BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

“Szétverték a liftet….” Jogtalan, kicsinyes kritika az életmentőknek!

Ne csüggedjetek, mindig lesznek körülöttetek olyanok, akik tojnak a munkátokra.

Javasoljuk, hogy a mentőknek és a tűzoltóknak tartsanak liftjavítási képzést. De addig is gratulálunk a találékonysághoz, és egyben köszönjük a segítséget.

“Tessék választani: liftajtó vagy rendőrélet

Elakadt egy életveszélyesen megsérült rendőrrel a lift a Borsod megyei kórházban. A miskolci kórház főigazgató-főorvosát felháborította, hogy a tűzoltók “szétverték” a felvonót, nem értesítették az elakadt liftről, noha az intézmény szerelője 15 percen belül a helyszínen volt. A kár nagyjából hárommillió forint. Csiba Gábor szerint a beteg a fontos, nem a lift, de az eljárást  furcsállja. A felvonóban ugyan nem volt vészcsengő, de mindenkinél van mobiltelefon – tette hozzá.

A lift egy fiatal rendőrmesterrel akadt el. A 23 éves rendőr életveszélyesen megsérült, amikor előbb a Szuhogy és Szendrő közötti úton felborult autójával, majd önmaga ellen fordította fegyverét. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházba szállították, ahol azonban az őt kísérő mentővel és kórházi dolgozóval az idegosztály egyik liftjében elakadt.

A tűzoltók a rendőrség segélykérésére pillanatokon belül a helyszínre érkeztek, és kézi szerszámokkal kiszabadították a fiatalembert. Az adott lifttípus roncsolásmentes nyitásához szükséges eszköz nem állt rendelkezésre, ezért kellett az ajtót kifeszíteni, melynek során a fülkeajtó egyik fém borítása levált. A miskolci tűzoltóság szóvivője azt mondta, az volt a céljuk, hogy a sérült rendőr mielőbb  műtőbe kerülhessen.

A miskolci tűzoltók értetlenül állnak a kritika előtt – írja a lánglovagok.hu. A tűzoltók hírportálja szerint azt mondták, a jövőben sincs lehetőségük mérlegelni, késlekedni, ha életveszélyes állapotban lévő emberek mentéséről érkezik bejelentés.”

http://www.hir24.hu/baleset-bunugy/243921/tessek-valasztani-liftajto-vagy-rendorelet-.html

30 hozzászólás ehhez - “Szétverték a liftet..” Köszönjük mentő, tűzoltó kollégáinknak!

  1. horgász mondta:

    T elkeseredett.
    Ne légy elkeseredve!!!Helyesen jártatok el.Én egy mentő gépkocsivezető vagyok,de ha ilyen tahó p….aszt a vez ig.akkor majd mi emberek köszönjük meg nektek a beavatkozást,és a segítséget.Ha a vez ig család tagjai közül szorult volna be valaki,és nincs ott a karban tartó,akkor annak már munka helye se lenne.Fegyelmi-vel ki baszta volna.Viszont ha ez megtörténne vele,és véletlen ti mentek ki,azt szeretném kérni tőletek,hogy hívjatok ki egy liftszerelőt,aki majd megcsinálja.Abban a pillanatban ne a hivatás legyen előtted,hanem az hogy ki van a liftbe.Számítunk mi akkor is rátok,bármikor bár mi van.Egy Budapesti mentős.

  2. yooseph mondta:

    Csiba úrnak nem jött be a véres szájú uszítása, hanem jellemző sunyi kormányzati módon kommunikálja a balul elsült nyilatkozatát.
    “Csiba Gábor elnézést kért a tűzoltókat esetleg megbántó nyilatkozataiért,…” nem Csiba úr, nem esetleg, hanem rosszindulatú!
    Ha a Katasztrófavédelem nem áll ki a dolgozóiért tartott-e volna külön sajtótájékoztatót?
    Arról tessék nyilatkozni, hogy az eset fényében, mint az intézmény működéséért felelős személyként tett-e intézkedéseket az ügy kivizsgálására és az esetleges változtatások előkészületére vagy minden jó ahogy van az ügy lezárva?
    Magyar módi: valami szar azt rákenjük a legkisebbre, majd ha kiderül, hogy mi kentük rá kussolunk. Szarkeverő!

  3. zajac mondta:

    “Annak érdekében pedig, hogy a jövőben hasonló káresemény ne fordulhasson elő, a katasztrófavédelem, a városi tűzoltóság az egészségügyi intézménnyel együtt közös helyismereti foglalkozásokat tart a kórház területén és megismerik egymás szabályzatait is – áll a közleményben.” A kórházban liftkezelői gyakorlatot fognak tartani? Egyszerűbb lenne megcsinálni a liftet.

