BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

A korábbi ígéretekkel ellentétben a védőnőket nem érinti a kormány 100 milliárdos egészségügyi béremelési csomagja, így esetükben továbbra is csupán bruttó 122 ezer forint a kezdőfizetés – értesült a Magyar Nemzet. Megtudtuk azt is: ennél legalább 60 ezer forinttal kap majd többet egy szakdolgozó, emiatt sokan szakmát válthatnak – olvasható az mno.hu cikkében.

Hátrányos megkülönböztetésnek tartjuk, hogy bár a védőnők elvileg egészségügyi szakdolgozók, amikor a béremelésről van szó, ismét kimaradnak, mivel az egészségügyi szakdolgozói bértábla helyett rájuk a közalkalmazotti vonatkozik. Ennek megfelelően egy védőnő kezdőfizetése bruttó 122 ezer forint, míg egy kezdő egészségügyi szakdolgozó (OKJ-s végzettséggel) a béremelés után ennél legalább 60 ezer forinttal kap majd többet – mondta a Magyar Nemzetnek Csősz Katalin, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara védőnői tagozatának elnöke. Kifejtette: Balogh Zoltán, a kamara elnöke a tárgyalások során végig hangsúlyozta, hogy a védőnőket sem szabad kihagyni a béremelésből, és sokáig azt állította az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi államtitkársága, hogy esetükben is lesz emelés. Végül azonban nem így lett. Csősz Katalin elmondta, 28 évnyi munkaviszony után bruttó 181 ezer forint az alapbére, emellett havi plusz 50 ezer forintot kap az önkormányzattól, így 161 ezer forint nettó jövedelem érkezik a számlájára.

Tegnap az I. Budapesti Alapellátási Szakdolgozói Konferencián ezt szóvá is tette Csősz Katalin, kérdésére Beneda Attila, az Emmi egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkára úgy válaszolt: mindent megtesznek, hogy rendezzék a problémás helyzetet, és törekedni fognak rá, hogy a védőnők is részesüljenek a béremelésből. Az ügyben kerestük a minisztériumot, ám lapzártánkig nem érkezett válasz arra a kérdésre, hogy a tervekkel ellentétben végül miért hagyták ki a védőnőket, és várhatóan mikor kapnak majd magasabb fizetést. A járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátásban dolgozók mellett Csősz Katalin szerint nem volna szabad megfeledkezni az alapellátásban dolgozókról sem. – Az alapellátás nem csupán a háziorvosokból áll, emelni kellene a mellettük dolgozó szakasszisztensek bérét, ahogy a védőnőkét is. Ha ez nem történik meg, akkor száz év után ki fog halni ez a szép szakma, mert a védőnők inkább átképzik magukat egyéb diplomás szakembernek, elmennek oda, ahol jóval magasabb fizetést kaphatnak – hívta fel a figyelmet a tagozatvezető.

Lapunknak arról is beszélt: az utóbbi időben a gyermekekkel történt tragédiák miatt nagy a nyomás a védőnőkön, komoly felelősségük van, mégsem kapnak elfogadható fizetést. Szerinte az volna a legjobb, ha országos, önálló védőnői tagozatot hoznának létre. Ezért öt éve küzdenek, hiába. Úgy véli, el kellene törölni a pontfinanszírozást is, jelenleg ugyanis a védőnők az alapbéren felül aszerint kapnak pluszpénzt, hogy hány várandós édesanya és csecsemő van a körzetükben. Egy várandós asszony után havi 375 forintot kap a munkáltató az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól, és még ezt a minimális összeget sem fizetik ki mindig a védőnőknek – tudtuk meg Csősz Katalintól.

Forrás: mno.hu

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Üzenet: