BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

A Liga Szakszervezetek újabb 550 millió forintos állami támogatást nyertek, a nyáron megkapott másfél milliárd után, tudta meg az atv.hu. Más szakszervezetek az összeg töredékét kapták, de például a kormánnyal szintén harmonikus viszonyt ápoló Munkástanácsoknak egy fillér sem jutott.

550 millió forint állami támogatást nyertek a Liga szakszervezetek a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által megítélt uniós pénzek nyerteseiről október 7-én született döntés. A TÁMOP 2.5.3.A jelű támogatás célja a „társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése”.

Az atv.hu birtokába került dokumentum szerint a most szétosztott mintegy 1,2 milliárd forintból 550 milliót kap a Gaskó István vezette Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (Liga): a szakszervezeti tömörülés hét régiós szervezete kap egyenként 50 milliót. 100 milliót kap Gaskó „saját” szakszervezete, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete. Ötvenmilliót kap a Ligához tartozó Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezete, és 50 millió jut a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezetének.

A Liga jó évet tudhat magáénak, hiszen júliusban a kormány jóváhagyta  „A munkáért!” című, 1,6 milliárd forint támogatási igényű projektjavaslatát, és hozzájárult a támogatási szerződés megkötéséhez.

A TÁMOP keretében benyújtott projekt főpályázója a Liga, konzorciumi partnerei a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége.

A projekt célja „a szociális párbeszédben és konzultációban résztvevő szervezetek kapacitásának megerősítése és együttműködésének elősegítése annak érdekében, hogy hatékonyan és felkészülten tudják képviselni a munkavállalók és munkáltatók érdekeit.”

A szakszervezetek tényleges társadalmi befolyását ismerő forrásunk szerint tény, hogy a Liga ott van a legjelentősebbek között, azonban az 550 milliós támogatás „kirívó és aránytalan”. Úgy tudjuk, a Munkástanácsok már a nyári döntés miatt csalódott volt, ám a vezetők arra számítottak, hogy az októberi pályázatból kompenzálja őket a kormány.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke megerősítette értesüléseinket: sem maga a Munkástanácsok, sem tagszervezetei nem nyertek semmit. Mint hozzátette: több pályázatuk is magas pontszámot kapott az értékelésnél, csak – az indoklás szerint – a forráshiány miatt nem kaptak támogatást. Arra, hogy forráshiány esetén a Liga hogy kaphatott 550 millió forintot, azt mondta: hivatalosan ők nem értesültek arról, hogy a Liga ennyit nyert volna, azt azonban elismerte: valóban vannak ilyen hírek „és ez elég komoly felháborodást generált a Munkástanácsokon belül”. „Úgy tudom, olyan szervezet nem is nyert, amely valamilyen módon, baráti szálon ne kötődne a Ligához, , pedig rólunk terjesztették, hogy mi egy békemenetes, kormánypárti szakszervezet vagyunk, Bólogató Jánosként viselkedünk a kormánnyal. Nem tűnik szokványosnak ez a megoldás” – fakadt ki interjúalanyunk.

Palkovics azt mondta: már nyáron is volt egy hasonló pályázat és a Munkástanácsok akkor sem kapott semmit. Akkor 1,6 milliárdot osztottak szét és ennek a pénznek „információink szerint a kétharmada a Ligához jutott”. Akkor abban bíztak, hogy ősszel kapnak támogatást, de most kiderült: „ősszel sem voltunk támogatásra érdemesek” – mondta Palkovics.

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.