    Javaslom a Miskolci kollégáknak, hogy maradjanak a jól bevált módszernél, baltát, pajszert vigyenek magukkal. Más sem hiányzik, csak hogy a tűzoltóknak még a kórházban is oktatást tartsanak!

  4. zajac mondta:

    A miskolci kórházigazgató kibékült a tűzoltókkal

    Index/Független Hírügynökség
    2011. április 13., szerda 13:12 | 2 órája frissítve
    A szabályoknak megfelelően zajlott az a mentési akció, amely során a liftbe szorult beteget szabadítottak ki a tűzoltók a Borsod megyei kórházban április 6-án, áll a kórház és a megyei katasztrófavédelem által kiadott közös közleményben.

    Egy hete egy életveszélyesen megsérült rendőrt szállítottak be mentőhelikopterrel a megyei kórházba. A férfi előzőleg egy árokba hajtott autójával, majd szolgálati fegyverével főbe lőtte magát. A kórházi lift azonban közvetlenül az elindulás után megállt, így a beteg és a mentő személyzete beszorult.

    hirdetés

    A felvonó ajtaját harmincöt perc után a miskolci tűzoltók nyitották ki feszítő szerszámaikkal. A liftben keletkelezett károk miatt a kórház igazgatója nehezményezte, hogy a segítséget kérők a tűzoltók előtt nem értesítették az intézmény szerelőit.

    A Csiba Gábor főigazgató főorvos és Lipták Attila, a Borsod megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője által jegyzett közös közleményből kiderül: a lift a szakértői vélemény szerint a benne lévők “intenzív mozgása miatt állt meg”.

    A rendőrség kérésére kivonuló miskolci tűzoltók kézi szerszámokkal feszítették ki a felvonó ajtaját, hogy a sérült mielőbb a műtőbe kerülhessen. Beavatkozásuk a tűzoltási és műszaki mentési szabályzatnak megfelelően zajlott – olvasható a közleményben.

    Csiba Gábor elnézést kért a tűzoltókat esetleg megbántó nyilatkozataiért, de mint hozzátette: már akkor is hangsúlyozta, hogy az életmentést tekinti elsődlegesnek, ám az akkor nem kapott megfelelő hangsúlyt a médiában.

    Továbbá azt is kéri, hogy a jövőben jobb egymás közötti kommunikációval előzzék meg a hasonló problémákat. Annak érdekében pedig, hogy a jövőben hasonló káresemény ne fordulhasson elő, a katasztrófavédelem, a városi tűzoltóság az egészségügyi intézménnyel együtt közös helyismereti foglalkozásokat tart a kórház területén és megismerik egymás szabályzatait is – áll a közleményben.

    Arra nem tértek ki, hogy ki téríti meg a másfél millió forintos kárt, pedig erről is vita volt korábban.

  5. Laci mondta:

    Még ilyet! Ott van egy félholt ember, és a TŰZOLTÓK
    meg szétszedik a liftet! Hát halljátok! /A “vezér”/
    mit szólt volna , ha ő, vagy valamelyik hozzátartozója van a liftben?/ Nem vagyok tűzoltó!!!!!!!!!!

  6. lizi mondta:

    Érdekes! A liftben van térerő? Főleg egy ilyen kicsiben? Szánalmas. És ilyen vezet egy kórházat?

  7. Tűzoltó mondta:

    Nyugalom uraim meg van a megoldás Évente 100 Tűzoltó-Jedit fognak kiképezni az Orvosi kamara és a Fidesz támogatásával:))))Roncsolás mentes ajtónyitás hordágy mozgatás vuki idomítás :) )))

  8. ORION mondta:

    Gratulálni kéne, és nem kukacoskodni ezekkel az önfeláldozó hivatásosokkal.

    Amúgy látják már az emberek, hogy a -MA Ő, HOLNAP ÉN- elv alapján empatikusabbaknak kell lenniük.

    “power tends to corrupt, and absolute power corrupt absolutely…”
    “a hatalom korrupt, és az abszolút hatalom abszolút korrupt…” -Lord Acton-

    “Az utolsó ítélet sokkal szörnyűbb lesz. Mert tudod, az csak annyi lesz: Táblára írva nyakadba akasztják történetedet, de az igazit barátom, nem azt, amit a világ számára összehazudtál.”
    -Pilinszky János-

    KÖSZÖNJÜK, HOGY VANNAK-VAGYTOK!!!!

