BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

SZÉF megállapodásról röviden:

A Szolgálati viszonyban állók Érdekegyeztető Fórumának munkavállalói oldala a mai napon több heti egyeztetés után,megállapodott a kormány képviselőjével dr. Pintér Sándor belügyminiszterrel az alábbiakról:
A szolgálati törvény különböző területeit kívánja a kormány un. Saláta törvényben szabályozni, amely,
• érinti a Fórum megszüntetést és helyette a honvédség nélkül kifejezetten a rendvédelmi szervek részére létrehoz egy kormányzati Rendészeti Érdekegyeztető Fórumot,
• bevezeti a megbízhatósági vizsgálatot kifejezetten ügyészi írásbeli engedély alapján.
Ennek során
• a miniszter vállalja, hogy a kifogástalan életvitel jelenleg szabályozatlan fogalmát együtt határozza meg az aláíró szakszervezetekkel,
• javasolja a megbízhatósági vizsgálat kiterjesztését azokra, akik a fizetésüket/illetményüket közpénzekből kapják,
• szabályozza a ruházati költségtérítésre vonatkozó rendelkezéseket,
• vállalja az un. Riadócsomag újbóli rendszerbe állítását és az első csomag tartalmának a Kormány által történő biztosítását,
• vállalja a 2011 évi cafetéria elemek egységesítését a 2010 évi bázison a belügyi ágazatban,
• vállalja, hogy az aláíró szakszervezetekkel való tárgyalás nélkül nem hoz a miniszter döntést a szolgálati törvényhez kapcsolódó illetmény és nyugdíjkoncepció és képzés tárgyában.
Végezetül a munkavállalói oldal képviselői eredménynek tekintik azt is, hogy a kormány képviseletében a belügyminiszter és a szakszervezetek között eredményes tárgyalások folyhattak, ellentétben más területekkel, ahol a kormány hónapok óta nem tárgyal a hazai szakszervezetekkel.
Az aláíró érdekképviseletek az aláírás után az október 2-ára meghirdetett demonstrációjukat nem tartják meg.
Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete,
Büntetés-végrehajtási Dolgozók Országos Szövetsége,
Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége,
Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezete,
Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete,
Nemzetbiztonsági Hivatal Szakszervezete,
Rendőr Szakszervezetek Védegylete,
Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete
Katasztrófavédelmi Dolgozók Szakszervezete, és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Érdekképviseleti Szervezete,
Vám és Pénzügyőrség Független Szakszervezete

Egy hozzászólás ehhez - SZÉF ülés 2010. október 01-jén

  1. Tothti mondta:

    Tisztelt Kollégák!

    Jó pár dolog van a megállapodásban, Engem mégis talán ez “aggaszt” a legjobban,

    ” Ennek során
    • a miniszter vállalja, hogy a kifogástalan életvitel jelenleg szabályozatlan fogalmát együtt határozza meg az aláíró szakszervezetekkel,”

    Olvastam a kormány által közzétett tervezetet, ahol tételesen felsorolja hogy milyen bűncselekmények, milyen büntetések vagy intézkedések(!)esetén válik méltatlanná a hivatásos állomány tagja a szolgálatra, tehát meg KELL szüntetni a szolgálati viszonyát, függetlenül attól hogy a bíróság mentesítette-e a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól vagy sem, esetlegesen megfizette a kiszabott pénzbírságot ezáltal automatikusan mentesülve a továbbiak alól vagy a bíróság ítéletet sem hozott, csak próbára bocsátotta a kollégát.
    A felsorolásban szerepelnek a gondatlan bűncselekmények is(!), például ilyen gondatlan bűncselekmény a “Közúti baleset gondatlan okozása” bűncselekmény is, pl. ha véletlenül megcsúszol a gépkocsiddal az úton és a melletted ülőnek eltörik a kisujja…. a szolgálatra méltatlanná válsz?!
    (Akár 24év 11 hónap szolgálat után..)
    Nem tudom ki írta, de a Holló színház egyik sokszor ismétlődő mondata jut eszembe,
    “….. nooórmális”?!
    Nyugodtan bárki mondjon Nekem ellent Aki olvasta az anyagot vagy biztos forrásból mást tud, komolyan szeretném(!) ha “lehurrrognának”, természetesen megfelelő tényekkel alátámasztva..!
    DE(!) a fenti szövegezésben benne rejlik az is hogy az aláíró(!) szakszervezetek sokat tehetnek azért hogy az eredeti tervezetből kikerüljenek azok a felesleges és nonszensz dolgok amiknek semmi köze a “kifogástalan életvitel” fogalmához, hiszen ennek pontos megszövegezése még ezután következik majd, a szakszervezet közreműködésével!
    Ez esetben ne legyen igaz hogy “okos enged…”, elegem van már a hülyék tombolásából..! :(
    Egy rossz vagy kifejezetten hátrányos megszövegezés még “bizonytalanabbá” tenné ezt a pályát,van baj így is elég….
    Elfogadhatónak sőt szinte kívánatosnak tartanék pl.akár egy aláírás gyűjtést is ebben a témában amennyiben a kormány oldal nem kelőképpen kompromisszum kész, ragaszkodik némely nonszensz ötletéhez, ez is lehet a nyomásgyakorlás egyik módja, szakszervezeti tagságtól függetlenül, jól felfogott, közös érdekekről van ugyanis szó!
    Saját megítélésem szerint a Hszt. jelenlegi tartalmában is bőségesen alkalmas annak a célnak az elérésére hogy a Testülete nem való kollégákat el lehessen távolítani, felesleges és a kormány által eredetileg tervezet formájában elfogadhatatlan módosítások csak tovább növelnék a hivatásos állomány létbizonytalanságát, teljesen feleslegesen és megalapozatlanul!
    Ezúton is kívánok minden szakszervezet, minden tisztségviselőjének kitartást és sikert az egyeztetések során, nem pusztán merő udvariasságból hanem azért is mert ezt (is!) keményen a “bőrünkre játszák” ám mindkét oldalon!

    Tisztelettel,
    Tothti

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.