BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

Márciustól fél szocpol támogatás jár használt lakás vásárlásra. Ez volt az a mondat, ami sok lakásvásárlás előtt álló szívét megdobogtatta. Jelenleg ugyanis csak új lakás vásárlására vagy építésére jár gyermekek után igényelhető állami támogatás, használt lakás után nem. A rossz hír az, hogy ez ezután is így marad még egy darabig.

A fiatalok otthonteremtési támogatása címén márciustól a lakásépítési (-vásárlási) kedvezmény – közhasznú nevén a szocpol támogatás – felét kaphatják azok a legalább egy gyermeket nevelő 35 év alatti fiatal házasok, élettársak vagy egyedülállók, akik használt lakást vásárolnak – adta hírül az MTI. A fiatalok otthonteremtési támogatása korábban is szerepelt a lakáscélú állami támogatásokat tartalmazó kormányrendeletben, de hiányzott abból a támogatás mértéke.
A kormány az elmúlt év végén meghatározta a kedvezmény nagyságát. Ez az első gyermek után 450 ezer, a második gyermek után 750 ezer, a harmadik gyermek után 700 ezer, a negyedik gyermek után 400 ezer majd minden további gyermek esetében 100 ezer forint. A támogatás nem haladhatja meg a vételár 70 százalékát. A vételár Budapesten és a megyei jogú városokban legfeljebb 12 millió, míg másutt 8 millió forint lehet.
A fenti sorokat sokan úgy értelmezték, hogy a többek által régóta várt, használt lakás vásárlásra gyermekek után igényelhető állami támogatásáról, közismertebb nevén a félszocpolról szóló rendelet jelent meg. Sajnos azonban ez nem így van. A fiatalok, azaz 35 év alattiak otthonteremtési támogatása nem azonos a félszocpollal. A zavart valószínűleg az okozta, hogy a fiatalok otthonteremtési támogatásának összege a szocpol támogatás felének felel meg.
Jelenleg használt lakás vásárlására gyermekek után járó támogatást nem lehet igényelni, mert a fent már idézett rendelet is azokra vonatkozik, akik a fiataloknak járó otthonteremtési támogatást korábban igénybe vették és azóta újabb gyerekük született. Emiatt aztán a most napvilágot látott rendelkezés aligha lesz érzékelhető hatással az ingatlanpiacra vagy a lakáshitelek iránti keresletre.
Új lakás vásárlására, ház építésére továbbra is jár szocpol támogatás. 800-2,5 millió forintot lehet így kapni, de ehhez több feltételt is teljesíteni kell. Legalább két gyermeket kell vállalni, a támogatás összege pedig függ a lakás alapterületétől, az eltartott gyermekek számától és a lakás energetikai besorolásától is.  A részletek alábbi táblázatunkban láthatóak.
tamogatas20131120
Félszocpol híján használt lakás vásárlásra lakáshitelt lehet igénybe venni, amelyek a jegybanki kamatcsökkentésnek hála igen alacsony kamatozásúak. Kalkulátorunkkal erről most magad is meggyőződhetsz!

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.