BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

Körvonalazódik a szép új világ…..
Egyszer már volt ilyesmi. Mit tervez a kormány azokkal, akik nem bírják a munkát? Szelekció lesz? Internálás? Valaki, de cáfolja meg a Népszava híreit!!!!!!!!!!!!!
Közmunkatáborok az állástalanoknak

A jelenlegi 270 napról – egy tegnap délután beadott módosító indítvány szerint – mégis 90 napra csökken az álláskeresési járadék. Január elsejétől pedig a három hónap letelte után már nem jár segély. Aki három hónap alatt nem talált állást, közmunkára kényszerül. Az ország különböző területére vezényelhetik ki az embereket, rendőri ellenőrzés mellett kell majd dolgozni, átlag négy órában.


Azért ilyen rövid ideig, mert a másik négy órában kell a hely a következő munkanélkülinek. Igaz, így a bére is sokkal kevesebb, maximum a minimálbér fele, vagyis bruttó 39 ezer forint jut. Aki korábban segélyen élt, ennél is rosszabbul járhat, a tervek szerint 15 ezer 600 forintot kaphat egy hónapban a négyórás munkáért.

(Egy hónapban!!!!!! Nem egy nap. Rabszolgaság! )

Külön vonattal érkeznek a munka helyszínére, konténerekben laknak és rendőrök vigyáznak rájuk – ez vár a közmunkásokra a kormány terve szerint.

(Ilyen vonatok indultak már Magyarországról!!!!)

Pintér Sándor belügyminiszter a közfoglalkoztatás módosításáról szóló parlamenti vitában úgy fogalmazott: azt szeretnék, hogy aki munkaképes és egészséges, dolgozzon; aki a piacon nem kap megfelelő munkát, annak azt az állam biztosítsa és a közfoglalkoztatás keretében kapjon munkabért, de nem segélyt. Kitért arra, hogy az álláskeresési járadék 270 napról 180 napra csökkenne, a segély a közfoglalkoztatási bér 90 százalékát nem haladhatná meg.

Orbán Viktor viszont a Tényekben arról beszélt, hogy egyáltalán nem lesz segély január elsejétől. Mint fogalmazott: az államadósságot újratermelő tényezők között szerepel, hogy életerős embereknek szociális segélyt adnak ahelyett, hogy közmunkát szerveznének nekik. Ezért január 1-jétől már nem fizetnek segélyt, hanem közmunka-lehetőséget kínálnak. (ha megszűnik a munkád, mehetsz a gátra…)

Pintér szavai koradélután nemcsak ebben váltak okafogyottá. A fideszes Czira Szabolcs tegnap benyújtott módosító javaslata szerint ugyanis visszaállítanák az eredeti tervet, így mégis 90 nap lenne az álláskeresési járadék maximális folyósítási ideje. A foglalkoztatási és munkaügyi bizottságban a kormánypárti képviselők támogatták a javaslatot. Czira azzal indokolta módosítóját, hogy az álláskeresők számára ellátás helyett elsősorban munkalehetőséget kell biztosítani. “Ezért az álláskeresési járadék leghosszabb időtartamát úgy kell megállapítani, hogy az ösztönözzön az álláskeresésre”. A 90 nap letelte után tehát jön a közmunka.

Azt, hogy ez pontosan mit jelent, Szűcs Erika volt munkaügyi miniszter magyarázta el lapunknak. Mint azt a szocialista politikus elmondta, a kabinet azt tervezi, hogy a közmunkások maximum a minimálbérért dolgozhatnak. A még pontosabb javaslat az, hogy a szakképzettek az előző negyedévi átlagkeresetük 60 százalékát kaphatják – aki minimálbéren dolgozott, az 46 ezer 800 forintot. A legtöbben korábban segélyen éltek, őket a közfoglalkoztatotti bérrel fizetik ki, ami valószínűleg a minimálbér 40 százaléka lesz bruttóban, ez 31 ezer 200 forint. A dolog szépséghibája, hogy ezt nyolcórás munkára számolják, a közmunkásokat viszont négyórában akarják alkalmazni, vagyis a két összeget még el kell osztani kettővel!

