BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

Bár a TMRSZ honlapján, dicshimnuszokat zeng, győzelmükről a Győri átszervezésekkel kapcsolatban.

Az RKDSZ még is kifogásokkal él ellene az alábbiak miatt.

Dr. Szabadfi Árpád r. dandártábornok

Megyei Rendőrfőkapitány Úr részére                                          Tárgy: Kifogás

Tisztelt Dandártábornok Úr!

Alulírott, Kiss Sándor, mint az Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete Győri Tagszervezetének Elnöke, a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. Törvény (továbbiakban: Hszt.) 31. § (1) bekezdése alapján az alábbi

k i f o g á s t

terjesztem elő.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-Főkapitányság azon dolgozói körében, akik más megye státuszán vannak foglalkoztatva, illetve azon dolgozói körében, akiknek a 26668/33/2009. számú állománytábla módosítása következtében státuszuk megszűnt, valamint a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság alárendeltségébe tartozó Lajta Bevetési Osztálynál, létszámcsökkentés végrehajtását tűzték ki.

Dandártábornok Úr 2009. szeptember 25-én tájékoztatott a létszámcsökkentés végrehajtásának tervezett ütemezéséről. Ennek alapján a 2009. év szeptember hó 30. napját tűzte ki az átszervezés kezdő időpontjának. Az átszervezés indokául az új állománytáblát és a 30847/2009. ált. számú Együttműködési Megállapodás a Magyar Köztársaság Rendőrsége 2009-2010. évekre vonatkozó Cselekvési Programja és Feladattervét  jelölte meg.

A fentiekkel szemben kifogásom a következő:

- Az ún. Cselekvési Program előírja, hogy az abban foglaltakat csak és kizárólag a rendőrségi dolgozók érdekeinek képviseletét ellátó szakszervezetekkel egyetértésben lehet végrehajtani. Köztudottan a szakszervezetekkel ez ügyben folytatott egyeztetések nem vezettek eredményre, ennek ellenére a munkáltató az átszervezést megkezdte. Országos Rendőrfőkapitány által kiadott „Előterjesztés “alapján (101/917/16/2009).

- Az új állománytábla kialakításában egyrészről a szakszervezettel egyeztetés nem történt, így annak tartalma az érdekképviselet előtt a mai napig ismeretlen, másrészről munkáltató az állománytábla megküldését is elmulasztotta pedig több alkalommal is kértük (2009.09.30-án egy aláíratlan munkapéldányt mutattak be nekünk a Bizottsági ülésen,  amely azonosításra alkalmatlan  volt).

- A Lajta Bevetési Osztály jogi státuszát A Határőrség költségvetési szerveinek megszüntetéséről és a jogutódlásról szóló 70/2007. (XII. 29.) IRM rendelet hozta létre, a rendelet 2. § (5) bekezdésével.

„2. § (5) Az 1. § (1) bekezdése szerint megszüntetett határőr szervek alárendeltségébe tartozó bevetési egységek és határvadász századok közül b) a Győri Határőr Igazgatóság győri székhelyű Lajta Határvadász Százada, Lajta Bevetési Osztály megnevezéssel a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság alárendeltségében, működik tovább.”

Ezt a rendelkezést a jogforrási rendszerben azonos vagy magasabb szintű jogszabállyal lehet csak megváltoztatni, így a jogszabálynak nem minősülő belső normák, intézkedések, utasítások a 70/2007. (XII. 29.) IRM rendelet szabályait nem módosíthatják.

- Az átszervezés tervezett lebonyolításában számos jogsértő eljárást fedeztünk fel, mellyel például nem tartják be az eljárási határidőket. A hivatásos, köztisztviselői és a közalkalmazotti állomány részére a különböző törvényekben előírt differenciált értesítési, gondolkodási határidők sem a személyi elbeszélgetéseket megelőzően sem közben nem biztosítottak.

- A személyzeti elbeszélgetésekre létrehozott bizottság összetétele sem minden esetben felelt meg az előírásoknak (2009. 10. 01-én, a Rendészeti Igazgatóságon 1 számú melléklet).

- Csupán egy tervezetet megküldése történt meg az érdekképviseletnek, amely alapján további egyeztetések szükségesek, ennek ellenére az átszervezés végrehajtását 2009. szeptember 30-án megkezdték.

munkáltató a fenti magatartásával súlyosan megsértette a Hszt. 28-30.§-aiban előírt együttműködési kötelezettségét.

A rendkívüli törvénysértések ellen emelek kifogást, és ezúton kérem T. Dandártábornok Urat, hogy az átszervezés törvényességének biztosítására intézkedni szíveskedjen, mert amíg ez meg nem történik, úgy az átszervezés egyetlen magyar munkaügyi bíróság előtt sem bír majd joghatással.

Amennyiben a kifogással nem ért egyet, úgy a Hszt. 31. § (4) bekezdése szerinti egyeztetéseket kezdjük meg, és az átszervezésre vonatkozó intézkedését a Hszt. 31. § (5) bekezdése alapján felfüggeszteni szíveskedjék

Kérem, hogy az intézkedésről tájékoztatni szíveskedjen, annak érdekében, hogy az ügynek a médiában pozitív visszhangja legyen.

Győr, 2009. október. 01.

Tisztelettel:

Kiss Sándor

Elnök

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.