BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

Öt-hat milliárd forintra lenne szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy ne kelljen „csökkenteniük a mentéshez való hozzáférést”

Az OMSZ megbízott főigazgatója több milliárd forintos gyorssegélyért folyamodott a szaktárcához intézett levelében – írja a Népszabadság pénteki számában.

A lap birtokába került dokumentumban Burány Béla sorra veszi azokat a hiányokat, amelyek veszélyeztetik a szolgálatnál folyó fejlesztések befejezését, illetve a betegek ellátását – számol be az újság. Egyebek mellett 59 új mentőautó vásárlásához lenne szükségük 1,3 milliárd forintra (hogy 8 évre csökkenthessék a 13-ról az autók szolgálati idejét). Mint írja a 710 jelenleg működő autóból csak 30-40-re jut biztosan orvos. Kitér arra is, hogy hiányzik az OMSZ működési költségeiből a dolgozók kéthavi bérének és azok járulékainak fedezete, azaz mintegy 2,6 milliárd forint.

A lap birtokába jutott főigazgató leveléből kiderül az is, ha a légi mentők nem kapnak még ebben az évben 250-350 milliós tőkeinjekciót, akkor a szükségesnél kevesebbszer szállhatnak fel.

Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára a lapnak elmondta: az OMSZ főigazgatója levelében valóban jelezte, hogy várhatóan az idei költségvetés egyensúlyban tartásához két irányból is többletforrásra lesz szükség, ami jelent egy 2,5 milliárdos működési és egy 1,5 milliárdos fejlesztési forrást.

A helyettes államtitkár közölte: az utóbbival kapcsolatosan a kormány előtt van a többletigény, a működési költségekről pedig részletes kimutatást kértek az OMSZ-től. Hozzátette: a kormány az Országos Mentőszolgálatot, így a földi és a légi mentést abszolút prioritásként kezeli, a szükséges forrásokat előteremti.

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.