  9. Astinomos mondta:

    Ez így igaz, de a pozitiv oldalát nézve, ez csak erősiti a mi összetartásunkat, /amit nagyon sokan irigyelnek/ és nem szabad hagyni, hogy tudatosan egymás ellen tudjanak hangolni minket, mert mi csak egymásra számithatunk, éjjel, nappal, hóban, sárban, fagyban, kánikulában. Mennyi de mennyi esetet tudnék sorolni amikor a tűzoltóknak köszönhetően nem kellett 8 órát állni minusz 20-ban helyszineken, de egy biztos és bárki előtt bármikor vállalom, hogy tűzoltótól, mentőstől soha nem hallottam olyat, sem éjjel, sem nappal, sem hidegben, hogy minek hivtál vagy hasonlót.
    És sajnos utána csodálkoznak, hogy teljesen elszigetelődünk a társadalom többi tagjától, mert onnan csak támadást, megvetést, alázást kapunk. Ez persze nem hetek, hónapok kérdése hanem évek kérdése.

  10. elkeseredett mondta:

    Tudjátok itt igazán már az a probléma, hogy minket mindenki rángathat és felügyelhet (ezt a maréknyi cselekvő embert)ezeket a dolgokat pedig nehéz már lenyelni. Elgondolkozunk azon, hogy lépjünk-e valamit akár megfogadva yooseph tanácsát.Az egészben nem az idegesít hogy helyesen döntöttünk-e, hanem az hogy velünk (rendőr, mentő, tűzoltó.)bármit megtehet bárki mert nem tudunk védekezni.

  11. Astinomos mondta:

    De eggyütt gondolkodunk, de nem akartam már irni, hogy ne tünjek túl fontoskának, hogy úgy bizony akár sajtó előtt kéne bocsánatot kérnie, és akkor talán igy, de csak talán elejét lehetne venni az ilyen gondolati ámokfutóknak, mert akárhogy nézzük az intézmény üzemeltetéséért márpediglen ő a felelős, max magával rántja a többieket.

  12. yooseph mondta:

    A Szent János kórházból már repült gazdasági főigazgató azért, mert botrányos volt a liftek körüli helyzet, voltak napok amikor emiatt nem ügyelt pl. az orthopédia.
    A tűzoltóknak, mentőknek most kellene közösen felszólítani a főigazgatót, hogy kérjen nyilvánosan bocsánatot.

  13. Okoskodó mondta:

    Ja. Azt nyilatkozta okostojás, hogy nem azon múlt a kollégátok élete, hogy 20 perc késéssel nyitották ki a liftet. Kár hogy a mentős azt nyilatkozta, hogy kezdett elfogyni az oxigén és akkor vége. Büdös gyökér. A tűzoltó pedig igenis legyen büszke, ezt várjuk el tőle. Akinek meg nem tetszik az nyalhat.

  14. Astinomos mondta:

    Most mutatták a hiradóban a liftet, az nem is lift hanem tyúkól, mit lehetett azon 3 milla kárt okozni, vagy bele lett kalkulálva egyébb más is???????

  15. Astinomos mondta:

    Mi az, hogy egy kórházban üzemelő liftben NINCS vészhivó, vagy csengő, ráadásul nem egy utókezelő szanatóriumról beszélhetünk, hanem egy oylan intézményről, ahol életmentő mütéteket is végrehajtanak. Mi az, hogy egy orvos igazgató arra apellál, hogy mobiltelefon van mindenkinél? Az életveszélyesen sérült kollégának, vagy a mentősöknek kéne telefonálni? És ha van telefon akkor mi van? Akkor nem 15-20 perc vagy akár több időbe telik míg jön valaki? Ja és ez nem tekinthető vis major esetnek ezt bele kell kalkulálni ez egy sima müszaki hiba, vagy ha áramszünet volt akkor miért nics tartalék generátor, vagy miért nincs 24. órában egy személy aki megoldja 1-2 perc alatt? Biztos akad ott egy léhütő helyettes helyettese aki helyett lehetne.
    Még azt sem tartom lehetetlennek, hogy meg kellene vizsgálni a lift karbantartási könyvét, majd a kedves igazgató úr felelősségét, foglalkozása körében…..stb. Ma amikor a holdra járhatsz ha pénzed van akkor nem lehet üzemeltetni egy üzembiztos liftet, vagy ilyen esetre valamit találni pl. belülről nyitható, vagy belső irányitású csőrlő, ha 20 centin múlik persze én nem értek hozzá nem akarok hülyeségeket irni, de biztos van megoldás.
    Tűzoltó kolléga aki írta, hogy ott volt, ne szomorú, hanem büszke legyél, ott akkor a kolléga miattatok nem halt meg, akármi is történik.

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.