BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

1,8 millió magántulajdonú gépjármű kötelező biztosításának van január 1-jén az évfordulója, ezek esedékes díjainak március 1-ig kell beérkeznie a biztosítókhoz. Amennyiben ez nem történik meg, akkor akár 100 ezer forintos helyszíni bírságra, valamint egyéb plusz költségekre számíthat az autótulajdonos.

A jogszabály szerint legkésőbb a kgfb-díj esedékességétől számított 60 napos türelmi idő lejártáig be kell érkeznie a biztosító társasághoz az aktuális díjrészletnek. A január 1-jei évfordulós szerződéseknél ez azt jelenti, hogy a díjnak legkésőbb március 1-jéig kell beérkeznie a biztosítóhoz. A néhány napos átfutási idő miatt a csekkes fizetést választóknak már nincs esélyük, de a banki átutalásra is egyre kevesebb az idő. Ha valaki lecsúszott a határidőről, akkor is érdemes minél hamarabb rendezni az ügyet.

Amennyiben egy autó érvényes gépjármű-felelősségbiztosítás nélkül közlekedik, akkor a rendőrség akár 100 ezer forintos helyszíni szabálysértési bírságot is kiszabhat a tulajdonosra. A tulajdonosnak ezen kívül a biztosítatlan időszakra utólag meg kell fizetnie az úgynevezett fedezetlenségi díjat is, ami a Genertel biztosító számításai szerint átlagosan hétszerese a biztosítási díjnak. A 2013. január 1-jétől hatályos jogszabály egyébként az autó tulajdonosakat arra kötelezi, hogy a megszűnt szerződést a kockázatviselés kezdetétől számított 8 napon belül visszakössék, ezzel együtt megfizessék a fedezetlenségi díjat, a türelmi időre járó díjat, valamint a biztosítási időszakra hátra lévő teljes díjat. (A díjakba természetesen a 30 százalékos baleseti adót is bele kell számolni.)

Amennyiben egy biztosítatlan jármű kárt okoz, a károsult kárát a Kártalanítási Számla téríti meg. a Kártalanítási Számla kezelője (MABISZ) az üzembentartótól ezt követően nem csak a teljes térítési összeget, de az intézkedéssel kapcsolatos minden költségét követelheti. Szükség esetén a Kártalanítási Számla bírósági úton szerez érvényt követelésének, vagyis peres úton fizettetik meg a károkozóval az általa okozott kárt.

A díjfizetési kötelezettség minden esetben a szerződőt terheli! Ez azt jelenti, hogy a szerződő nem mentesül a biztosítási díj megfizetése alól akkor sem, ha a biztosító nem küldött csekket, díjbekérőt, vagy nem hívta le az esedékes díjat a szerződő bankszámlájáról. A vonatkozó jogszabályok értelmében a díjhiányos szerződés minden esetben törlésre kerül!

Jó tudni, hogy banki átutalás esetén, a díjhátralék kiegyenlítésekor mindenképpen írja be a megjegyzés rovatba az érintett gépjármű rendszámát és/vagy a kötvényszámot.

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.