Az ellenzéki politikus megemlítette azt is: Pintér Sándor belügyminiszter lustának és elcsökevényesedettnek nevezte azt az egymillió embert, aki jelenleg szociális ellátásból él. Eközben a munkanélküliségi ráta 11 százalék fölött van, az álláskeresés átlagos időtartama folyamatosan emelkedik, most 18,5 hónap.

Ókori módszerek, gigaberuházások
Petschnig Mária Zita közgazdász, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa a Táncsics Alapítvány napokban rendezett tanácskozásán arról beszélt, hogy épp azokat szeretnék “belökni” a munkaerőpiacra, akik bizonyos esetekben egyáltalán nem alkalmasak munkavégzésre. Bauer Tamás közgazdász pedig azt említette, annak, hogy minden munkaképes ember dolgozzon, közgazdaságilag csak akkor van értelme, ha munkájukkal versenyképes, eladható terméket, szolgáltatást állítanak elő a munkavállalók.  (ez a lényeg)

Márpedig a jelek szerint erről szó nincs, a gyors és hatékony modern gépi munkákat minden beruházásnál nélkülözik, a feladatokat kétkezi munkával végzik majd a munkások, így ugyanis jelentősebb lesz az EU-s támogatás, hiszen több ember foglalkoztatására lehet majd lehívni a pénzt. Orbán Viktor miniszterelnök pontosan definiálta a közmunkát: a gátépítés, a csatornatisztítás, a víztározó-építés nem 21. századi technológiával fog történni Magyarországon, hanem közmunkában – mondta az egyik kereskedelmi televíziónak adott interjújában.

(100 éve gépek végzik ezeket a munkákat! Ha már így fogunk élni, javasoljuk egy piramis építését is. Nagyobbat, mint az egyiptomiaké.)
Ami biztos: július elsejétől a közfoglalkoztatásra szánt forrásokat kivonják a Munkaerő-piaci Alapból, és Pintér Sándor irányítása alatt létrejövő új Közmunkaalapba helyezik, vagyis a tárcavezető felügyeli ezentúl a közmunkaprogramokat is.

Az erről szóló, már megjelent kormányhatározat szerint a Belügyminisztériumban közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkárt neveznek ki. “Hatalmas logisztikai kihívás több százezer embert mozgatni, lehetőleg nagy projektek révén számukra munkát szervezni, ami csakis egy jól szervezett és irányított hierarchikus rendszerben képzelhető el. Erre az egykori rendőr Pintér alkalmasabb, mint egy közgazdász vagy egy minisztériumi bürokrata” – mondta a Hírszerzőnek egy, a döntés hátterét ismerő, neve elhallgatását kérő államtitkár. Már arra vonatkozóan is vannak tervek, hogy milyen területen dolgoztatnák tömegesen a közmunkásokat, jövőre három területen indulnak óriásberuházások.

Szoros rendőri kontroll
A Puskás Ferenc Stadiont lebontják, a 60 milliárd forintba kerülő újat közmunkások építik fel. A debreceni nagyerdei stadion 12 milliárdból készül el, a húszezres szurkolótáborra tervezett épületen 4000 közmunkás dolgozik majd, akik kizárólag az Észak- Kelet Magyarországi és a Központi régiókból érkeznek. Rájuk mintegy 1300 visszahívott szolgálati nyugdíjas rendőr figyel majd. A munkások és a rendre ügyelők is konténerekben laknak majd.

A második nagy projekt a víztározók építése lesz. A Beregi-víztározó megépítése egyszerre 8000 közmunkás csapatot tud eltartani, akik ide is kizárólag Kelet-magyarországi régiókból jöhetnek, melléjük 2500 rendőrt vezényelnek majd. A gátak építése is a közmunkások feladata lesz, a kulcsi megcsúszott löszfal megerősítése 2200 Fejér megyeinak ad munkát, rájuk 350 visszahívott hivatásos felügyel majd. A budapesti Római-part új gátjának megépítését 1800 közmunkás végzi el, 150 rendőr szeme előtt.

