BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

Megszavazták: március végéig igényelhető az árfolyamrögzítés

A jelenleg hatályos jogszabály szerint 2012. december 31-éig nyújthatják be az árfolyamgát igénybevételére vonatkozó kérelmüket bankjuknak a deviza jelzáloghitellel rendelkező ügyfelek. A március végi határidőt tartalmazó változtatást várhatóan napokon belül kihirdetik a Magyar Közlönyben.

Az árfolyamrögzítésben való részvétel feltételei
- az adósnak lakáscélú vagy szabad felhasználású devizaalapú (frank, euró, jen) jelzáloghitele van, amelyet forintban törleszt  – a kölcsön folyósításkor alkalmazott árfolyamon számított forintösszege nem haladta meg a 20 millió forintot  – a kölcsön fedezete Magyarország területén lévő lakóingatlanon alapított zálogjog  – az adós fizetési késedelme nem haladta meg a 90 napot, nem áll fizetéskönnyítő program hatálya alatt (kivéve futamidő-hosszabbítás), és az ingatlan nem áll végrehajtás alatt  – pénzügyi lízingszerződés esetében a szerződést a felek 2011. december 15-e előtt kötötték.


Az elfogadott törvénymódosítást arról is rendelkezik, hogy a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződésben meghatározott, a törvényben nem szabályozott feltételeket, valamint a gyűjtőszámlahitel alapjául szolgáló devizakölcsön-szerződést a futamidő alatt a felek szabadon módosíthatják, amely a gyűjtőszámlahitelhez kapcsolódó állami kezességvállalás érvényességét nem érinti.

A törvénymódosítás indoklása szerint “a devizahitelesek megsegítése érdekében indokolt a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeretszerződés igénylési határidejének három hónappal történő meghosszabbítása”.

37. A devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítésérõl és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjérõl szóló 2011. évi LXXV. törvény módosítása
66. § (1) A devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítésérõl és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjérõl szóló 2011. évi LXXV. törvény (a továbbiakban: Dttv.) 4. § (6) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép: „(6) A gyûjtõszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerzõdésben meghatározott, e törvényben nem szabályozott feltételeket, valamint a gyûjtõszámlahitel alapjául szolgáló devizakölcsön-szerzõdést a futamidõ alatt a felek szabadon módosíthatják, amely a gyûjtõszámlahitelhez kapcsolódó állami kezességvállalás érvényességét nem érinti.” (2) A Dttv. 3. § (1) bekezdésében a „2012. év december hónap 31.” szövegrész helyébe a „2013. év március hónap 29.” szöveg lép.”

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.