsági őrök nem kaptak megfelelő képzést abból, hogy hogyan védjék meg magukat. Nincs megfelelő képzésük arról sem, hogy milyen jogaik vannak. Viszont a kötelességeik ismeretére kiválóan kiképezték őket! Sok olyan dologra is, ami nem is rájuk vonatkozik! Civil embereket, a civil szférában is szégyenletes fizetésért, rendőrként kívánják, használni Békés Megyében! Úgy, hogy nincsen sem rendőri jogosítványuk, sem felszerelésük, sem képzésük, sem jogi védelmük, és a legfontosabb MUNKABÉRÜK sem!

Ez tehát az alaphelyzet. Ezek összessége eredményezhette a fogolyszökést. Ez magában egy nehéz helyzet, amit haladéktalanul meg kell oldani. Az ott dolgozó munkavállalók életének, testi épségének megóvása érdekében. Nem beszélve Békéscsaba lakosairól.

Hála istennek Békés Megye Rendőrfőkapitánya azonnal tudta orvosolni a helyzetet! Csütörtökre egy rendkívüli állományértekezletet hívott össze a Békés Megyei RFK épületébe. Mindenkit berendelt a menekülttábor dolgozói közül, kivéve az éppen szolgálatban lévőket. És elmondta a megoldást! A megoldás olyan egyszerű és kézenfekvő volt, amilyet nem halottunk szerintem Kádár János idejében sem. A főkapitány úr a helyzet megoldásaként elmondta, hogy „a legközelebbi fogolyszökéskor kirúg mindenkit!” „Ő soha többet nem fog fogolyszökést jelenteni az ORFK-ra!” Különösen nagyra méltatta a munkavállalók munkáját, „nem csinálnak semmit”, „nem szeretik a munkájukat”, „ezen túl úgy bánik velük, mint ha rendőrök lennének”. A dolgozókat „csürhe bandának minősítette”, „felrótta nekik, hogy „miattuk 30 rendőr dolgozott”. Döbbenetes volt. A hangfelvételt hallgatva el lehet mondani, hogy hihetetlen a történet. 2013-ban egy fogolyszökés, amit egyértelműen nem a dolgozók hibája, hanem a munkáltató dilettáns hozzáállása okoz, ilyesmit von magával!

2013-ban elvárható az, hogy vizsgálják ki mi okozta a szökést, felelős-e érte valaki, (ha igen azt vonják felelősségre, ne az állományt kollektívan) és elvárható annak a kidolgozása is, hogy hogyan előzzük meg az ilyen eseteket!

Szakszervezetünk Elnöke többször próbált időpontot kérni a Főkapitány Úrhoz, többek között azért, hogy ezen problémákat, melyeket a tagjaink jeleztek felénk, továbbítani tudjuk neki. De nem. Szóba sem áll velünk, függetlenül attól, hogy a törvény szerint a dolgozói érdekképviseletét ellátjuk. Tagjainkat szeretnénk megnyugtatni, hogy minden rendelkezésünkre álló eszközzel ki fogunk állni értük, ha valóban beváltja a fenyegetését a Főkapitány Úr és hirtelen haragjában „kirúg” mindenkit. Igaz megvédeni fizikai értelemben nem tudjuk ott dolgozó tagjainkat, hiszen a munkáltató helyett nincs módunk védőfelszerelést vásárolni, a fogva tartás helyét átalakítani, viszont felajánljuk a segítségünket egy ingyenes, gyors és viszonylag hatékony önvédelmi képzés megtartásával. Bízunk benne, hogy egyik munkavállalónak sem görbül meg haja szála se a munkáltató hanyagsága miatt. Ha ilyen mégis előfordulna, természetesen képviselni fogjuk tagjainkat a munkáltató ellen indított kártérítési perekben.

 

Kollégáink, Fegyveres biztonsági Őrök! Kitartást és sok szerencsét nektek a veszélyes munkátokhoz!

 

RKDSZ

32 hozzászólás ehhez - Áll a bál a Békéscsabai menekülttáborban! 100 embert „kirúg” a főkapitány?

  1. sanboy mondta:

    A bv-s kollégának köszönjük a hozzá szólást közöttük is van aki onnan jött ! Mi sem szólnánk le őt sem a munkáját ! Ott lehet nincs azért ennyi fertőzött beteg akit az orvos csak láttamoz és kész nem számolva azzal hogy egy eritreai emberkén sem látszik hogy beteg viszont nagyon sok hordozó közülük ! Ez csak egy példa ! Továbbá valószínűleg te tudod az előéletét meg hogy miért került be és hogy vigyázz vele esetleg ! Itt erre nincs lehetőség !

