BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete, a Független Rendőr Szakszervezet és a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete Demonstrációs Bizottsága tájékoztatja tagjait, illetve a Rendőrségen dolgozókat, hogy a mai napon befejezte a kormányzattal a tárgyalásokat.

A több napon át tartó megbeszélések során a bizottság elérte, hogy újra napirendre kerül a Hszt. módosítása, a kormány megemeli 42 ezer rendőrségi dolgozó béren kívüli juttatásának (cafeteria) összegét és megteremti két – korábban bezárásra ítélt – üdülő további működtetésének feltételeit.

A megállapodás szerint a Rendőrség, az RTF, az RSZVSZ, az NOPVK és a BSZKI minden egyes munkavállalója 251.225,- Ft bruttó összegű cafetéria juttatásban részesül. Ennek nem része a helyi utazási bérlet és – a hivatásos állomány esetében – a ruhapénz sem, hiszen az a Hszt. által biztosított. A hosszú, időt és fáradtságot nem kímélő tárgyalások következtében a kormány kezdeti elzárkózásából engedve, a hivatásos állomány esetében a köztisztviselői illetményalap 3-szorosáról, a közalkalmazottak és köztisztviselők esetében pedig 5-szöröséről egységesen, az illetményalap 6,5-szeresére emeli a juttatások összegét.

A megállapodás aláírásával a kormány vállalta, hogy soron kívül, az Országgyűlés februári ülésszakán kezdeményezi a szolgálati törvény módosítását annak érdekében, hogy elkerülhetővé váljon azon hivatásos állományúak szolgálati viszonyának méltatlanság miatti kötelező megszüntetése, akiknek a büntetőjogi felelősségét a bíróság 2009. december 31. után szolgálati viszony keretében vagy annak felhasználásával elkövetett vétség vagy katonai bűncselekmény miatt megállapítja. Eltörlésre kerül továbbá a büntetlen előélet évenkénti igazolásának szükségessége is, így más foglalkoztatási jogviszonyokkal egyezően a rendőröket is csak külön munkáltatói felhívásra fogja terhelni ez a kötelezettség.

Nyomásunkra az IRM felvállalta, hogy a szolgálati idő 1,2-szeres szorzóval történő számítására való jogosultság általános eltörlését orvosolja úgy, hogy a kedvezményre jogosító szolgálati beosztásokat 2010. május 15-ig – az érdekképviseleti szervekkel egyeztetve – kormányrendeletben ismét meghatározza.

A Demonstrációs Bizottság a megállapodás aláírásával kényszerűen tudomásul vette, hogy a pénzbüntetés Büntető Törvénykönyvben meghatározott alsó és felső határának szakmák szerinti differenciálását az IRM alkotmányos lehetőség hiányában nem tudja kezdeményezni. Viszont nem adta fel e probléma orvoslási lehetőségeinek elkövetkező időszakban való felkutatását.

A megállapodás aláírásával a kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy május 15-ig megteremti a Dobogókői és a Balatonlellei volt BM üdülők ORFK kezelésébe adásának jogi feltételeit. Ezzel a Bizottság elérte az eladásra, az elkótyavetyélésre szánt, eredetileg a rendőrök és rendőrségi dolgozók pihenésére, rekreációjára biztosított, nagy értékű ingatlanok megmentését.

A tárgyalási pozíciókat kezdetben rontotta a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének saját, önös érdekeit szem előtt tartó, politikai színezetű  akciója, amellyel felrúgta a rendőrszakszervezetek közötti –  az első napokban rendkívüli sikernek számító – megállapodást és a szövetségből tetteivel – tulajdonképpen – saját magát zárta ki.

Rendkívül elkeserítőnek tartjuk, hogy a tárgyalások folyamán a Rendészeti Védegylet kihátrált, kimenekült az együttműködésből, ezzel bizonyítva, hogy nem áll ki a rendőrségi dolgozók érdekeikért, nem ismeri a kompromisszum szükségességét és annak időszerűségét. Mindezek – véleményünk szerint – azt mutatják, hogy a sokak által annyira áhított közös együttműködésnek sajnos még nem jött el az ideje!

Minden érdekképviseletnek fel kell ismernie, hogy „egyedül nem megy,” csak a közös, határozott fellépésnek, a külön, egyéni akciók és hősködések nélküli KÖZÖS CSELEKVÉSNEK van jövője!