A Szolnok-Csongrád közötti Tisza szakasz gátjain, mintegy 120 kilométeres kacskaringós védőmű-rendszeren 6500 közmunkás fog dolgozni 1200 rendőr felügyelete alatt. A főútvonalak felújítására és az erdősítésekre további 5500 közmunkást vezényelnek.

Sokkal fontosabb lenne, hogy az idősotthonokban, a kórházakban, a bölcsődékben és az óvodákban legyen elég gondozó, mint az, hogy nyolcezren a debreceni stadiont építsék – jegyezte meg ezzel kapcsolatban Szűcs Erika.

A kormány tervei, számokban
- 270-ről 90 napra csökken az álláskeresési járadék
- Január 1-től megszűnik a segély, amit jelenleg a 270 nap után adnak
- Több ezer közmunkást vezényelnének az állami gigaberuházásokhoz
- Táborokban, konténerekben laknának az állástalanok
- A nyolcórás közfoglalkoztatotti bér bruttó 31 ezer 200 forint lesz
- Négyórában foglalkoztatnák a közmunkásokat, ők 15 ezer 600 forintért dolgoznának

11 hozzászólás ehhez - Munkatáborok kápókkal. Nincs szó erre………..

  1. Somabaggio mondta:

    Én inkább emigrálok Ausztráliába. Többdiplomás humán értelmiségi vagyok+pályázatíró, valutapénztáros+banki ügyintéző.
    Ráadásul hogy motiválhatná egy olyan munkaügyi központ mint pl a kiskunhalasi a munkanélkülieket ha nem is köszönnek az ühgyintézők rád se néznek pecsételnek három hónap múlvára időpontot azt szia. Se segély se tanfolyam.

  2. maximus mondta:

    Na, itt van az újabb ötlet:
    /mai Nol.hu/

    “Teremőr lesz a felesleges rendőrökből?

    Egyebek mellett a gyermekvédelmi igazgatásban kereshetnek feladatot a jövőben a hivatásos állomány, vagyis a rendvédelmi, fegyveres testületek tagjainak egy kedden megjelent kormányhatározat alapján, de a menüben szerepel a közgyűjtemény területe is.

    A legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent a közszolgálati életpályák összehangolásáról szóló kormányhatározat, amelyben egészen 2012 közepéig szabnak meg határidőket az elvégzendő feladatok teljesítésére. Ezek sorában a legérdekesebb talán a 6. pont., amelyik a belügyminiszternek, valamint a honvédelmi és a nemzetgazdasági miniszternek írja elő, hogy 2011. augusztus 31.-ig mérjék fel, milyen intézkedések szükségesek a hivatásos állomány tagjai “horizontális mobilitásának a közalkalmazotti szféra egyes területeire történő kiterjesztéséhez”.

    Magyarul azt kell felmérni, hogyan lehet a közigazgatás más területein hasznosítani a rendvédelmi, fegyveres testületek hivatásos állományába tartozó dolgozóit. A határozat meg is jelöl néhány területet, ahol szóba jöhet a foglalkoztatásuk: ilyen a közoktatás, a szociális és gyermekvédelmi igazgatás, az egészségügy. De a határozat alapján az is előfordulhat, hogy a művészeti, közművelődési, közgyűjteményi területen, tehát például múzeumokban találnak majd számukra munkát, illetve tudják segíteni az ottani elhelyezkedésüket.

    Az életpálya modell alkalmazása már régóta dédelgetett terve a kormányoknak, ám mostanában nagyobb figyelmet kapott, mióta a hivatásos állomány kedvezményeit, szerzett jogait – például a korkedvezményes nyugdíjazást – igyekszik csorbítani a kormány. A tervekből arra lehet következtetni, hogy az állomány feleslegesnek ítélt része számukra új feladatokkal lesz kénytelen megismerkedni, szélsőséges esetben múzeumőrként kereshetik majd kenyerüket.”

