BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

 

Az emberek zöme ilyenkor kezdi tervezgetni szabadságát. Kinek, hány nap jár, hogyan kell és lehet kiadni, igényelni, megszakítani, mi a helyzet részmunkaidő, nyugdíjas munkavállaló, cégleállás esetén? Kérdés-felelet formájában gyűjtöttük össze a szabályokat.

Hány nap szabadságra vagyok jogosult?

Szabadság a munkában töltött idő alapján jár. Azon egyértelmű eseten kívül, amikor a munkát végzünk, ide tartozik a munkaidő-beosztás alapján történő munkavégzési kötelezettség alóli mentesülés, de maga a szabadság, a szülési szabadság is szabadságot „szül”. A munka törvénykönyve (Mt.) e körbe sorolja a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság első hat hónapjának, a keresőképtelenség (amikor betegszabadságot, illetve táppénz ellátást kapunk) teljes, a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés három hónapot meg nem haladó, továbbá a munkavégzés alóli mentesülésnek az Mt.-ben meghatározott tartamát.

A szabadság alap- és pótszabadságból áll. Az alapszabadság mértéke húsz munkanap.

Az alapszabadság mellett pótszabadság az alábbi jogcímeken jár.

a) Életkor alapján:

25. életévtől 1 munkanap

28. életévtől 2 munkanap

31. életévtől 3 munkanap

33. életévtől 4 munkanap

35. életévtől 5 munkanap

37. életévtől 6 munkanap

39. életévtől 7 munkanap

41. életévtől 8 munkanap

43. életévtől 9 munkanap

45. életévtől 10 munkanap

b) A tizenhat évesnél fiatalabb gyermeket nevelő munkavállalónak egy gyermeke után kettő, két gyermeke után négy, kettőnél több gyermeke után összesen hét munkanap pótszabadság jár.

c) Az apának gyermeke születése esetén legkésőbb a születést követő második hónap végéig, öt, ikergyermekek születése esetén hét munkanap pótszabadság jár.

d) A fiatal munkavállalónak évenként öt munkanap pótszabadság jár, utoljára abban az évben, amelyben a tizennyolcadik életévét betölti.

e) A föld alatt állandó jelleggel dolgozó vagy az ionizáló sugárzásnak kitett munkahelyen naponta legalább három órát dolgozó munkavállaló részére évenként öt munkanap pótszabadság jár.

f) A fogyatékossági támogatásra, a vakok személyi járadékára jogosult munkavállalónak, továbbá akinek a rehabilitációs szakértői szerv legalább ötven százalékos mértékű egészségkárosodását megállapította évenként öt munkanap pótszabadság jár.

Forrás:

adózóna.hu

 

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.