A megállapodást a Demonstrációs Bizottságot alkotó, a rendőrség szakszervezeti tagjainak több mint 6o %-át képviselő érdekképviseleti szervezetek hosszú, éjszakába nyúló – egymással és tisztségviselőik bevonásával történt – egyeztetések után bátran és emelt fejjel írták alá, szemben azokkal, akik a döntést fel nem vállalva kimenekültek és kívülről verik most a mellüket. Aláírták, mert felismerték az idő szorítását és a helyzet komolyságát. Felvállalják annak ódiumát, hogy a tárgyalásokból magukat kirekesztő szakszervezetek részéről elvtelen és demagóg támadásoknak lesznek kitéve. A Bizottság büszke arra, hogy azon szakszervezeti tagok is részesülnek az általa kiharcolt cafeteria emelésből, akik szakszervezete most a „pálya széléről” kiabál, hogy „ mi nem írtuk alá”.

A kormány erőteljes nyomást gyakorolt a szakszervezetekre azzal, hogy a vitás kérdésekről csak egy csomagban volt hajlandó megállapodni. A Bizottság elhatározottságát érzékelve azonban végül mégis engedett és a korábban erősen leszorított összegű cafeteriát megnövelte. Ezzel a hivatásosok esetében több mint 135 ezerrel, a közalkalmazottak esetében pedig közel 6o ezer forinttal emelte a 2010 évi cafeteriát. Az 6 tárgyalási napot kitevő, több mint 1o órán át tartó egyeztetések során a Demonstrációs Bizottság – tisztességes kompromisszumok felvállalása mellett – elérte, hogy:

  • a kormány engedjen korábbi „megmozdíthatatlannak látszó” álláspontjából és jelentősen emelje a Rendőrség teljes személyi állományának 2010. évi cafeteria-keretét;
  • sikerült megóvni a szolgálati idő kedvezményes számításának szerzett jogát;
  • sikerült enyhíteni a szolgálati jogviszonyban állókra vonatkozó jogszabályok drákói szigorán és
  • sikerült még egy esélyt adni a halálra ítélt volt belügyi üdülőknek.

B u d a p e s t, 2010. február 08.

Dr. Bárdos Judit

BRDSZ főtitkár

Pongó  Géza

FRSZ főtitkár

Vincze Tibor

RKDSZ elnök

10 hozzászólás ehhez - K Ö Z L E M É N Y

  1. Gábor mondta:

    Tisztelt “RV tag ???”

    Én is RV alapítónak számítok itt Győrben…de nem féltem sem váltani, sem pedig az eredménytelen munkát bírálni…és tettem ezt arccal, névvel, szemtől szemben.
    Ha bárkivel gondom volt és van , oda mertem-merek állni, és nem a NET mögé bújva lázongtam. A gondokat csak úgy lehet leküzdeni, ha tudjuk, kinek a gondja…addig csak a levegőbe pufogtatunk…
    Ja! addig meg javaslom, hogy keresse meg az RV győri tagszervezetének vezetőit, hátha tudnak segíteni…persze nem szerencsés ott sem az álarc!!:)

  2. rommel mondta:

    Tisztelt RV tag tényleg ennyire egyszerű lenne magát megvezetni. Ki mondta magának, hogy tegnaptól RKDSZ tag lett? Honnan veszi a bátorságot, hogy olyan vádakat hozzon fel aminek a valóságalapja meglehetősen kétséges. Remélem megnyugtató volt a Sanyi válasza az ön számára. Ha nem írt alá semmit akkor ön továbbra is RV tag. Nevezze meg ki terjesztette ezt a pletykát. Remélem, hogy még sokáig azokra fog hallgatni akik átverik. Ezek után megérdemli.

  3. sanyi mondta:

    Tisztelt RV tag ??????jelentkezzen Győrben az RV elnöknél és az majd megmondja melyik szervezetnek a tagja. Ha Ön nem írt alá belépési nyílatkozatott a z RKDSZ részére még mindig “alapító” tag marad és remélem sokáig .

  4. Ragyás Tóni mondta:

    Rendőrkézen Ragyás Tóni feltételezett kivégzője.

    A rendőrség elfogott egy albán férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy két és fél évvel ezelőtt ő ölte meg a Ragyás Tóni néven ismert H. Antalt. A felbujtó ellen még nem gyűlt össze elég bizonyíték, így az ügy lezárása még várat magára. A rendőrség lassan befejezi a nyomozást.

    Két és fél évvel az óbudai kíméletlen leszámolás után a rendőrség elfogta azt az albán férfit, aki alaposan gyanúsítható H. Antal (közismertebb gúnynevén: Ragyás Tóni) meggyilkolásával. Mint arról az Index is beszámolt, 2003. augusztus 27-én hajnalban, egy III. kerületi biliárdterem előtt tíz golyót eresztettek Békásmegyer rettegett figurájába, aki korábban lopás, garázdaság, testi sértés miatt már egy év két hónapot börtönben is ült.

