BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG

Humánigazgatási Szolgálat

+:1139 Budapest Teve u. 4-6. 1903 Bp. Pf.: 314/15 (: 443 5539 / 33024 Fax: 443 5540 / 33023

:: humszolg.orfk@orfk.police.hu

Szám:  11070/1/2011.ált.

TÁJÉKOZTATÓ

A rendvédelmi szerveknél működő érdek-képviseleti szervek által szervezett, a közeli napokban kezdődő demonstráció sorozattal kapcsolatban a hivatásos állomány részvételére vonatkozóan felmerült jogértelmezési kérdéseket illetően a következő tájékoztatást adom.

A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény (Hszt.) 20. § b) pontja értelmében a hivatásos állomány tagja a gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény hatálya alá tartozó nyilvános rendezvényen, így az érdekképviseletek által szervezett demonstráción egyenruhát csak az állományilletékes parancsnok előzetes engedélyével és csak a fegyveres szerv képviselőjeként viselhet.

A törvény alkalmazásában – figyelemmel a Hszt. 4. §-ára és a belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek, valamint a hivatásos tűzoltóságok egyenruha-ellátásra jogosult személyi állományának ruházati és öltözködési szabályzatáról szóló 14/2010. (XII. 31.) BM rendeletben (Ruházati Szabályzat) foglaltakra – egyenruhának minősül a rendszeresített egyenruházati öltözék, valamint az egyenruha jellemű munka és védőruha, amelyeket a hivatásos állomány ruházati alapellátási-, továbbá munka és védőruha normája tartalmaz. Egyenruhának kell tekinteni továbbá azon ruházati termékeket is, amelyeket a rendszeresítésből már kivontak, de viselése a Ruházati Szabályzat alapján a szolgálati feladatok ellátása során a hivatásos állomány számára még megengedett. Egyenruha jellegű munka- és védőruha az az öltözet, amelyet a hivatásos állományú a szolgálata ellátása során rendfokozati jelzéssel visel.

Budapest, 2011. április 8.

Bartos László r. dandártábornok

szolgálatvezető

8 hozzászólás ehhez - ORFK tájékoztató a demonstrációhoz

  1. Tűzoltó mondta:

    Legfelsőbb bírósági állásfoglalás van rá hogy ki kell fizetni az elmaradt túlórapénzt!!!!Ők leszarják akkor mi is VÉDŐRUHA uraim!!!!!!! Aki nincs velünk az ellenünk:))

  2. tudor mondta:

    A régi, már kivont és a szekrény aljában lapuló darabok szabadon viselhetőek, szerintem abból is látható lenne sokak számára, hogy kik demonstrálnak. (pl. ingblúz, tisztesi vállap, paszpol csíkos nadrág, zubbony vállszíjjal stb.) :) )

  3. Dr.Novák József mondta:

    Mi van, ha mindenki egyenruhába megy?Mit tudnak csinálni?Gusztustalan és undorító, amit a kormány és Pintér csinál a demonstráció megakadályozására.

  4. Savanyacukor mondta:

    Megyünk egyenruha nélkül is!!!

  5. Okoskodó mondta:

    Abból a HSZT-ből idéztek, amelyik a nyugdíjakkal kapcsolatos jogszabályokat tartalmazza? Mert akkor elvileg az nem mérvadó. (vagy mi?)

  6. bronzi mondta:

    Nyugdíjas viselhet egyenruhát.

  7. yooseph mondta:

    Tehát az állomány illetékes parancsnok engedélyével viselhető.
    Ha nem engedélyezi lehet-e olyan pólóba vonulni amin az állomány illetékes parancsnok neve szerepel?
    Csak úgy jogértelmezésileg…

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.