BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

tűzoltóság

Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete (RKDSZ)

Mezőkovácsházi Tűzoltó Tagszervezet, Mezőkovácsháza, Árpád út 1.

Dr. Takács Árpád pv.alez.

Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgató, Békéscsaba

[ad#RKDSZ Medium 300x250]

Tisztelt Igazgató Úr!

A RKDSZ mezőkovácsházi Tűzoltó tagszervezete – amely a mezőkovácsházi Tűzoltóparancsnokságon 55 fővel működik, ezáltal a (Hszt.) 34.§ (2) bekezdése alapján a szervezeti egységnél reprezentatívnak minősül – tisztelettel fel kívánja hívni figyelmét, a szakszervezet – így az állomány – tagságát hátrányosan érintő tűzoltóparancsnoki intézkedésekkel kapcsolatos anomáliákra.

Ezek az alábbiak:

  • A szakszervezet tagsága – állomány – kérelmet nyújtott be a parancsnoknak, hogy a vasárnapokra eső ünnepnapokra (húsvét vasárnap, pünkösd vasárnap) járó elmaradt ünnepnapi távolléti díjat – a készenléti szolgálatot ellátó állomány részére − három évre visszamenőleg kamatvonzataival együtt térítse meg, a Hszt. 86. §-ban foglaltak szerint.

A parancsnok úr a kifizetésre szóban ígéretet tett, viszont a számfejtés mikéntjéről nem tájékoztatta a kérelmezőket, ezért a számfejtések kézhezvételekor több észrevétel is felmerült a szakszervezeti tagság részéről.

A számfejtések kézhezvételekor vált nyilvánvalóvá az, hogy az ünnepnapi távolléti díj számításakor nem a csökkentett heti szolgálati időt vették figyelembe,( pl. 2007-ben 50 óra/hét, 2008, 2009-ben 48 óra/hét, ez 2007-ben a  havi illetmény /9 szolgálati nap/óra, 2008, 2009-ben a  havi illetmény /8,66 nap/óra,) hanem a havi illetményt/10 szolgálati nap/óra átlaggal számoltak, így a ténylegesen járó távolléti díjnál kevesebbet számfejtettek.

Másik észrevétel az, hogy  azon dolgozóknak akik az ünnepnapon tanulmányi munkaidő-kedvezmény távolléten voltak, (tanulmányi szabadság) azoknak nem számfejtettek ünnepnapi távolléti díjat, így megsértették a Hszt. 86. § (6) bekezdésében foglaltakat és nem vették figyelembe az e paragrafushoz kapcsolódó BH 2002. 246. szám alatt közzétett közbenső ítéletet.

  • A mezőkovácsházi tűzoltóparancsnok úr – minden előzetes értesítést, tájékoztatást mellőzve – 2009.július 1.-től megszüntette az állomány tagjainak a fizetett távolléteik idejére járó távolléti díjak folyósítását, anyagi hátrányokat okozva ezáltal az érintetteknek. Ezzel a lépésével a parancsnok úr több jogszabályi helyet is durván megsértett. Többek között Hszt. 30 § (1) bekezdés c., pontját, amelyben leírtakkal kapcsolatban nem tartotta be tájékoztatási kötelezettségét a szakszervezet irányába, valamint megsértette a Hszt. 112 §-ban foglaltakat is. Figyelmen kívül hagyta továbbá1 a 40/1996 (VIII. 31.) korm.sz.rendelet 28. § (3) bekezdésében foglaltakat és a 20/1997. (III.19.) BM rendelet 19. §-ban rögzített előírásokat is. Egyeztetést kért a szakszervezet a fenti anomáliák tisztázására, de az nem vezetett eredményre, mert a parancsnokság értelmezése szerint ők nem követtek el jogszabály sértést, helyesen jártak el.
  • Azt is kifogásolják a szakszervezet nyugdíjas tagjai, hogy a tűzoltó parancsnokság vezetésének a  hozzáállása a nyugdíjasok vonatkozásában nem minden esetben megfelelő. A 2008 és 2009-es év vonatkozásában sem szemüvegtérítés sem fogpótlás térítése a nyugdíjas állomány tekintetében nem történt, holott az erre vonatkozó jogszabályi helyek kötelezővé teszik az ilyen irányú költségek megtérítését. A parancsnok úr az ez irányú megkeresésünkre azt válaszolta, hogy hivatalosan senki nem kért ilyen irányú támogatásokat.

A megkérdezett érintettek ezzel szemben azt nyilatkozták, hogy az igény benyújtása előtt tájékozódtak e tekintetben, de a  parancsnoktól azt a tájékoztatást kapták, hogy nem támogatja az igényeket, mert a költségvetésben nincs rá keret. A költségvetési normatívákat ismerve ez a kijelentés nem fedi a valóságot, ugyanis mind a két évben a tűzoltóság több milliós plusz költségvetési kerettel rendelkezett, illetve rendelkezik. E tekintetben is az ide vonatkozó kötelező jogszabályi előírások figyelmen kívül hagyása fedezhető fel. (1/1998.(I.16.) BM rendelet).

A szakszervezet kéri az Igazgató Urat, hogy szakmai felügyeleti jogkörében eljárva tegyen lépéseket a parancsnokság irányában a jogkövető magatartásra, valamint hívja fel a parancsnok úr figyelmét a jogszabályok helyes értelmezésére, mert egy esetleges, az állomány által kezdeményezett munkaügyi per kimenetele a fenti jogszabályok figyelembe vételével nem kétséges a parancsnokság  elmarasztalása vonatkozásában. Egyébként a szakszervezet a tárgyalásos megegyezés híve, éppen ezért csak legvégső esetben fordul bírósághoz, ezért is kérjük a közbenjárását.

Kérjük Igazgató Urat, hogy a fenti megkeresésünkkel kapcsolatban a tett intézkedéséről a szakszervezetet tájékoztatni szíveskedjen, egyben tájékoztatjuk, hogy jelen levelünket feltesszük az RKDSZ honlapjára is.

Mezőkovácsháza, 2009. november 16.

Tisztelettel:

Czakó Ferenc

tagszervezeti elnök

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.