    Tíz golyó Tóniba

    Az esetnek több szemtanúja is volt, akik egy százhetven centi magas, sovány testalkatú férfi elkövetőről számoltak be a rendőröknek. A 31 éves áldozat és 25 éves társa a játékteremből lépett ki, parkoló autójuk felé tartottak. Ragyás Tóni már a kocsiban ült, amikor a biztosra menő gyilkos odalépett az autóhoz és tizenkét lövést adott le a benne ülőkre. H. Antalt tíz golyó találta el és a helyszínen életét veszítette. A társaságában lévő Sz. Róbertet két golyó találta el, és csak a szerencséjének köszönheti, hogy nem érte halálos lövés.

    Mivel az áldozatnak igen sok haragosa volt, a rendőrség kezdetben több lehetséges elkövetői csoportot is gyanúsított a gyilkossággal, de két esetben is rossz nyomon indultak el. Végül 2004. vége felé sikerült feltérképezni azt a kiterjedt, külföldi kapcsolatokkal is bíró kört, aminek tagjai közül 2005. február elsején elfogták a gyilkosságal alaposan gyanúsítható albán férfit a XV. kerületi Drégelyvár utcában, derült ki a rendőrség keddi sajtótájékoztatóján.

    Albán gyanúsított

    Az Országos Rendőr-főkapitányság, a Nemzeti Nyomozó Iroda és a BRFK életvédelmi osztályának közös akciójában a 36 éves, a kilencvenes évek eleje óta Magyarországon tartózkodó, a rendőrség számára jól ismert albán állampolgárt egy szerb férfi társaságában fogták el, ellenállást nem tanúsított, és azóta ki is hallgatták. A rendőrség 2003 augusztusában kétmillió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki segít elfogni a gyilkost, de ezúton nem érkezett a nyomozást elősegítő, használható adat, adott tájékoztatást Krajnyák Péter rendőrőrnagy.

    A rendőrség ennél többet egyelőre nem kíván az üggyel kapcsolatban nyilvánosságra hozni, mivel még folyik a további bizonyítékok összegyűjtése, a megbízó elfogása is várat még magára és a nyomozás sem zárult még le. A gyilkosság lehetséges indítékairól is csak annyit közöltek, hogy feltehetőleg a “konfliktuskereső életet élő” Ragyás Tóni valamelyik korábbi ellenlábasa vett elégtételt, valószínűleg üzleti természetű ügyek miatt.

  5. Sanyiiiii! Kisssss mondta:

    Mi a baj az RV “megállapodással”
    SEMMI!
    Hiszen az van benne, ami eddig is az RV álláspontja volt, és rögzíti amit az Rv szeretett volna elérni.
    Szerintem kár az erölködésért.

  6. REAL -nak mondta:

    Tisztelt Real!
    Látja!
    Nagyon is látja, és remélem minden tag látja és fogja tudni kikkel áll szemben.

  7. RV tag???? mondta:

    Tisztelt Kiss Úr!
    Vagy akár Vincze Úr is válaszolhat.
    Én alapító tagja vagyok az RV-nek itt Győrben.
    Szeretném megtudni, hogy most hogyan van az, hogy én hirtelen RKDSZ tag vagyok, mikor erről engem senki nem értesített, senki meg nem kérdezett.
    Én messzemenőkig támogatom az RV irányvonalát, munkáját, és elítélem az ilyen csalásokat, félrevezetéseket.
    Kikérem magamnak, hogy a nevemben eljárjanak, úgy, hogy félre vagyok vezetve. Rv tag vagyok, közben kiderül, hogy a hátam mögött, hogy én RKDSZ-es vagyok?
    Ez hogy van Kiss és Vincze Úr?
    Hogyan alakultunk meg és lettünk tagok? Gondolom rám is tartozik valami nem?
    Egy “VOLT” RKDSZ tag!

  8. REAL mondta:

    Ezt remélem látja az RV tagsága!
    Szerintem ennek a külön aláírásnak csak egy ember örült, a tisztelt alezredes úr, vitéz Katus Károly, mégis csak Ő az aki önállóan aláírhatott a miniszterrel!!!
    A tagság pedig kivonulhat az ünnepek után táblaemelgetésre, vagy forgalmat lassíthat!
    Természetesen a zsebe mindössze 115950 forint bruttó összeggel lesz tele!!
    Szerintem ezek után a reprezentativitását már ma is megkérdőjelezhető szervezet vezetője új harcba hívja meglévő tagságát!Kérdés az,hogy ezek után ki tart vele!?!?
    Minden jót vitéz úr!!!

