BIZTONSÁG, TISZTESSÉG, EMPÁTIA

Jobban jártak volna a devizahitelesek, ha forinthitelt vettek volna fel annak idején? És a devizahiteles csomag mennyire változtatja meg a relatív helyzetüket? Becsléseink alapján az alábbiakra jutottunk:

  • az átlagos frankhitelesek 2011 óta magasabb törlesztőrészletet fizetnek, mint forinthiteles társaik,
  • az átlagos (árfolyamgáton kívüli) frankhitelesek törlesztőrészlete most több mint harmadával magasabb a hasonszőrű forinthitelesekénél,
  • a devizahiteles elszámolások során velük nagyjából egy szintre kerülhetnek, hozzájuk képest nagyon jól azonban valószínűleg senki sem jár,
  • az eddig törlesztett összeg alapján csak azok a frankhitelesek állnak rosszabbul a forinthiteleseknél, akik 2008 bizonyos hónapjaiban vettek fel hitelt,
  • a legjobban a jen- és euróhitelesek jártak eddig, de ők kevesebbet is kaphatnak vissza az elszámolások során.
  • Feltételezéseink

    Számításainkban a frank-, euró-, jen- és forinthiteleket hasonlítottunk össze. Ennek során a következő állandó feltételezésekkel éltünk:

    • a hitelek teljes futamideje 20 év,
    • a hitelek folyósítási összege 8 millió forint volt,
    • a hitelek törlesztési módja normál annuitásos,
    • a hitelek rendszeres (nem kamatjellegű) költsége minden esetben 1,5% (becslés),
    • a forinthitelek piaci kamatozásúak (állami támogatás nélküliek),
    • egyébként az MNB bankszektorra vonatkozó átlagadatait használtuk.

    A hitelek törlesztőrészletének alakulását eleve befolyásolja, mikor, milyen árfolyam és THM/kamatszint mellett vették fel őket. A frankhitelek folyósításkori megoszlását az alábbi táblázat mutatja, azóta az árfolyam- és a kamatemelkedések is növelték a törlesztőrészletet.
    Valakik tényleg nagyon jól járnak a devizahiteles csomaggal?
    Csak egy példa

    Az említett tényezőket figyelembe véve megnéztünk a 2007 szeptemberében, vagyis 7 évvel ezelőtt felvett, csupán a devizanem szempontjából eltérő hitelek átlagos törlesztőrészletét, és hogy melyik devizában volt akkor érdemes eladósodni. A sorrend bemutatásánál a legalacsonyabb törlesztőrészlet (legkedvezőbb eset) felől a legmagasabb (legkevésbé kedvező eset) felé haladunk.

    • a kezdeti törlesztőrészlet alapján a sorrend: 1. jen (48 ezer forint), 2. frank (56 ezer), 3. euró (66 ezer), 4. forint (88 ezer),
    • a jelenlegi törlesztőrészlet alapján már más a sorrend: 1. jen (75 ezer), 2. forint (79 ezer), euró (88 ezer), frank (111 ezer),
    • a talán legfontosabb (már tudható) szempontnak számító átlagos eddigi törlesztőrészlet alapján pedig 1. jen (74 ezer), 2. euró (78 ezer), 3. frank (88 ezer), 4. forint (91 ezer) a sorrend.

    Tehát a kezdeti és a jelenlegi, valamint az összes eddigi törlesztőrészlet alapján is a jenhitel bizonyult a legjobb választásnak, igaz, az eredetihez képest náluk is nagyon megugrott a törlesztőrészlet (közel másfélszeresére nőtt). A legrosszabb választásnak a kezdetekkor a forinthitel tűnt, ma viszont már a frankhitel törlesztőrészlete a legmagasabb. Összességében azonban még mindig a forinthitelesek fizették eddig a legtöbbet a 2007 szeptemberében piaci kamatozású hitelt felvevők körében.
    Valakik tényleg nagyon jól járnak a devizahiteles csomaggal?
    Mikor miben volt érdemes eladósodni?

