BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

Mentős kollégánkat képviseltük abban a perben, melyben jogerősen mondta ki a Fővárosi Törvényszék, hogy az egyik kereskedelmi csatorna (illetve annak tulajdonosa) megsértette  kollégánk képmáshoz fűződő személyiségi jogát.

A csatorna egyik korábbi hírműsorában ugyanis kollégánk képmását hozzájárulása nélkül nyilvánosságra hozta.

A Törvényszéki ítéleti indoklásából az alábbiakat emelnénk ki;    a felperes és a hozzá hasonló szolgálatot teljesítő személyek, akár nyilvános rendezvények során, akár más nyilvános helyszínen zajló eseményeknél nem saját elhatározásukból, a eseményen való részvétel szándékával jelennek meg, hanem felettesi utasításnak,   jogszabályi,  munkaköri rendelkezésnek eleget téve intézkedési, munkavégzési kötelezettségüknek tesznek eleget, a nyilvánosság előtti megjelenés nem az érintett befolyásmentes döntésén, hanem valamely kötelezettség teljesítésén alapul.

A képfelvétel felhasználásához tehát az érintett hozzájárulása lett volna szükség.

A Fővárosi Törvényszék ítéletével megállapította, hogy az MTM-SBS zrt. megsértette a 2011. április 11-i Tények adásában megjelenő felperes képmáshoz fűződő jogát, azzal, hogy az általa a TV2 csatornán sugárzott 2011. április 11-i „Tények” c. műsorban és annak a www.tv2.hu internetes oldalán való közzététele során a felperes képmását hozzájárulása nélkül nyilvánosságra hozta.

Az érintettől elnézést kérünk.

http://tv2.hu/musoraink/tenyek/143105_kozlemeny.html

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.