BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

Átlagosan 5-12 ezer forinttal nőtt szeptemberben a pedagógusok bruttó bére tavalyhoz képest. Csak sajnos nem egységesen emelkedtek a bérek – írja a Napi Gazdaság saját gyűjtésére hivatkozva.

Átlag 3,8 százalékkal nőtt a pedagógusok bére szeptemberben tavalyhoz – vagyis az első béremeléshez – képest. Ez a kormány által a múlt évben elkezdett többlépcsős, 100 százalékos béremelés egészét tekintve 10 százalékos többletet jelent: bruttó 5-12 ezer forintot a diplomás tanároknak.

A középfokú végzettséggel rendelkező pedagógusok viszont (például a pedagógiai szakasszisztensek) mindössze pár száz forinttal vihetnek többet haza, hiszen fizetésük bruttó növekménye 486-770 forint között alakul alkalmazottként eltöltött éveik számától függően.

Egy alapszakos, azaz főiskolai végzettséggel rendelkező, 3-5 éve tanító oktató ugyanis szeptemberig bruttó 192 200 forintot keresett, a mostani évkezdettel ez 198 898 forintra nőtt. Amennyiben valaki már régebben, például 6-8 éve van a szakmában akkor a 208 217 forintos fizetése most 215 473 forintra gyarapodott.

A pedagógusok egy része nem örül felhőtlenül az új bérezési rendszernek, mert nem találja feltétlenül igazságosnak. Ugyanannyival nőtt a keresete ugyanis annak a pedagógusnak, aki heti 22 órát ad le, mint annak, aki heti 26-ot.

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.