  9. sanyi mondta:

    Tisztelt Olvasók !
    Több helyen megjelent, hogy az RV is kötött megállapodást a IRM miniszterrel csak sehol senki sem látta. Sikerült megszerezni , csak az a baj az IRM miniszter írta alá a kormány részéről ezt a ” Megállapodást” senki sem látta el kézjegyével. Elgondolkodtató???

    MEGÁLLAPODÁS ÉS KÖZÖS NYILATKOZAT
    A Rendészeti Védegylet jogalkotási követeléseinek teljesítéséről, továbbá a Rendészeti Védegylet 2010. évi rendőrségi munkavállalói cafetéria keret igényéről
    A Rendészeti Védegylet a rendőrségi tagságú dolgozói érdekeinek képviseletében, valamint a munkáltatói oldal képviseletében az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (a továbbiakban: IRM) a következőkben állapodnak meg és tesznek nyilatkozatot:
    1. A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvénynek (a továbbiakban: Hszt.) a bűnügyi nyilvántartási rendszer átalakításával összefüggő törvénymódosításokról szóló 2009. évi CXLIX. törvénnyel újonnan beiktatott méltatlansági szabályát és a hatósági bizonyítvány beadásának gyakoriságára vonatkozó rendelkezését az IRM az érdekképviseleti szervek bevonásával felülvizsgálta. Az IRM vállalja, hogy a Hszt. módosítására vonatkozó szövegtervezetnek az Országgyűlés elé történő benyújtásához szükséges intézkedést megteszi.
    2. Az IRM vállalja, hogy a szolgálati idő kedvezményes, 1,2-szeres szorzóval történő számítására jogosító szolgálati beosztások meghatározása érdekében a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 140/1996. (VIII. 31.) Korm. rendelet módosításáról szóló előterjesztést az érdekképviseleti szervekkel egyeztetve készíti elő úgy, hogy azt a Kormány 2010. május 15-ig megtárgyalhassa.
    3. A pénzbüntetés Büntető Törvénykönyvben (a továbbiakban: Btk.) meghatározott alsó és felső határának szakmák szerinti differenciálására nincs alkotmányos lehetőség, ezért az érdekképviseleti szervek tudomásul veszik, hogy a Btk. pénzbüntetésre vonatkozó rendelkezésének módosítását az IRM nem kezdeményezi.
    4. Az IRM vállalja a belügyminiszter irányítása alatt álló fegyveres szervek hivatásos állományú tagjai illetményének és egyéb juttatásainak megállapításáról, valamint a folyósítás szabályairól szóló 20/1997. (Ill. 19.) BM rendelet felülvizsgálatát annak érdekében, hogy a rendőrség hL állományú tagja a közoktatásról szóló törvényben meghatározó oktatásban résztvevő gyermeke (tanuló) után iskolakezdési támogatásban részesíthető legy n, amennyiben ennek fedezete a munkáltatónál biztosított.
    II. A Rendészeti Védegylet 2010. évi rendőrségi munkavállalói cafateria keret igényéről
    Az IRM nem tartja elfogadhatónak a Rendészeti Védegylet 8.00 szoros ktv. illetményalappal képviselt 2010. évi rendőrségi munkavállalói cafetéria keret igényét, így ebben a kérdésben a két fél között megállapodás nem jött létre.
    A Rendészeti Védegylet nyilatkozik arról, hogy a 2010. évi rendőrségi munkavállalói cafetéria keret igényét a továbbiakban a saját érdekképviseleti szervezete által létrehozott demonstrációs bizottság működésével kívánja rendezni, és mindent megtesz a békés úton történő probléma megoldás érdekében. A Rendészeti Védegylet kijelenti, hogy elsődlegesen a tárgyalásos módszer alkalmazása a tagságának az érdeke. Ennek alapján vállalja, hogy a 2010-es húsvéti ünnepekig lemond demonstráció vagy munkalassítás szervezésérő 1. A Rendészeti Védegylet továbbiakban is felelősséget vállal arra, hogy a saját érdekképviseleti szervezete által létrehozott demonstrációs bizottság működése és kommunikációja szigorúan politikamentes.

    Budapest,2010.február „ „

    Katus Károly Rendészeti Védegylet Elnöke Dr. Forgács Imre József Igazságügyi és Rendészeti Miniszter

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.