    Most nem egyetlen időpontban felvett hitel törlesztőrészletének bemutatása következik, hanem azt nézzük meg, mikor melyik devizanemben felvett hitel hogy “teljesített” a kezdeti, a jelenlegi és az átlagos eddigi törlesztőrészlet alapján. Az alábbi ábrán többek között az látható, hogy aki 2008-ban vett fel 8 millió forintos, átlagos frankhitelt 20 évre, az 60 ezer forint körüli törlesztőrészletet fizetett kezdetben, ami sokkal alacsonyabb volt a piaci forinthiteleknél elérhető 90-100 ezer forintnál. Aki viszont 2006-ban vett fel frankhitelt, még alacsonyabb kezdeti törlesztőrészletet vállalt be. Akármelyik időszakot is nézzük (igaz, jenhitel csak rövid ideig volt elérhető), a kezdeti törlesztőrészlet alapján a sorrend: 1. jenhitel, 2. frankhitel, 3. euróhitel, 4. forinthitel.
    Valakik tényleg nagyon jól járnak a devizahiteles csomaggal?
    Ami a jelenlegi törlesztőrészletet illeti, most épp a 2008-ban felvett frankhitelek törlesztőrészlete a legmagasabb, aminek oka az, hogy ezeket erős forint mellett vették fel, vagyis a legnagyobb árfolyamkockázatot ezek az adósok szenvedték el. A 2008 nyarán felvett, egyébként átlagos kamatozású frankhitelek törlesztőrészlete közel másfélszerese az ugyanakkor felvett, szintén átlagos kamatozású forinthitelekénél. A jelenlegi törlesztőrészlet alapján a sorrend: 1. jenhitel, 2. forinthitel, 3. euróhitel, 4. frankhitel, kivéve a 2008 nyarán felvett hiteleket, amikor a forinthitel lett volna a legjobb választás.
    Valakik tényleg nagyon jól járnak a devizahiteles csomaggal?
    Egy hitelt persze nem a kezdeti és nem is a jelenlegi, hanem az összesített (várható) törlesztőrészletete alapján volt érdemes választani. A teljes futamidőre nehéz lenne (különösen a devizahiteles csomag fényében) becslést készíteni, az átlagos eddigi törlesztőrészlet alapján viszont jellemzően a jenhitelesek jártak a legjobban, a forinthitelesek pedig a legrosszabbul – a 2008-ban felvett hiteleket leszámítva. A teljes időszak alatt azok jártak a legrosszabbul átlagosan, akik 2008-ban frankhitelt vettek fel. A sorrend az átlagos eddigi törlesztőrészlet alapján: 1. jenhitel, 2. euróhitel, 3. frankhitel, 4. forinthitel, 2008 bizonyos időszakait leszámítva.
    Valakik tényleg nagyon jól járnak a devizahiteles csomaggal?
    Mit változtat meg a devizahiteles csomag?

    A devizahitelek és forinthitelek törlesztőrészletét az elmúlt években számos banki és állami adóskönnyítő program (pl. az árfolyamgát) és forinthitel-kamattámogatás is eltérítette a fent vázoltaktól (ezekkel jelenlegi becsléseinkben az egyszerűség kedvéért nem számolunk). Hasonló lesz a 2015 január-februárjában várható elszámolás is, amely a devizahitelek közel 90%-át kitevő frankhitelesek törlesztőrészletét becsléseink szerint közel 26%-kal csökkentheti. Ami az euróhiteleket illeti, ezek nagy részét a válság kitörése után (2009-2010-ben) vették fel, így az elszámolások sokkal kisebb mértékben érintik őket (elképzelhető, hogy egyszámjegyű lesz az átlagos törlesztőrészlet-csökkenés náluk), míg a jenhitelesekről kevés adat érhető el.

    Az alábbiakban ezért a 2005-2008-ban felvett frank- és a forinthiteleket vetjük össze egymással. Arra jutottunk, hogy a frankhitelek átlagos törlesztőrészlete közel 36%-kal magasabb az ugyanezen időszakban felvett forinthitelekénél. Mivel becsléseink szerint a frankhitelek törlesztőrészete átlagosan 26%-kal csökkenhet, a csomaggal nagyjából oda csökkenhet a frankhitelesek átlagos törlesztőrészlete, ahol a forinthiteleké tartózkodik (hiszen 136% x 74% = 101%). Az alábbi ábra a jelenlegi forintárfolyamon, egyöntetűen 26%-os törlesztőrészlet-csökkenés mellett mutatja a változást. Az egyes időszakokban felvett frankhitelek között a csökkenés mértékében is nagy különbségek lehetnek, ezzel azonban már a statisztikák korlátai miatt nem számolhattunk. Annyi bizonyos, hogy a devizahiteles elszámolás révén a frankhitelek átlagos törlesztőrészlete nagyjából oda csökkenhet a jelenlegi forintárfolyam mellett, mintha piaci forinthitelt vettek volna fel az adósok.
    Valakik tényleg nagyon jól járnak a devizahiteles csomaggal?
    A fentiekből az is következik, hogy a jelenlegi törlesztőrészlet szempontjából nincs szükség kedvezményes árfolyamú forintosításra azon korábbi politikai cél eléréséhez, hogy a devizahitelesek ne járjanak jobban, mint a forinthitelesek. Mint láthattuk, az átlagos eddigi törlesztőrészlet alapján pedig a devizahitelesek többsége egyébként sem áll rosszabbul, mintha forinthitelt vett volna fel.

    Több tisztázatlan kérdés befolyásolhatja még az erőviszonyokat, ezek közül a legfontosabbak:

    • mi lesz a 2015 későbbi részében várható forinthiteles elszámolások eredménye? (kiszámíthatatlan, de sokkal kisebb változások várhatók, mint a devizahiteleknél)
    • mekkora kamatot fizetnek majd a devizahitelesek a forintosítás után? (egyelőre nincs meghatározva)
    • milyen árfolyamon forintosítják a devizahiteleket? (erről itt írtunk részletesebben)
    • mi lesz az árfolyamgáttal, amellyel jelenleg is közel a forinthitelesekkel egy szinten jár a frankhitelesek közel 40%-ának a törlesztőrészlete?

    Az elszámolások révén tehát nagyjából egy szintre kerül az adókönnyítés nélküli deviza- és a piaci forinthitelek átlagos havi terhe, a döntéshozóknak talán érdemes ezt is figyelembe venniük a további tervek kidolgozása során.

Mondja el véleményét!

Moderációs irányelvek!

Komment írásához bejelentkezés szükséges.