BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

Az ombudsman szerint a jövőben megelőzhetőek lesznek az olyan rendőri visszásságok, amelyeket az idei március 15-ei nemzeti ünnepen tapasztaltak. Szabó Máté közleményében azt írta, Bencze József országos rendőrfőkapitány elfogadta ajánlásainak többségét.

Az országgyűlési biztos szerint így alappal várható, hogy a jövőben megelőzhetőek lesznek például az előállításokkal, az előállítottakkal való bánásmóddal, az előállítottak hozzátartozóinak, valamint védőinek értesítésével kapcsolatos visszásságok. Szabó Máté emlékeztetett, komoly alkotmányos aggályokat vet fel az a gyakorlat, hogy egyes állami vagy önkormányzati rendezvények biztosítását az állam a rendőrség helyett őrző-védő magánvállalkozásokra bízza. Ezért tette szóvá, hogy velük kapcsolatban nem érvényesíthetők a rendőri intézkedések megítélésére vonatkozó alapelvek, garanciális elemek. Azt írja, hogy Molnár Csaba, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter arról tájékoztatta, hogy ez a rendezvények szervezője és a szolgáltatók közötti szerződéses viszonyban megfelelően szabályozható kérdés, amelyre a jövőben fokozott figyelmet kell fordítani.

Az ombudsman a rendőrfőkapitány és a miniszter válaszait elfogadta, az érintetteket pedig arról tájékoztatta, hogy megkülönböztetett figyelemmel fogja kísérni az intézkedések teljesülését. Jelezte ugyanakkor, továbbra is vitatott az állami és önkormányzati rendezvények jogi megítélése. Arra mutatott rá, hogy az állam, vagy az állam képviseletében eljáró személy nem lehet a gyülekezési jog alanya.

Az ombudsman változatlanul a békés gyülekezési jog sérelmét látja abban, ahogyan a rendőrség a törvény hatálya alá tartozó rendezvényekre beléptetést, ennek során a ruházat- és csomagátvizsgálást végzi. Utalt arra, hogy a rendőrök kizárólag a kordonok közé belépőket ellenőrzik, a kordonon kívül maradókat nem.

Írja a Gondola.hu internetes portál

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.