  2. Csillag mondta:

    Sanboy, köszönöm! Én teljes szívvel mellettetek állok.

  3. Feleség mondta:

    Sanboy! Ezeket a dolgokat valószínű nem véletlen írtam. Borzasztó az egész!! Azokat az embereket akik ezeknek a hiányosságoknak a felelősei beállítanám őket oda nagyon szívesen!! Menjenek úgy haza egy “12″ órás szolgálat után, hogy a gyerek rohan hozzá, ölelné át, mert annyira hiányzott neki az édesapja, édesanyja, de nem teheti meg. Jellegzetes mondat: Várj drágám míg lefertőtlenítem magam!!! A velük való (dolgozókkal) bánásmódról, meg talán nem is nyilatkoznék….Tragédia! Íróasztal mögül könnyű dirigálni.

  4. sanboy mondta:

    Csillagnak üzenem a leg-szívhez-szólóbb hozzá szólást olvastam tőled ! Látszik az együtt érzés ! Köszönöm a kollégák nevében !!!!

  5. sanboy mondta:

    Feleségnek szólva !
    Tudod teljesen igazad van ! Sokan inkább magunk képezzük illetve valamely kolléga képez minket és magunk védelmében veszünk magunknak önvédelmi felszerelést legyen az fertőtlenítő vagy bármi ami minket szolgál és talán nem kapunk érte ha nálunk van ! Elég sok kollégánk rendelkezik saját felszereléssel mert inkább meg veszi magának mint várjon valakire. … Gondolom tudod mire gondolok ezzel !!! Valami értelmes ember hozzá szólt hogy van fegyver nálunk !!(a neten nézze már meg a fegyver fogalma ) nem össze keveredő a kényszerítő eszközzel !!! Sok kollégánk mikor egy műszak váltáskor volt baj ezek nélkül ment a társai segítségére !! Ki lehet próbálni ! Előtte afgán mögötte Koszovó ! Többet nem fűznék hozzá ! ! !

  6. Feleség mondta:

    Tisztelt Johni! Azt a különbséget elfelejted, hogy ezek az emberek olyan szociális körülmények közül származnak, akiknek a gyilkolás a legkisebb gond. Számára ez olyan, mint neked elmenni a boltba. Rutin. A magyar börtönökben persze,hogy kevesebb lehet a konfliktus, hisz a magyar jogszabályok lehetővé teszik nekik, hogy jó magaviseletért jóformán bármikor szabadulhatnak. Egy emberi élet kioltása max. 4 év, a legtöbb estben. De ezeknek az embereknek java, ha kitoloncolásra kerül a hazájában biztos halál várja, így az egyetlen módja a szabadságának, ha innen, az őrzött szállásokról próbálnak megszökni. Arról nem is beszélve, hogy valószínű nagy becsben vannak tartva és itt csak próbálna meg erőteljesebben fellépni egy őr…. biztos vagyok benne,hogy bármilyen jogosan is járna el a fejét vennék érte. Így természetes az is,hogy a menekültek a fejükre nőnek sajnos. Én nagyobb hatalmat adnék az őrök kezébe. (hiánytalan önvédelmi felszerelés is közé tartozik)Talán visszatartó erő lenne a többi számára.

  7. Feleség mondta:

    A vasalt egyenruha is nagyon fontos a névkitűző tábla és a többi kiegészítő mellett!! Hihetetlen, nem??!!Az otthoniak meg csak imádkozzanak,hogy szerettük hazaérjen.

  8. Pumukli mondta:

    Sajnos ami ebben az intézményben történik az katasztrófa. Senki nem látja kívülről hogy mi is megy bent mióta a BÁH ural mindent, 21 nap telt el és botrány ami van nap mint nap,mindenki főnök,mindenki dirigál parancsolgat,le nézi a fbő- állományt ! Senkit nem érdekel az hogy egész nap kint állt az őr a 40 fokban vagy a -20 fokos hidegben,bárki tudna klímás,és fűtött helyről észt osztani !! Nagyon sok jelzés volt már az öltözőkkel kapcsolatban,és minden ami minket munka végzésünk során érint, de soha nem történt semmi ezzel kapcsolatban ! Egy egyszerű dolog . A nagy bejárati zsilip kapu ami már másfél éve rossz és a BÁh azt is az fbő-re fogta hogy ők rontották el és azóta sem lett kész, kolléganők taszigálják azt az 5 mázsás kaput mert a BÁH arra nem képes hogy megcsinálja és egyszerűbb volt egy lakatot rá rakni és elnézik hogy az fbő-s kolléganők taszigálják azt a nehéz kaput ! Ha erre nem képesek akkor mit várjunk el tőlük !! Az első az első nagyobb sztrájknál több mint 100 ember őrjöngött hogy ki akar menni és a vezetőség vagy is a ( BÁH ) bejött és ennyi volt a reakció hogy nem lesz itt semmi !!
    Ami az öltözőkel kapcsolatos az egyenesen botrány, folyosón öltözni, egy normális wc és tusoló sincs Undorító!! Mindenki tart attól hogy haza visz valami betegséget és elkapja akár az egész család és lehet életünk végéig hordozhatjuk !! Nem egy ember van már aki elkapott betegséget és legjobb esetben csak valami kisebb bélfertőzést legrosszabb esetben pedig a fertőző osztályon kötött ki a kórházban ! A fizetésről meg már nem is beszélek mert az meg már szégyen !!
    Gratulálok Tisztelt Vince úr a cikk nagyon jól sikerült !!

