BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

Nem tetszett neki az új főnök, megjegyzéseket tett a kollégák külsejére, egyébként pedig nem tartotta be a határidőket: kirúgták. A munkajogi per a Kúrián kötött ki.

A felülvizsgálati eljárásban irányadó tényállás szerint a felperes az alperes alkalmazásában állt kezdetben könyvelő, majd menedzserasszisztens munkakörben.

A felperes közvetlen felettese a titkárságvezető volt, feladatait túlnyomó részben tőle, illetve kisebb részben a gazdasági igazgatótól kapta.

A munkáltatói jogkör gyakorlója közölte a felperessel a titkárságvezető személyének változását, melyre a felperes rosszallását fejezte ki.

A felperes munkaviszonya fennállása alatt közvetlen felettesére és munkatársára is a kinézetüket bíráló, sértő megjegyzéseket tett.
A munkáltató a felperest a magatartása miatt írásbeli figyelmeztetésben kívánta részesíteni, amely intézkedést a felperes nem vett át. Ezt követően az alperes a felperest és munkatársát kölcsönös bocsánatkérésre hívta fel, amelyre azonban nem került sor. Az egyeztetést követően az alperesi munkáltató előkészítette a jogviszony közös megegyezéssel történő megszüntetését, azonban a felperes azt nem fogadta el, így a munkáltató azonnali hatályú felmondást közölt a felperessel.

A munkáltatói intézkedés indokolása szerint a felperes a közvetlen felettese utasításait, tájékoztatás kérését rendszeresen megtagadja, a kiadott feladatokat nem végzi el, a munkaköri leírásában foglaltaknak nem tesz eleget, nem tartja be a határidőket, a feladatait nem a szükséges minőségben végzi el. Gyakran hagyja el a munkahelyét, melynek okáról kérdésre sem tájékoztatja felettesét. Viselkedése a felettesével és a munkatársaival szemben tiszteletlen.

A felperes módosított keresetében a munkaviszonya jogellenességének megállapítását és jogkövetkezményei alkalmazását kérte.

Az alperes ellenkérelmében a kereset elutasítását kérte.

A közigazgatási és munkaügyi bíróság a a felperes keresetét elutasította.

A felperes fellebbezése folytán eljárt törvényszék az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta.

A felperes felülvizsgálati kérelme folytán eljárt Kúria a jogerős ítéletét hatályában fenntartotta.

A Kúria az alábbi elvi kérdésben döntött: A munkatársakkal szemben tanúsított tiszteletlen, sértő és provokatív magatartás mint az együttműködési kötelezettség kirívóan súlyos megszegése jogszerűen megalapozza a munkáltató azonnali hatályú felmondását.

forrás: Adózóna.hu

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.