BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

Dr. Lázár János országgyűlési képviselő levele az RKDSZ tagságához

Vincze Tibor

Elnök Úr részére

Tisztelt Elnök Úr!

Tisztelt Választmány!

Kedves Szakszervezeti Tisztségviselők!

Ezúton is nagy tisztelettel köszönöm, a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezetének Országos Választmányi ülésére szóló meghívását, melynek – előzetes terveimmel szemben – legnagyobb sajnálatomra személyesen nem tudok eleget tenni. Invitálásukat örömmel fogadtam, mivel a magam és a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség nevében is egyaránt fontosnak ítélem az érdekképviseletekkel történő folyamatos párbeszéd kialakítását és a közbiztonsági kérdések közös platformon történő megvitatásának fontosságát.

A Fidesz, a közbiztonsági szakterületet is magába foglaló programalkotó munkájának folyamata még nem ért véget, de már most számos olyan tárgyaláson, megbeszélésen, és szakmai vitán vagyunk túl, amelyek inspirálóan hatottak ránk. Tudom, hogy nagy a várakozás a jövő terveivel kapcsolatosan, de a többség számára biztosan elfogadható, hogy rendkívül körültekintően, minden ágazati érdeket és szakmai érvet át kell tekintetünk, és meg kell ismernünk ahhoz, hogy egy elfogadható, minden részletében megérlelt, és ami talán még fontosabb: végrehajtható kormányprogramot alkothassunk.

Azt gondolom tehát, hogy a Fidesz rendészeti programját nem lehet megalkotni az ágazatban dolgozó érdekképviseletek véleményének meghallgatása és megismerése nélkül. E szándék motivált abban az elhatározásomban, hogy folyamatosan konzultálni fogok – mint ahogy ezt eddig is tettem – a szakszervezeti vezetőkkel annak érdekében, hogy a munkavállalói oldal szempontjait, a legteljesebb mértékig beépíthessük elképzeléseink közé. Meggyőződésem, hogy az egyenruhások véleményét meg kell hallgatnunk, hiszen elengedhetetlen szükségünk van rájuk ahhoz, hogy a jelenleginél erősebb és hatékonyabb rendészeti struktúrát építhessünk ki.

Áttekintve pártom rendészeti programjának sarokelemeit, annak kulcskérdései kapcsán a következőkről tudom Önöket tájékoztatni. Meggyőződésünk, hogy a jól megfizetett, megfelelő létszámú rendőrség mindannyiunk közös érdeke. Napjainkra kritikussá vált a hivatásos állomány létszámhiánya, melynek mértéke jelenleg megközelíti a 3.000 főt. Ennek megfelelő minőségi színvonalú pótlása a jövő elengedhetetlen feladata.  A Fidesz szerint növelni kell a rendőrök fizetését, valamint – elsősorban belső átcsoportosítások révén – meg kell oldani a rendőrségi szervezetben meglévő súlyos létszámhiány problémáját is. Új szolgálati törvény megalkotásával inflációkövető, felzárkóztató és átlátható bérezési rendszert kívánunk kialakítani. A Fidesz új egyenruhás karrierprogramra tesz javaslatot. Az új karrierprogram kiszámítható, biztos életutat jelent majd azoknak a hivatásos állományú dolgozóknak, akik a rend védelmére, a bűn üldözésére, határaink ellenőrzésére, a katasztrófák megelőzésére és elhárítására tesznek esküt. Ez az új karrierprogram biztosítani fogja az állomány számára a stabilitást, a tervezhetőséget és a politikai befolyásmentesség érvényesülését. Az egyenruhás karrierprogram centrumában a különleges közszolgálatot vállaló rendőr tudása, valamint a mennyiségi és minőségi mutatók alapján mért teljesítménye fog kerülni. Programunkban arra törekszünk, hogy a jelenlegi, szinte átláthatatlan pótlékrendszer helyett átlátható, tisztességes jövedelemviszonyokat teremtő bérrendezést valósítsunk meg. Célunk, hogy a mostani rendszer „alján” a „végeken” dolgozó rendőr kollégák nagyobb megbecsülést, teljesebb anyagi és erkölcsi támogatást kapjanak az államtól. A körzeti megbízotti rendszer újjáépítésével, a körzeti megbízotti csoportokban dolgozó kollégák fokozott, a jelenleginél jóval magasabb anyagi elismerésével kívánunk a fennálló helyzeten változtatni. Arra kívánunk törekedni, hogy jelentősen emelkedjen a közterületeken dolgozó állomány illetménye. Meglátásunk szerint a havi bruttó 150.000 forintos jövedelem nem tartozik a vonzó fizetési kategóriába, tehát ezen összeg, jelentős emelésére van szükség. Meggyőződésünk, hogy megoldási javaslataink által, a rendőrök illetményének növelésére révén biztosíthatóvá válik az állam erőszak-monopóliumának megőrzése, amelyet a közbiztonsági helyzet biztosításának egyedüli legitim eszközének tekintünk. A Fidesz úgy véli, hogy csakis a magasabb rendőri fizetések képesek garantálni, hogy a rendőri szakma visszaszerezze a társadalmi támogatását, s hogy újra presztízs legyen rendőrként dolgozni. Az Önök számára is le kívánom szögezni, hogy mi, az egységes és megbonthatatlan állami erőszak-monopóliumban hiszünk, s felelőtlen megoldásnak tartjuk, ha ezt bárki megkérdőjelezi. Civil szervezetek, gárdák, város- és településőrségek, hobbiszakkörök nem alkalmasak a rend biztosítására, azt csakis az állam által az adófizetők pénzéből finanszírozott rendőrség láthatja el a biztonság garantálását Magyarországon.