  3. harijan mondta:

    Szerintem, – előbb-utóbb tényleg elfog szakadni az a hajszál vékonyságú cérna.
    Nagyon feszegeti a húrt a kormányzat.
    Én nem gondolom, hogy ez lenne a megoldás és nem is kívánom, hogy ez bekövetkezzen, de ha így folytatják nagyon nagy az esély.
    Nem értem miért teszik ezt, – kinek jó ez ?
    Nekik sem lehet ez jó, hiszen mindettől függetlenül tömhetnék zsebüket és építhetnék klientúrájukat,- nem kellene emberek tízezreit nyomorba dönteni.
    Egyszerűen érthetetlen számomra, hogy annyi érv szól a mi igazunk mellett és ők mintha teljesen vakok meg süketek lennének, csak hajtogatják a sajt baromságaikat. Nem számít a jog, a törvényesség, – mintha esetünkben ránk azok nem vonatkoznának. Csak nézek meg nézek,- és egyre hülyébben érzem magam.
    Már tényleg, az lesz a vége,- hogy kezdem úgy érezni tényleg nekik van igazuk. (persze, ezt azért nem mondom komolyan)

    Tehát, nem értem az igazi indokot. Én attól tartok nagyon szemét és sötét indokok vannak rejtegetve előlünk a háttérben.
    Nagyon remélem és bízom abban, hogy nem nyugszunk bele ezekbe az aljas szándékok megvalósulásába.
    Nem szabad ebbe belemenni, nem szabad engedni !
    Ezt NEM TEHETIK VELÜNK !!!!!

  4. zajac mondta:

    Egy háromtagú családnál mit jelent ez. Az apa közmunkán. 40.000 ft
    Az anya otthon, mert nem tudja nevelni a gyereket ha közmunkán van. 0 ft.

    A képlet egyszerű:40.000/3/31

    430 ft/fő per nap!
    Februárban, ha nem szökőév, lehet ez akár 476 forint is.

    Remélem annak kell évekig ennyiből megélnie az egész családjával együtt, aki ezt kitalálta…….

  5. karpati mondta:

    Tisztelt Hölgyek Urak!

    Visszamenőleges hatályú kötelezettségre egy “abszurdisztáni” példa…

    A 10 éve vásárolt un. fapados “Mi autónk” gyártója és forgalmazója, fizetési felszólítást küld Lézer János (fiktív, nem létező személy, tehát senki) elnevezésű vásárlónak, hogy fizessen még 1 “milkát”, mert annyi összegre gondoltak most 2011-ben utólag a korábbi 1,7 milliós ár helyett!

    Neeem ám: a Japánoknak a magyar lengéscsillapítók cseréje (futómű állítás, japán gyártmányú csavarok, munkadíj, eredeti új japán lengéscsillapító stb.) kb. 3 milliárdjába került és ne feledjük, hogy most milyen nagy bajban vannak szegények: – Na Ők EMBEREK!

  6. Lala mondta:

    Tes mondani gázkamra is lesz? Ha esetleg valaki nem bírná már a munkát….

  7. karpati mondta:

    Én valaha az igazságra esküdtem, nem másra !

    Tisztelt Címzettek!

    Tájékoztatom Önöket, hogy egy 8 osztályos végzettségű ismerősöm kérdésemre 10 másodpercen belül azt a választ adta, hogy a rokkant nyugdíj nem szerzett jog!
    - I g a z a volt!

    Egy másik 9 osztályos végzettségű ismerősöm azt mondta (korábban) ráutaló és megelőző kérdésem nélkül, hogy ismeretlen személyek vagy valami „viktor lukassenkió” pártkatonát ültetett valamilyen „medálos bírók” közé.
    – Én ezt nem tudom, nem hiszem…

    Egy 10 osztályos végzettségű ismerősöm felvilágosított arról, hogy mi az a szerzett jog, – mindenfajta alkotmányos, jogi vagy politikai ismeretek nélkül…,
    kioktatott, hogy…:

    Aki (pl.) 1978 január 01 hatállyal szerződést kötött a Belügyminisztériummal, tehát az állammal, annak az ÁLLAM garantálja, hogy (szintén csak példa) 1970 január 01-től kezdődően munkaviszonyát szolgálati viszonynak ismeri el!

