BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

A jövőben is megéri a vállalatok számára a cafeteria annak ellenére, hogy az országgyűlés a 25 százalékos speciális természetbeni adókulcs alkalmazása mellett döntött – olvasható a NEXON közleményében.

2010-től az adómentes természetbeni és pénzbeni juttatások (étkezési utalvány, üdülési csekk stb.) adómentessége csaknem teljes mértékben megszűnik, de az általános 54 százalékos adómérték csupán néhány juttatásra, így például a hideg étkezési utalványra és a csekély értékű ajándékra lesz érvényben.

A HVG.hu internetes honlap szerint 2010-től az adómentes természetbeni és pénzbeni juttatások (étkezési utalvány, üdülési csekk stb.) adómentessége csaknem teljes mértékben megszűnik, de az általános 54 százalékos adómérték csupán néhány juttatásra, így például a hideg étkezési utalványra és a csekély értékű ajándékra lesz érvényben.

A kedvezményes, vagyis 25 százalékos kulcs alá tartozik majd a helyi közlekedési bérlet, az üdülési csekk (a minimálbér összegéig), a meleg étkezési jegy (havi 18 ezer forintig), az önkéntes pénztári befizetések (a minimálbér feléig), az iskolarendszerű képzés (a minimálbér 2,5-szereséig), valamint az iskolakezdési támogatás (a minimálbér 30 százalékáig). A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a jelenlegi adómentes összegek költségének kalkulációjakor a következő év elejétől alapként 25 százalékos adónak megfelelő szorzót kell majd alkalmazni, azaz a juttatások járulékmentesen adhatók.

Az elfogadott rendelkezések alapján a jelenlegi adómentes természetbeni juttatások köréből adómentes marad a munkáltató által nyújtott kedvezményes számítógép- és internethasználat. A lakáscélú munkáltatói támogatás pedig 2010-től adóterhet nem viselő járandóság lesz.

A változások hatására többen már temetni kezdték a cafeteriát. „Még ha kevésbé optimális megoldás is a cafeteria, mint az adómódosításokat megelőzően, továbbra is költségmegtakarítást jelent majd a vállalatok számára. Emelett ez egy speciális, a dolgozó szükségleteihez igazodó, az egyén választását megjelenítő motivációs eszköz” – magyarázza Novák Éva, a NEXON szakértője, miért éri meg a vállalatok számára a cafeteria. „Az adóköteles természetbeni juttatások ugyan kevésbé kedvezőek, de ezek alkalmazása korábban sem volt jellemző” – teszi hozzá.

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.