  9. Johni mondta:

    Tiszteltetem a cikkírót! Járt már börtönben valaha? Nem hinném! Ott sem választják el a smasszert a fogvatartott uraktól rácsok! Sőtt, van olyan intézet, ahol a körletfelügyelő 100-120 fogvatartottal van 12 órás szolgálatban!!! És nem keres sokkal többet havonta az itt említett őröktől! A fogvatartott urakra napi 8-10ezer Ft-t költenek! Bugyli bicskájuk van a kajáláshoz, s ők is sokmindenből fegyvert tudnak készíteni… Félreértés ne essék, nem célom az itteni őrök leszólása, csupán a szerettem volna tisztázni az itt leírtakból pár téves dolgot!

    • zajac mondta:

      Köszönjük az észrevételt tisztelt Johni. Megkérdeztem, a cikk irója valóban nem sokat járt börtönökben. A veszprémit, a gyulait, és a szegedit látta csak. Az ott látottakra alapozta azt az állítást, hogy a börtönben a fogvatartottak cellákba vannak zárva, a menekült táborban pedig szabadon jöhetnek – mehetnek. A véleményünk továbbra is az, hogy a fogvatartottak két elhelyezési formáját összehasonlítani sem lehet. Amennyiben tudomással bír arról, hogy Magyarország valamely börtönében olyan viszonyok uralkodnak, mint a menekülttáborban, szívesen állunk rendelkezésére sajtóval, jogvédelemmel. Köszönjük véleményét. Zajac

  10. dr. Igriczi Lajos mondta:

    Elképedve olvasom a “befogadottak”.ról szóló hireket!!
    Vegyük komolyan az ügyet mert ezek az emberek nem ismernek tréfát!!
    Mi békéscsabaiak nehogy helyszinen megtapasztaljuk a “tálbos viselkedést” !!!!!
    dr. Igriczi Lajos

  11. Lowland mondta:

    Olvasom a sorokat, és vajon miért nem lepődök meg?!? Régebben sem nagyon adtak a körülményekre ezeknél a szerveknél, de mióta uj vezetők vannak a megyék éllén még annyit sem. A sithek uralják ezt az országot, és sehol egy Luke Skywalker.

  12. Én. mondta:

    Kiskunhalas sem külömb, 12 FBŐ vigyáz 140 fő menekültre. Egyszer kell komojabb botránynak történnie. ( volt már rá példa: tömegverekedés, tűzgyújtás,stb.) Biztos az FBŐ-k hibája lessz a dolog mehetnek a bíróság elé.A végén még őket is becsukják.

  13. noname mondta:

    Lehet hogy a mai világban minden adandó alkalmat meg kell ragadni ha munka van de vannak határok amikor már az ember nem kockáztatja az életét illetve a családjáét! Ez a munkakőr igen is nagyon veszélyes nem beszélve az említett AIDS-ről, hepáról stb…. nem lehet tudni hogy az a koszovói, pakisztáni egyéb nemzetiség a saját lakhelyén mit tett! Robbantott, erőszakolt vagy akár gyilkolt!!!!!! Ezeket az embereket az FBŐ-ket tisztelni és megbecsülni kellene nem pedig bedugni őket egy 10 nm-es öltözőbe, felszólításra se nagyon adni védőitalt a legnagyobb melegbe! És a többiről nem is beszélve! Egy civil ember csak egyetlen egy percre gondoljon bele! Nem milliós fizetést kérnek sem pedig AK47est az oldalukra egyszerűen csak megfelelő körülményt a munka elvégzéséhez és ehhez való fizetést!!!!!! Mint hogy az alapnak járó VESZÉLYESSÉGI PÓTLÉK SEHOL!!!!!!!

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.