A rendőrség és a határőrség összevonásával, 2008. január 1-jén egy 45 ezer fős integrált szervezet jött létre. Azt Önök is bizonyára tudják, hogy a Fidesz annak idején támogatta a két szervezet integrációját, ám azóta bebizonyosodott, hogy több olyan szakmai feltételünk sem teljesült, amit ezen támogatás fejében kértünk, így a jelenlegi integrált szervezet sajnos nem rendelkezik a megfelelő finanszírozási háttérrel. Meggyőződésünk, hogy az egész rendészeti struktúra megérett az átgondolásra, a teljes változásra. Vannak olyan változtatási kényszerek, amelyeket megkerülhetetlennek ítélünk. Ezek közé tartozik az, hogy – megítélésünk szerint – a rendészeti ágazat miniszteri irányítási szintjén a jelenlegitől eltérő megoldásban érdemes gondolkodni. Nem tartjuk lezártnak a rendőrségi struktúra átalakítását sem.

Meggyőződésünk, hogy minden szinten részletes átvilágításra van szükség. Az emberek azt látják, hogy aktuális állapotában a rendőrség nem tud hatékony választ adni a bűnözői csoportok által adott kihívásokra. Ennek egyik fő oka, az országban tapasztalható rendőri jelenlét hiánya. Magyarországnak ugyanakkor elsősorban nem több rendőrre – de arra is -, hanem hatékonyabb munkaszervezésre, és a rendőri jelenlét biztosításához, a túlóradíjak kifizetéséhez szükséges többletforrásokra van szüksége.

A Fidesz egy teljesen új, a jelenlegi kaotikusan és elégtelenül működő rendőrségi struktúra helyett a bűnügyi helyzetre gyorsan reagálni képes, az emberek számára mindig elérhető rendőrségi struktúrát kíván létrehozni. Szakítani kívánunk az elmúlt évek rossz döntéseivel, s arra kívánunk törekedni, hogy minden egyes településen érezzék az emberek, hogy a rendőrség a jog alapján álló, az ő vagyonukat, és személyi biztonságukat védő, a mindennapi életük biztonságát megóvni tudó és biztosítani képes szervezet. Meggyőződésünk szerint a rendőrség a mindennapokban az államot képviseli, tehát ezt a lehető legmagasabb színvonalon kell tennie. Az általunk kidolgozott és meghonosítani kívánt rendszerben a rendőr a munkáját elismerten végző háziorvoshoz lesz hasonlítható, aki az összes páciensét ismeri, napi kapcsolatban áll velük, s természetesen tud és képes segíteni az általuk tapasztalt közbiztonsági problémák megoldásában.

Terveink szerint a KMB-sek, lakosságszám-arányosan országosan 745 csoportba integrálódnának a jövőben. Ezek a körzeti megbízotti csoportok 9 főt foglalnak majd magukba, melyek további 4 fő járőr-gépkocsivezetővel egészülnek majd ki. A körzeti megbízottak fennmaradó szolgálati idejükben biztosítják az állandó kapcsolattartást a helyi lakossággal. Az új rendőrség struktúrájában felálló KMB-s szolgálat összességében közel 10 ezer státuszt igényel majd. Az új rendőrség alapja a körzeti megbízotti beosztás lesz, s ezt a kiemelkedően fontos munkát jelentős anyagi ráfordítással kívánjuk majd elismerni.

Mint a bevezetőmben is említettem, én magam kiemelten fontosnak tartom a szakszervezetekkel történő rendszeres kapcsolattartást és véleménycserét. Meglátásom szerint egy felelős minisztériumnak a napi munkavégzése során folyamatosan egyeztetnie kell az érdekvédelmi szervezetekkel. Mindezért más, a jelenleginél aktívabb kapcsolattartásra és kölcsönös kommunikációra lesz szükség. A döntés-előkészítések során fontos, hogy az érdekvédelmi szervezetek hallathassák a hangjukat. Tudom, hogy a kormány-szakszervezetek viszony – jellegéből adóan – nem a „barátkozásról” szól, hiszen ha az érdekvédelem jól végzi feladatát, akkor megkerülhetetlen az érdekütközés. A jelenlegi gazdasági helyzetet figyelembe véve pedig egy új, a választópolgárok többségének bizalmát elnyerő kormány, egyik napról a másikra nem lesz képes azonnali eredményeket elérni minden társadalmi és gazdasági, így az önök ágazatát érintő kérdésben. Szeretném azonban leszögezni: nem várok gond és konfrontáció-mentes helyzetet 2010 után a rendészeti ágazatot illetően sem, de meggyőződésem, hogy lehet másképp, más stílusban is kormányozni ezt az országot, mint ahogy azt a jelenlegi hatalmi elit teszi. Kompromisszumra és közös megoldásokra törekedve együttes sikereket érhetünk el, melynek eredménye egy szilárd, közbiztonságában megerősödött és sikeres Magyarország lehet. E cél eléréséhez szövetséget ajánlok minden, a rendőrség érdekeit védő, szervezetét és működését megerősíteni szándékozó, és a közbiztonság megszilárdítását mindenekelőtt fontosnak tartó érdekképviselet számára.

Még egyszer megköszönve szíves meghívásukat, kívánok Önöknek a konferenciájukhoz jó munkát, a szabadprogramokhoz pedig kiváló hangulatot és jó szórakozást!

Budapest, 2009. szeptember 10.

Dr. Lázár János

a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság

elnöke

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.