BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

A meghirdetett program szerint ma 10.30-kor kezdődik az Alkotmánybíróság határozathirdetése a kormány novemberi indítványáról. Az eseményt a Portfolio.hu a helyszínről tudósítja. A határozathirdetésnek azért is van nagy jelentősége, mert erre a határozatra, illetve a Kúria hónapokon belül várható jogegységi döntésére alapozza majd a kormány a közeljövő devizahiteles intézkedéseit.

A határozathirdetés során száraz jogi szöveget ismertetett néhány percben az Alkotmánybíróság elnöke, amelyet a közönség állva hallgatott. A határozatnak talán az a legfontosabb pontja, hogy jogszabályilag bele lehet nyúlni korábban kötött szerződésekbe is. Ennek során azonban a bírósági gyakorlatot kell figyelembe venni.

Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke először ismerteti a kormány indítványát, amelynek lényegéről az alábbiakban számoltunk be. Az indítvány a fennálló devizahitelek problémájával kapcsolatos, amelyet az árfolyamok megugrása és a törlesztőrészletek emelkedése idézett elő.

 

A kormány az alábbiakra várja a választ:

 

1. Az alaptörvényből levezethető-e olyan konkrét fogyasztóvédelmi rendelkezés, amely szerződési feltétel, bírósági ítélet vagy jogszabály alaptörvény-ellenességét okozná? 2. A devizahitel-szerződések milyen keretek között módosíthatók jogszabállyal?

 

Az Alkotmánybíróság tehát nem egyedi (konkrét) devizahiteles ügyekben hoz ítéletet, jogszabályt nem semmisít meg, és arról sem dönt, hogy egyes szerződési elemek alkotmányellenesek-e.

 

A kormány indítványa az Alaptörvény azon pontjaira hivatkozik, amelyek szerint

 

1. “Magyarország biztosítja a tisztességes gazdasági verseny feltételeit. Magyarország fellép az erőfölénnyel való visszaéléssel szemben, és védi a fogyasztók jogait”, (Alaptörvény M) cikk (2) bekezdése)

 

2. “Az emberi méltóság sérthetetlen. Minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz, a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg.” (Alaptörvény II. cikk)

 

3. Magyarország független, demokratikus jogállam. (Alaptörvény B) cikk (1) bekezdés).

 

Az Alkotmánybíróság határozata hozzájárulhat ahhoz, hogy a kormány jogilag alátámasztott intézkedéseket hozzon a devizahitelek ügyében. Kormányzati politikusok korábbi nyilatkozatai szerint megvárják a Kúria decemberben kihirdetett jogegységi határozatának kiegészítését is (az egyoldalú szerződésmódosítások és az árfolyamrés ügyében), amelyhez a Kúria az Európai Bíróság (május környékén várható) ítéletét várja.

Egy hozzászólás ehhez - Devizahitelek: jön az Alkotmánybíróság határozata

  1. Timkó Attila mondta:

    Sokak véleménye az hogy amit főztél edd meg. Igaz senki nem kényszerített hogy devizahitelt vegyek igénybe a házam megvásárlásakor. Az is igaz hogy senki nem figyelmeztetett a gazdasági válságra habár a bankszektor már tudott a dologról 2007-ben is(2008-ban vettem fel a hitelt). A hitelemet 155 ft /chf forintosították annó, szerintem nekem nem segítség a 180ft/chf-es árfolyamgát csak időhúzás(így is 20 év a futamidő). Én nem tehetem meg azt amit olyan sokan hogy nem fizetem a törlesztőrészletet, mert nekem a fizetésemből levonnák. Hol a segítség amit igérgetnek? Az is segítség lenne hogy a rendszeresen és időben törlesztők kapnának valamilyen kedvezményt(pl. egy havi kezelési költség elengedése nálam kb.4500ft). Ezt Európában alkalmazzák úgy hívják Pozitív BAR Lista, sajnos Magyarországon ilyen nincs.Meddig bírjuk???

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.