    Ekkor az állam – részéről – egyben kötelezettséget vállalt arra az esetre, hogy a vele szerződő másik félnek szolgálata során vagy azzal kapcsolatban, abból eredő szerzett (fontos! pl. idegi amortizáció) egészségügyi okokból 20-25 év (nem effektív!) jogviszony után, a TELJESÍTÉST követően(!) a megélhetését (ideértve családjáét is) szolgálati nyugdíj folyósításával biztosítja é l e t e v é g é i g!

    Aki teljesítette a vállalt 20-25 (ez lehet akár nem effektív 30-40) évet az már szerződés teljesülésekor jogosultságot szerzett erre!

    - Ez kvázi államadóság, az állam által vállalt kötelezettség!

    - Kiemelten fontos: „a rendszerváltás előtti államadóságot is vissza kellett fizetni…”

    Tehát NEM a ROKKANTSÁG, hanem a VÁLLALT KÖTELEZETTSÉG TELJESÍTÉSE a SZERZETT JOG a szolgálati nyugdíjba vonulásra, mert szolgálat során és következtében alkalmatlanná vált(ak) a szolgálatra: – szinte kivétel nélkül mindenki IDEGI okok miatt!

    Pontosabban fogalmazva, a hivatásos szolgálatot teljesítők – ÖNKÉNT vállalva ÁLLAM és TÁRSADALOM JAVÁRA – tönkretették saját maguk nyugdíjas éveit és hátralevő, várhatóan rövid életüket is!

    (Egy 11 osztályt végzett ismeretlen személy szerint az egészségügyi felülvizsgálat is csak kizárólag arra terjedhet ki, hogy alkalmas-e ismét hivatásos rendőrnek, fegyver, rendfokozat viselésére, intézkedésre, mert csak ezt tartalmazta a korábbi szerződése, melyet betartott idáig a szerződést kötő (aláíró) MINDKÉT FÉL!)

    Jogilag: – „kakában a C-vitamin”, hogy ki hány %-ban alkalmatlan rendőri stb. szolgálatra, a JOGOSULTSÁGOT vállalt kötelezettsége teljesítésével szerezte meg mindenki, és NEM(!) rokkantsággal, HANEM a szolgálatra ALKALMATLANNÁ VÁLÁSSAL, – és korábban az állammal kötött szerződésben mindenki RENDŐRI stb. (egyéb más) fegyveres stb. szolgálatra VÁLLALT kötelezettséget, s nem KÁPÓ-ira! – UGYE-ugye(!)?

    Vagy lehet, hogy Én már 100%-ban vagyok hülye, nem csak 50%-ban (!)?

    Tehát visszaút, csak és kizárólag a korábban – kölcsönös szerződésben – VÁLLALT kötelezettség folytatására vonatkozhat (Kápó, illetve géppisztolyos, illetve nélküli WC pucolásra nem!) és csupán ennek felülvizsgálata lehetséges, de akkor azért a korábbi elme szakorvosi véleményt kell semmissé nyilvánítani, annak minden jogi következményeivel együtt: – de az NEM a FÜV-ön korábban, vagy visszamenőlegesen most vizsgálni akart személyt terheli!

    Tehát „visszaterelés” csak oda, és csak arra, amit korábban már VÁLLALT, lehetne – CSAK ÖNKÉNT – vagy esetlegesen „ráolvasással” eredeti állapotába történő hivatásos (fegyveres) szolgálatra való alkalmassá tétellel, imádsággal és „turbósított delejezéssel” is…

    Ja! – Mondta valaki FÜV-kor a pszichiáterének, hogy MAGA ám az IDEGGYENGE!?

    – Most jutott eszembe! – Az elmeszakértő NEM VOLT a vizsgálatnál MAGÁNÁL…

    Új kötelezettség vállalására kényszeríteni bárkit visszamenőlegesen? – Kapásból nemzetközi bíróság! – Jogállamokban legalább is…

    Az már jelentéktelen, úgymond csak hab a tortán, hogy akikre ez a DIKTÁTUM vonatkozna az kizárólag a 1970-es évektől szerződőkre terjed ki, viszont tudomásom szerint – fenntartva tévedésem lehetőségét – akkor MÁR nem volt Magyarországon kényszermunka felügyelői státusz Rendőrség, Honvédség, Tűzoltóság, BV-nél stb., még a jelenleginél is jogállami-(bb)-nak TŰNŐ rendszerben…

    Tisztelettel: – Önök is fentiek szerint értelmezik a szerzett jogot(!?) – vagy…???

    Megjegyzés: – Érdeklődve figyelem a médiában történő parasztvakítást és a döntés lefordítását, illetve „leferdítését”! – persze csak ha Önök és az EU jogvédők engedik!

    ***Ez egy ismeretlen eredetű, szabad gondolatokat, szabad véleményeket tartalmazó anyag, tehát bárki más szabadon felhasználhatja, bármely idegen nyelvre lefordíthatja és a világhálón bárhova, bárkinek vagy bármely szervezetnek elküldheti, mivel az kizárólagosan ismeretlen személyek szabad gondolatait és véleményét tartalmazza. Az is lehetséges, hogy fenti vélemény(ek) jelenlegi formája, csak valaki(k)nek a kialakuló félben lévő és formálódó gondolatainak egyfajta változata! – Vagy ha esetlegesen már az olvasónak is voltak hasonló vagy megegyező gondolatai, csak még nem „szedte, szedték” össze azokat: – arra tekintettel gondolatok szabadon alakíthatóak, változtathatók is…***

    Más téma: – a mai fiatalok nem tisztelik az időseket!

    Sajnos tegnap lebunkózott egy 12 éves (matekból 2-es) általános iskolai tanuló, mert azt találtam mondtam neki, hogy…: 1/8 = 2/3 – továbbá azt is áLítottam neki, hogy ez a világ kétharmadával is egyenlő…
    ***…ismeretlen szerző műve…NEM JOGVÉ(gz)DETT GONDOLAT, s NEM jogvégz(D)ett VÉLEMÉNY!…***
    - JÓ(!) államban ezt le sem kellett volna írni…- TISZTELETTEL!

  8. Lowland mondta:

    http://premier.mtv.hu/Hirek/2011/06/23/10/Kockazatos_a_rendvedelmi_erdekkepviseletek_fenyegetozese_.aspx

    Ezt nézzétek meg érdemes. Alkotmányos jogról beszélnek, mikkor alkotmányos jogainkat csorbítják. Kérdem én, csak a rendvédelemnek kell betartani az egyetemleges emberi, és alkotmányos jogokat, a mindenkori kormánynak nem? Egyébbként meg Kónya Peti elött leveszem a kalapom. Jó szakszervezeti politikus, és nem párt politikus!

  9. Lowland mondta:

    Ezek vagy hülyék, vagy forradalmat akarnak, de hát saját maguk ellen? Akkor tényleg hülyék! Vagy azt gondolják megvédi őket valaki, de ki?

  10. Föci mondta:

    Szégyen…, ilyet “ember” nem csinál.., legfeljebb, ha f….szes…
    Visszatér az “arbeit macht frei ” világ a XXI. században, Európában, az eu. egyik országában. Nem is tudok mit mondani…

  11. Kerpács Sanyi mondta:

    gyalázatos bérek!!!!! Ezt kapják majd a visszacsalogatott korkedv.zsaruk is?
    Mert az itt írtak alapján nem lesz semmilyen címszó alatti segély, kiegészítés, stb. Vagy egy visszahívott tiszthelyettes már a minimálbért is megkapja??????

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.